ARAD. S-a deschis sezonul la debranșările de la rețeaua de termoficare a municipiului. De ieri, cei care intenționeze să renunțe la încălzirea centralizată pot merge la CET Hidrocarburi pentru a începe demersurile legale pentru a scăpă de factura de la CET, în schimbul unei alte facturi poate mai ușor de controlat. Nu este însă prea ușor să te debranșezi legal. Și nici prea ieftin. Și, nici măcar nu se scapă total de factura de căldură a blocului pentru că, chiar în condițiile unei debranșări legale, părțile comune intră la plată.
Aprobări și costuri
Totul începe de la vecini. Înainte de orice alt demers e nevoie de acordul vecinilor de apartament, toți cei cu care apartamentul care urmează să fie debranșat are pereți comuni. Apoi trebuie obținut acordul scris al asociaţiei de proprietari, exprimat prin hotărârea adunării generale, cu menţiunea expresă că proprietarii au luat act asupra intenţiei de realizare a unui sistem individual de încălzire.
Următorul pas este cel mai scump: întocmirea unei documentaţii tehnice de către o firmă specializată. Potrivit declarațiilor celor care au trecut prin acest labirint al debranșării costurile ar ajunge la 1.500- 2.000 lei. Ceea ce de fapt se obține prin documentația respectivă este o reajustarea a sistemului de încălzire al blocului la numărul de consumatori rămași în sistem. Obligativitatea acestei documentații este prevăzută prin Ordinului 91 din 2007, art.254, lit. g, hotărârea HCLM nr. 59/2008, art. 253, lit.g.
La CET se plătește doar debranșarea propriu-zisă: pentru un calorifer, taxa este de aproape 200 lei, pentru două trece de 300 lei iar pentru patru se ajunge până la peste 450 lei. La acestea se mai adaugă costurile pentru instalația care o va înlocui pe cea centralizată. O investiție care depășește 2.500 euro.
Interdicții la debranșare
Singurii care nu primesc aprobarea legală sunt cei care locuiesc în blocuri situate în zone cu module. Aceştia nu pot solicita debranșarea. Pentru aceste locații Primăria a decis, prin HCLM 109/2008, că încălzirea se realizează exclusiv în sistem centralizat. De asemenea nu se aprobă deconectări în condominii unde nu există apartamente deconectate de la sistemul de alimentare centralizat cu energie termică (conform HCLM 59/2008, art. 248).
Atenție la debranșările ilegale
Cei de la ULALA atrag însă atenția asupra riscului debranșărilor ilegale. „Sunt prea multe sisteme de încălzire într-un singur condominiu și inevitabil apar probleme. Din păcate nu s-a făcut mai nimic în ultimii ani pentru a sista pierderile de căldură din sistem”, spun reprezentanții ULAL Arad.
CITESTE SI:
Vecinii dau verdictul la debransare
Citiți principiile noastre de moderare aici!