ARAD. Ancheta demarată de către Direcţia Naţională Anticorupţie în ceea ce priveşte retrocedarea extravilanului satului Nadăş, respectiv a peste 8.700 de hectare de pădure, păşune şi teren agricol, precum şi urmările acestei anchete, scot la iveală faptul că familia moştenitoare a masacrat pădurea.
Potrivit surselor noastre, mii de arbori au fost tăiaţi ilegal, iar remedierea situaţiei create, respectiv refacerea pădurilor distruse în ultimii ani, ar necesita cel puţin o nouă generaţie de pădure. Iar o nouă generaţie de pădure are nevoie de nici mai mult, nici mai puţin, decât 100 de ani pentru a ajunge la maturitate. Informaţiile ne-au fost furnizate de persoane direct implicate în preluarea pădurii de la Ocolul Silvic Privat Nadăş de către Direcţia Silvică Arad.
Tot potrivit surselor noastre, o serie întreagă de ilegalităţi au fost descoperite, iar familia Colţeu şi angajaţii acestora ar putea răspunde penal pentru toate neregulile din pădure.
Dar să bifăm acuzele de care, spun sursele noastre, s-ar face vinovaţi „mega-moştenitorii” care au dispus de pădure după bunul plac. Un volum impresionant de arbori a fost tăiat ilegal. În fiecare canton silvic (suprafață de pădure aflată în gestiunea unui pădurar) au fost inventariate peste 500-600 de cioate de arbori tăiați fără drept. Numărul este de așteptat să crească în condițiile în care acțiunea de predare-primire s-a făcut doar pe aproximativ 50-60 la sută, din suprafața totală a pădurii, până la Paște. Iar asta nu e tot.
Arborii tăiaţi ilegal nu au fost luaţi la rând, ci au fost tăiați, în mod selectiv, arborii cei mai valoroși, respectiv din speciile de gorun, fag sau specii foioase nobile, proveniți din sămânță, de dimensiuni mari, cu lemn de calitate superioară, fără defecte, cu stare de vegetație bună, în dauna arborilor din specii mai puțin valoroase (carpen, plop tremurător, mesteacăn), proveniți din lăstari, rău conformați, rupți sau uscați.
„În acest fel s-a degradat pădurea în ceea ce privește compoziția, structura, creșterea, calitatea, distrugându-se eforturile de peste 60 de ani de a ameliora valoarea pădurilor din zonă. De asemenea, a fost diminuată capacitatea pădurilor de a îndeplini eficient funcțiile de protecție atribuite, știut fiind că pădurile de la Nadăș se află în bazinul de recepție care alimentează lacul artificial de la Tauț, îndeplinind un rol hidrologic important”, spun sursele noastre.
Fără refacere
Dacă tot au tăiat cu nemiluita, cei din familia Colţeu puteau să demareze acţiuni de reîmpădurire la Nadăş. Însă acest lucru însemna bani cheltuiţi, fapt ce nu pare să fi fost pe gustul nimănui. Aşa că cea mai simplă soluţie găsită a fost nepăsarea. „Nu au fost realizate lucrări de reîmpădurire sau de completare a regenerării naturale după tăieri. Majoritatea suprafețelor aflate în regenerare în ultimii 7 ani sunt fie regenerate parțial, fie regenerate cu lăstari și drajoni de carpen, tei și alte specii cu valoare economică mai redusă, fie uneori chiar cu arbuști (păducel, măceș, mur și altele). Astfel de situații conduc la crearea unor păduri degradate, care produc lemn de calitate inferioară și în cantități mai mici”, mai spun sursele noastre. Acestea mai spun că nu au fost executate deloc sau doar parțial și necorespunzător lucrările de îngrijire a arboretelor tinere. Astfel de lucrări, care sunt absolut necesare pentru a crea păduri sănătoase și valoroase, dar care implică investiții, pentru că lemnul rezultat este ieftin sau dificil de vândut, nu au fost efectuate în cele mai multe dintre pădurile tinere. Iar, în unele cazuri, au fost efectuate doar pe lângă drum, în locurile vizibile, pe porțiuni reduse, dar au fost justificate în documente ca fiind făcute pe întreaga suprafață.
Încă 100 de ani
„Aspectele menționate arată clar că pe familia Colțeu nu o interesează deloc cum vor arăta în viitor pădurile pe care le dețin, scopul fiind să obțină cât mai mulți bani în timp cât mai scurt. Remedierea situațiilor create și refacerea pădurilor distruse în acești ani necesită cel puțin o nouă generație de pădure, adică peste 100 de ani”, au conchis sursele noastre.
Vor să continue masacrul
Tot ceea ce a făcut familia Colţeu în pădurea Nadăşului poate continua dacă „moştenitorii” vor primi câştig de cauză în Tribunalul Arad. După ce ITRSV a emis un document prin care se suspendă activitatea Ocolului Silvic Privat Nadăş, familia Colţeu a atacat în instanţă actul respectiv. Primul termen s-a soldat cu o amânare, iar procesul va fi reluat în data de 7 mai. Dacă instanţa va da câştig de cauză Colţeilor, pădurea Nadăşului ar putea fi rasă de pe faţa pământului, în condiţiile în care tăierile ilegale ar continua ca şi până acum.
Citiți principiile noastre de moderare aici!