Veste bună pentru toți cei care au „de-a face” cu justiția arădeană, în speță cu Tribunalul. Judecătorii au decis, în urma unei adunări generale, „din respect faţă de cetăţeni şi în acord cu demnitatea, rolul şi statutul funcţiei de magistrat în orice stat democrat, reluarea activităţii obişnuite de judecată începând cu data de 5 februarie 2020”. Însă, pentru că există un mare însă, magistrații au decis să adopte o altă formă de protest constând în refuzul participării judecătorilor în activităţile birourilor electorale. Ceea ce înseamnă că alegerile din această vară se află sub semnul întrebării, deși vicepreședintele Tribunalul Arad, interpelat pe subiect, precizează că nu dorește să facă speculații atât de departe în viitor.
Prin această modalitate, de a refuza participarea în birourile electorale, judecătorii continuă astfel protestele vizavi de proiectul legislativ de abrogare a dispoziţiilor legale care consacră pensiile de serviciu cuvenite magistraţilor. Trebuie menționat că judecătorii hotărâseră anterior să nu participe la ședințele de judecată, în afară de cele urgente, la fel cum procedează pe timpul vacanței judecătorești, din cauza proiectului de lege care abrogă pensiile speciale ale magistraților. Curtea Constituțională urmează să se pronunțe asupra excepției de neconstituționalitate a acestei legi. Se preconizează că decizia curții supreme va veni în jurul datei de 18 martie.
Vicepreședintele Tribunalului Arad, Flavius Bradin, spune că noua formă de protest are menirea de a atrage atenția asupra problemelor magistraților: „Pentru a ne face auziți de cât mai mulți oameni și a încerca să venim în sprijinul cetățenilor, de a rezolva litigiile cu care ei ne-au sesizat, de a satisface interesele lor, e mai important să continuăm ședințele de judecată și urmează ca, în funcție de ce se va hotărî de către Curtea Constituțională, să ne gândim cum vom acționa pe mai departe. Indiferent de decizia Curții, tăierea pensiilor de serviciu este o decizie politică. Controlul de constituționalitate nu verifică și oportunitatea unei legi sau în ce măsură e echitabilă ca și măsură socială. Curtea Constituțională verifică doar din perspectiva respectării Constituției. Voința legiuitorului este cea care dictează politica socială a unei țări. Or, noi așteptăm o reacție din partea clasei politice, dar vom hotărî după ce face. Prin protestul pe care l-am făcut am vrut să tragem un semnal de alarmă și să explicăm cetățenilor că nu există niciun interes și că de fapt nu-și doresc să aibă un corp al magistraților care să nu fie remunerat corespunzător, care să nu aibă o independență care să rezulte din stabilitatea lor financiară”.
Program normal
Pentru a mediatiza decizia judecătorilor, Biroul de Presă al Tribunalului Arad a remis, marți, 4 februarie, următorul comunicate de presă: „În cursul zilei de 4 februarie 2020, s-a desfăşurat Adunarea Generală a judecătorilor din cadrul Tribunalului Arad, pentru a decide cu privire la continuarea sau încetarea formelor de protest adoptate prin Hotărârea din data de 21 ianuarie 2020 a Adunării Generale a judecătorilor din cadrul Tribunalului Arad, ca urmare a proiectului legislativ de abrogare a dispoziţiilor legale care consacră pensiile de serviciu cuvenite magistraţilor. În urma dezbaterilor ce au avut loc, Adunarea Generală a judecătorilor din cadrul Tribunalului Arad a hotărât menţinerea formelor de protest constând în refuzul participării judecătorilor în activităţile birourilor electorale şi sesizarea Rețelei Europene a Consiliilor Judiciare și a Consiliului consultativ al Judecătorilor Europeni din perspectiva afectării statutului judecătorilor ca efect al potențialei abrogări a dispozițiilor legale privind pensia de serviciu. Totodată, s-a hotărât că, indiferent de legalitatea măsurilor pe care puterea legislativă şi cea executivă le-ar întreprinde în privinţa sistemului judiciar, conflictele dintre puterea judecătorească şi celelalte două puteri ale statului nu trebuie să se răsfrângă negativ asupra drepturilor şi intereselor fundamentale ale cetăţenilor. În acest sens, din respect faţă de cetăţeni şi în acord cu demnitatea, rolul şi statutul funcţiei de magistrat în orice stat democrat, Adunarea Generală a judecătorilor din cadrul Tribunalului Arad a decis reluarea activităţii obişnuite de judecată începând cu data de 5 februarie 2020. Prin urmare, conducerea Tribunalului Arad aduce la cunoştinţa justiţiabililor, avocaţilor şi celorlalţi participanţi la înfăptuirea actului de justiţie că şedinţele de judecată, serviciile cu publicul şi celelalte activităţi obişnuite ale Tribunalului Arad, se vor desfăşura, fără perturbări, conform programului afişat”.
Alte instanțe
În ceea ce privește instanțele din țară, unele dintre ele au decis să continue protestul în formele de până acum, în timp ce altele au hotărât, la fel ca Tribunalul Arad, să reintre în activitate. Astfel, Curtea de Apel Timișoara a hotărât să reia activitatea de judecată, doar că au decis să suspende fiecare ședință de judecată câte o jumătate de oră. Tribunalul București a menținut protestul. Curtea de Apel Cluj a reluat activitatea, la fel ca Tribunalul Arad.
Trimite articolul
XIn urma induiosatorului comunicat prezentat,s-ar putea ivi doua probleme: 1) daca numai la incetarea protestului si-au dat seama ca atenteaza la demnitatea functiei de magistrat,atunci protestul a fost sub aceasta denmnitate,deci si ilegal; 2) anuntul privind boicotul poate fi incadrat la abuz in serviciu in scopul obtinerii unui folos material,respectiv pensii nesimtite…Lumea juridica din Romanica devine din ce in ce mai interesanta,si o masura radicala trebuie sa vina neintirziat.