În 21 august 2015, în Bârzava, a avut loc un accident mortal. Victima: un bătrân în vârstă de 86 de ani. Conducătorul motocicletei: un tânăr de 26 de ani, ajutor de post la Vărădia de Mureş. În urmă cu câteva zile, dosarul privind accidentul a fost clasat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Lipova. Bătrânul s-a dovedit a fi vinovat, în actele Parchetului, pentru accident. Aparţinătorii victimei arată cu degetul spre ordonanţa de clasare a accidentului, spunând că aici s-a inserat ideea că bătrânul nu ar fi fost în toate facultăţile mintale. Instituţia a concluzionat că bătrânul a traversat strada prin loc nepermis „şi fără să se asigure în prealabil că poate face acest lucru fără a-şi pune în pericol propria viaţă sau viaţa altora”. Mai mult de atât, poliţistul – după cum reiese din actele Parchetului de pe lângă Judecătoria Lipova – a făcut tot posibilul pentru a evita accidentul, cu preţul vieţii lui.
Poliţistul-erou
Astfel, potrivit Parchetului de pe lângă Judecătoria Lipova, „în ziua de 21 august 2015, agentul principal de poliţie Şuhan Andrei a condus pe DN 7 motocicleta Kawasaki, având nr. de înmatriculare AR…SUH. La km 484+950 a surprins şi a accidentat mortal pe pietonul Luca Toader care s-a angajat în traversarea drumului naţional prin loc nepermis şi fără să se asigure în prealabil că poate face acest lucru fără a-şi pune în pericol propria viaţă sau viaţa altora. Din dosarul cauzei a rezultat că Şuhan Andrei a făcut tot posibilul să evite accidentul, periclitându-şi viaţa (a virat brusc spre dreapta încercând să ocolească pietonul prin spatele acestuia, a căzut cu motoreta şi s-a accidentat). Văzând şi prevederile art.72, alin.1,2,3,4 din OUG 195/2002 actualizată, rezultă că pietonii surprinşi şi accidentaţi ca urmare a traversării prin locuri nepermise poartă întreaga răspundere a accidentării lor, în condiţiile în care conducătorul vehiculului care l-a accidentat a respectat regulile de circulaţie. Din dosarul cauzei a rezultat că vinovat de acest accident a fost pietonul Luca Toader care zilnic era pe mijlocul şoselei şi cu o bâtă ameninţa conducătorii auto. De mai multe ori era să fie lovit de maşini, inclusiv de cea SMURD, care se deplasa la intervenţii, având semnalele luminoase şi acustice în funcţiune”. Ca urmare, prim procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Lipova a dispus „clasarea cauzei având ca obiect infracţiunea de ucidere din culpă cu privire la Şuhan Andrei”.
Dosar fără expertiză
Rudele victimei spun, însă, că dosarul are nişte… „goluri”. După primirea ordonanţei de clasare, rudele victimei au consultat dosarul la Parchetul de pe lângă Judecătoria Lipova. Din dosar, spun rudele, lipseşte expertiza cu dinamica accidentului şi raportul medico-legal. În schimb, în declaraţia dată în acest dosar, poliţistul a spus că el se deplasa cu o viteză de 40-50 km/h. Pe de altă parte, rudele victimei au povestit că medicul legist le-a spus că bătrânul avea toracele şi bazinul sfărâmat, toate coastele îi erau rupte, iar în urma impactului cu motocicleta a căzut în cap pe celălalt sens de mers. „Cum este posibil să nu existe expertiza cu dinamica accidentului şi raportul autopsiei la dosar? Unde sunt aceste două acte?! Am sunat la Medicină Legală şi mi s-a spus că raportul medico-legal nu este gata încă, că mai trebuie examinări complementare. Şi atunci cum a putut fi clasat dosarul?! Există şase fotografii cu motocicleta, declaraţia poliţistului şi o singură declaraţie a unui martor care stă în Bârzava. De exemplu, pe noi, ca aparţinători, nu ne-au chemat la vreo declaraţie. Am studiat dosarul pe genunchi şi am spus grefierei că o să vin cu un avocat să studieze şi el dosarul ca să putem depune contestaţie la această ordonanţă de clasare. Mi-a spus că o altă consultare nu se acceptă. Niciunde în dosar nu este menţionată viteza de deplasare a motocicletei, doar în declaraţia poliţistului. Vom face tot posibilul să depunem contestaţia şi să facem lumină în acest dosar”, au spus cei din familia bătrânului. Ca atare, familia victimei, a depus deja o contestație la Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad.
Dreptate
Aceştia spun că nu este corectă soluţia de clasare şi că urma de frânare a motocicletei, care a fost de aproape 11 metri – spun aparţinătorii victimei – indică faptul că motociclistul avea viteză. „În toată Bârzava este o singură trecere de pietoni. Înaintea accidentului, bătrânul a fost la nişte cunoştinţe să culeagă prune. Să ştiţi că era în toate facultăţile mintale. Eu pot lua de la Timişoara, de la medicul lui de familie, tot dosarul medical. Era foarte lucid, avea doar probleme de inimă şi s-a deplasat cu ajutorul unui baston pentru că a avut piciorul rupt. Suntem mânioşi că dosarul a fost clasat din prima. Băiatul ăsta, Şuhan, avea nişte postări pe Facebook, cu motocicleta, cu viteza, dar şi-a şters contul apoi. Eu nu vreau să-l bag pe băiatul ăsta la închisoare, aş dori să se facă dreptate”, a spus una dintre rudele bătrânului decedat în accident.
Onoruri militare la înmormântare
Bătrânul în vârstă de 86 de ani era subofiţer în retragere şi a fost înmormântat cu onoruri militare, la ceremonia funerară participând Garda de Onoare a Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Timiş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!