Birocraţia CET -ului în problema debranşării, costurile mari pe care trebuie să le suporte cei care doresc să scape de sistemul centralizat de încălzire au dus la apariţia unei noi categorii de debranşaţi: la mica înţelegere. E mai ieftin şi se obţine acelaşi rezultat. Totul e să ai acordul tuturor vecinilor iar administratorul sigilează caloriferele şi scapi de taxa pentru agentul termic. Singurul impediment ar fi că soluţia de avarie se situează la limita legii. Şi totuşi fenomenul este în expansiune, potrivit reprezentanţilor ULALA, şi este agreat de foarte mulţi locatari ai blocurilor, în special de cei care lipsesc doar o perioadă din apartament. Sau de cei săraci care nu pot suporta nici cheltuielile la căldură dar nici pe cele ale debranşării.Cu totul altfel stau însă lucrurile din perspectiva autorităţilor locale pentru care acest tip de debranşare este o ilegalitate iar cel care o comite poate suporta consecinţele de rigoare. „Dacă nu au fost respectate toate formalităţile necesare, dacă nu a fost anunţat operatorul şi nu au acordul acestora scris, atunci e vorba de o ilegalitate” punctează Corina Drăghici, purtător de cuvânt al Primăriei Arad.
Singura metodă de debranşare agreată de toată lumea este diminuarea până la 0 a cantităţii de agent termic din calorifer prin montarea repartitoarelor. O soluţie la îndemnă celor care locuiesc într-un apartament care are repartitoare de căldură. În acest caz nu mai e nevoie de acordul vecinilor şi poţi beneficia de drepturile de proprietar. „Pentru a monta repartitoare e nevoie însă de acordul a 80% din proprietarii apartamentelor” precizează Daniel Berar, administrator. Un cerc vicios în care intri din momentul în care faci parte dintr-o asociaţie de proprietari şi nu prea sunt şanse să scapi. Norocul e să ai vecini de treabă.
CET-ul gând la gând cu Primăria
În opinia reprezentanţilor CET Hidrocarburi Arad nu pot fi luate în calcul decât cele două soluţii: repartitoare sau debranşarea oficială, pentru a fi sistată legal furnizarea căldurii. Alte posibilităţi nu sunt legale. Dar ele există şi funcţionează acolo unde proprietarii din respectivul imobil pot ajunge la o înţelegere. Dar e suficient ca unul singur să nu fie de acord şi nu mai poţi scăpa de căldură, chiar dacă nu stai nici o zi în apartament. Din păcate aceste soluţiile acceptate ca legale de către reprezentanţii autorităţilor locale implică cheltuieli mari pe care majoritatea arădenilor nu şi le permit. Mai ales că una din multiplele condiţii de a fi acceptată debranşarea este dovada existenţei unei alte surse de căldură, de obicei o termotecă. Dar mulţi dintre cei care nu mai vor să plătească agentul termic o fac din prea multă sărăcie iar costurile ei au devenit prea mari.
Caz concret
Ce se poate întâmpla atunci când un singur vecin nu vrea să accepte decizia unui proprietar care şi-a închis robinetul de căldură poate fi exemplificat prin cazul unui arădean care a rămas şi fără căldură dar a şi plătit-o. Locatarul unui imobil din cartierul Alfa şi-a închis şi sigilat robinetele de la calorifere, în prezenţa administratorului, dar nu a reuşit să obţină şi acordul unui vecin. A riscat şi după ce o lună nu i-a fost facturată căldura, pentru celelalte luni de iarnă a mai venit doar factura.
Protecţia celor ce lucrează afară, în frig
Citiți principiile noastre de moderare aici!