CLASIFICAREA MIERII DE ALBINE
-
Miere din flori sau miere din nectar – este mierea obţinută din nectarul plantelor. Aceasta poate fi monofloră şi polifloră. Mierea monofloră provine, în cea mai mare parte, din nectarul unei singure specii de plante: mierea de salcâm, de tei, de floarea – soarelui, de mentă, de zmeură etc. Mierea polifloră provine din nectarul mai multor specii de flori, fără ca vreuna să fie preponderentă.
-
Mierea de mană, numită impropriu şi miere de pădure, care poate fi de origine vegetală („miere de rouă”) sau animal (mana fiind reprezentată în acest caz de excrețiile dulci ale unor insect parazitare).
COMPOZIȚIA CHIMICĂ A MIERII DE ALBINE
Mierea se asimilează foarte uşor de către organism şi ne oferă energie şi substanţe bioactive şi nutritive. Compoziția este foarte complexă, incluzând:
-
Zaharuri cu o medie de: zaharoză (0,2%), glucoză (30,3%), fructoză (39,1%), polizaharide (1-3%)
-
Acizi organici: formic, acetic, lactic, citric, malic, oxalic, succinic, dextrin
-
Substanțe proteice: aproximativ 0,5% la mierea florală și aproximativ 1% la cea de mană
-
Substanțe minerale: potasiul este circa 1/3 din totalul substanțelor minerale. Alte substanțe minerale sunt: Mg, Fe, Ca, Al, Mn, Zn, Cu, Co, Cr, Ni, Cd și P
-
Vitaminele B1, B2, B6, C, K și PP
-
Enzime: provin din nectar, polen, enzime proprii albinelor, seva unor plante (secreții) și excrețiile unor insect (ultimele două pentru mirea de mană).
Mai conține: substanțe fenolice, aminoacizi, acizi grași, flavone, flavonoide, substanțe de aromă, fitohormonii, peste 250 de substanţe. Această compoziţie complexă asigură mierii un loc aparte în reglarea funcţiilor organismului uman.
CRISTALIZAREA MIERII DE ALBINE
Cristalizarea mierii de flori este un proces natural şi el se datorează faptului că cele mai multe sorturi de miere sunt soluţii suprasaturate de zaharuri (la temperatura medie de 20C). Principalul factor al cristalizării îl constituie proporţia celor două zaharuri majoritare, respectiv raportul dintre glucoză (zahăr uşor cristalizabil în soluţii concentrate) şi fructoză (zahăr greu cristalizabil).
Prin caracteristicile lor naturale toate sorturile de miere de flori din ţara noastră, cu excepţia celei de salcâm, cristalizează în scurt timp de la extracţia din faguri (1 – 3 luni). Temperatura necesară pentru completa solubilizare a mierii cristalizate este de 35 – 45C.
Mierea de mană are altă comportare la cristalizare datorită conţinutului relativ mare de zaharuri complexe, substanţe pectice şi gumoase, care frânează acest proces. Majoritatea sorturilor de miere de mană îşi păstrează consistenţa fluidă – vâscoasă o perioadă mult mai mare de timp decât mierea de flori (câţiva ani de zile), deoarece conţine inhibină – substanţă cu o puternică acţiune bactericidă – un procent redus de glucoză şi o cantitate mare de dextrine şi substanţe minerale.
Cristalizarea (granularea) mierii este un proces natural, care nu modifică proprietăţile biologice şi medicinale ale produsului, deci în mod corect aceasta n-ar trebui socotită un defect, ci din contră o garanţie a autenticităţii şi calităţii ei !! Cu toate acestea multe persoane preferă mierea în stare fluidă şi manifestă rezerve pentru cumpărarea şi consumul celei cristalizate, fie din neștiința, fie din proastă informare.
TIPURI DE FALSIFICĂRI
-
Falsificări directe: adaos de substanțe îndulcitoare naturale (sirop de zahăr invertit, sirop de glucoză, de zaharoză, sirop de porumb, melasă etc.); adaosuri pentru culoare (caramel, culori de anilină), adaosuri pentru neutralizarea acidității (carbonat de sodiu, hidroxid de sodiu), adaosuri pentru corectarea spectrului polinic (polen recoltat manual, polen recoltat de albine), adaosuri pentru corectarea echipamentului enzimatic (cultură de drojdie, extract de malț)
-
Falsificări indirecte: hrănirea albinelor cu zahăr, sirop invertit, siropuri de porumb, glucoză etc. Astfel albina elaborează o miere care nu provine din polen sau secreții ale plantelor sau insectelor, neavând valoarea biologică a mierii natural.
DE REȚINUT
-
Mierea se păstrează la rece în locuri ferite de lumina solară și de umiditate
-
Mierea nu se păstrează în vase metalice
-
Mierea nu trebuie încălzită peste 40°C
-
Cristalizarea mierii este un proces natural, care nu-i modifică proprietăţile
-
Mierea devine toxică dacă se adaugă în ceai, lapte sau alte alimente cu temperatura de peste 40°C
Citiți principiile noastre de moderare aici!