Plata impozitelor și taxelor este una dintre sursele principale de atragere a fondurilor la bugetul de stat. O parte dintre aceste fonduri se reîntorc în județele de unde au plecat, însă potrivit unei analize realizate de un cotidian central nu toate județele sunt la fel de fericite atunci când vine vorba de banii statului.
De unde vin banii?
Societățile comerciale arădene virează taxe și impozite către bugetul consolidat al statului, iar statul reîmparte fondurile în funcție de anumite criterii, cum ar fi suprafața județului sau populația. Aradul , potrivit gandul.info, ar primi doar puțin peste 55 la sută din totalul sumelor virate statului, având unul dintre cele mai mici procente din țară. Practic, Călin Arusti, purtătorul de cuvânt al Direcției Generale a Finanțelor Publice Arad a explicat care sunt criteriile după care se împart banii de la Centru.
Astfel, din cotele defalcate din impozitul pe venit se alocă: 41,75% la bugetele locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor pe al căror teritoriu îşi desfăşoară activitatea plătitorii de impozit pe venit;11,25% la bugetul local al judeţului; 18,5% într-un cont distinct, deschis pe seama direcţiei generale a finanţelor publice judeţene la trezoreria municipiului reşedinţă de judeţ, pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, ale oraşelor şi ale municipiilor, precum şi a bugetului local al judeţului.
Din TVA
O altă parte importantă a banilor provine din sumele defalcate din TVA. Astfel, Bucureștiul alocă bani pentru: finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul judeţelor, comunelor, oraşelor, municipiilor, finanţarea cheltuielilor privind drumurile judeţene şi comunale, a căror repartizare, pe unităţi administrativ-teritoriale, se face în funcţie de lungimea şi starea tehnică ale acestora, prin hotărâre, de către consiliul judeţean, după consultarea primarilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!