ARAD. Este sezonul virozelor – nu doar la oameni, ci și la păsări. Autoritățile de sănătate publică atrag atenția îndeosebi asupra porumbeilor sălbatici, cu care copiii sunt obișnuiți să se joace, prin parcuri. Unele dintre bolile lor pot fi transmise însă la oameni. Dacă îi vedeți obosiți și fără vlagă, nu îi atingeți. E semn de boală și sunt un pericol pentru cei mici. Cel mai probabil, au febra mare și pe acest fond nu mai reacționează nici măcar la amenințarea venită din partea pisicilor.
Scenele surprinse într-un parc din Arad arată cum porumbelul nu are nici o reacție atunci când pisica se apropie la câțiva centimetri de el, iar cazuri similare sunt cu sutele.
Aceste cazuri de porumbei bolnavi sau chiar morți au fost semnalate de mai mulți arădeni, care au obiceiul să iasă zilnic la plimbare cu câinii, în zonele preferate și de porumbei. Un astfel de loc este Piața Avram Iancu, unde se adună zilnic zeci, ba chiar sute de porumbei, obișnuiți să primească de mâncare.
O doamnă care trece zilnic prin zonă povestește că sunt tot mai dese cazurile în care câinele dânsei dă peste porumbei morți, sau doar inerți, care stau nemișcați, indiferent de amenințarea care vine spre ei.
La rândul său, un arădean povestește că aproape în fiecare toamnă se întâmplă același lucru:
„Sunt evident, bolnavi, stau nemișcați, fără vlagă, sunt evident bolnavi. Mai vin cu nepotul în parc și nu îl las să se apropie de porumbei, pentru că ne putem îmbolnăvi.”
Viroze respiratorii
Cristian Boroș, medic veterinar, explică ce se întâmplă în această perioadă cu păsările:
„Odată cu venirea vremii reci și a precipitațiilor, atât la oameni, cât și la animal,e pot apărea diferite viroze, în special respiratorii, care în marea majoritate a situațiilor evoluează cu febră mare, secreții nazale și oculare, chiar și la porumbei. Unele dintre aceste viroze, bacterioze respiratorii, se pot transmite la om, de aceea noi recomandăm ca, atunci când vedem un porumbel bolnav, dacă dorim să-l ajutăm, să ne luăm măsuri de protecție – mănuși, să ne spălăm pe mâini bine – și să nu lăsăm copiii să se joace cu aceste exemplare, pentru că se pot îmbolnăvi și ei.”
O problemă de sănătate publică
De altfel, Direcția de Sănătate Publică Arad trage un semnal de alarmă în acest sens, având în vedere și că ne aflăm în plină pandemie.
“Din punct de vedere al sănătății publice, recomand populației să evite contactul cu păsările care stau inerte, care nu se mișcă, pentru că poate fi un semn de boală. Este o perioadă a virozelor și la păsări sau animale. Aceasta ține mai mult de colegii noștri de la Direcția Sanitar Veterinară, însă, din punct de vedere a sănătății publice, nu recomandăm contactul cu păsările care par foarte cuminți. În special copiii vor să se joace cu ele și trebuie evitate astfel de situații. Din punct de vedere a sănătății publice este posibil ca aceste păsări să fie bolnave, poate fi o chestiune de natură infecțioasă sau virală. Cum am spus, colegii noștri de la DSV pot să determine această cauză. Se întâmplă în perioada virozelor, în special toamna, și recomandarea noastră fermă este să se evite contactul cu aceste păsări”, avertizează Horea Timiș, directorul Direcției de Sănătate Publică Arad.
Fără solicitări
Direcția Sanitar Veterinară Arad are un laborator în care se poate stabili cauza morții acestor păsări. Pănă acum, însă, nimeni nu a încercat să vadă de ce mor porumbeii cu sutele, în aceasta perioadă.
FOTO/VIDEO: V.O.
Trimite articolul
X“Pănă acum, însă, nimeni nu a încercat să vadă de ce mor porumbeii cu sutele, în aceasta perioadă.”
Nu sunt conspirationist, dar pasarile zburand mai la inaltime, nu sunt cumva afectate de noile antene 5G? Ca nici eu nu-mi amintesc ca in anii trecuti sa fi murit asa multe pasari. Nici macar cand unii incercau sa le otraveasca.