În după-amiaza zilei de joi, 3 noiembrie, cafeneaua din incinta teatrului a fost gazda unui eveniment cultural deosebit, mai exact a unei duble lansări de carte, în prezenta autoarei, Lili Crăciun. Cele două scrieri, „Călătoria” şi „Menajerele soacrei mele”, au fost prezentate de Eugenia Crainic şi Otilia Ţigănaş, publicului arădean interesat de literatura română contemporană.
„Călătoria”
Primul volum, „Călătoria”, tipărit în acest an la Editura Primus, povesteşte drama scriitoarei-eroine, care încearcă să scape de o sarcină nedorită în perioada comunistă, timp în care se ştie că avortul era interzis. „Această carte este o mărturisire în fond, iniţial am scris-o la furie, ca o simplă poveste de două pagini pe blog, pentru că începuseră la vremea aceea, în Spania, manifestaţiile femeilor care luptau pentru ca să nu se interzică avortul şi, în diverse locuri de pe internet, am găsit comentarii deosebit de jignitoare la adresa femeilor care susţineau libertatea avortului”, spune Lili Crăciun.
„Nu ştiu dacă toate am fi în stare să vorbim despre femei cu lejeritatea cu care o face Lili. (…) Mi-am dat eu seama că Lili se pricepe la femei. (…) Lili, în carte şi în viaţă, este o femeie normală, care a avut o viaţă normală, care a cunoscut un bărbat normal, cu care a făcut doi copii extraordinar de normali şi… despre cel de-al 3-lea, şi călătoria pe care a făcut-o cu gândul ei perpetuum de a scăpa de acel copil, o să o descoperiţi în cartea «Călătoria»” – a spus Eugenia Crainic.
Peste doar câteva săptămâni, rafturile librăriilor din Statele Unite vor include şi „Călătoria”, aceasta urmând a fi tradusă şi în limba engleză. În plus, are şi norocul de a fi căzut în mâinile unui scenarist american, care în viitorul apropiat o va transforma într-o piesă de teatru.
„Menajerele soacrei mele”
A doua publicaţie, tipărită la Editura Eubeea, poartă titlul „Menajerele soacrei mele”. Este „o carte dulce-amară”, după cum o numeşte chiar scriitoarea – pe motiv că la unele poveşti vom râde, iar la altele vom plânge – şi cuprinde frânturi din viaţa a 13 femei care devin menajere pentru Buni, o femeie paralizată.
„Stiţi ce m-a frapat la această carte? Niciodată, dar absolut niciodată, nu mi-am imaginat că trec pe stradă şi probabil că interacţionez cu atâta lume, mă aşez la o masă într-un restaurant, la o cafenea şi să îmi închipui că persoanele lângă care stau sau cu care discut, sau cu care nu discut, pe care le văd pur şi simplu, au asemenea poveşti de viaţă. Noi înşine suntem nişte incredibile poveşti de viaţă. (…) Ce am găsit eu în «Menajerele soacrei mele»? Că ne întâlnim pe stradă, trecem pe lângă femei care sunt aparent banale, dar ele fac trotuarul, sau sunt nimfomane, sau pun barbiturice în ceaiul soţului, seara, la culcare, pentru a-şi împlini nu-ştiu-ce fantezii” – a punctat Eugenia Crainic.
Citiți principiile noastre de moderare aici!