Columbofilii arădeni dau vina pe antenele GSM, care împânzesc țara, pentru faptul că în ultimii ani tot mai mulți porumbei voiajori nu mai ajung acasă după ce sunt lansați la concursuri.
Cel mai bătrân columbofil activ din țară este arădeanul Ioan Rosenzweig, care la 92 de ani are peste 300 de voiajori și participă săptămânal la concursuri. El spune însă că sportul clumbofil a suferit mult în ultimii 25 de ani, de când a apărut telefonia mobilă. Asta pentru că, de oriunde sunt lansați, porumbeii găsesc drumul către casă după liniile de câmp magnetic al pământului. Acest simț al orientării este perturbat însă de unele radiații emise de radare sau antene GSM, afirmă columbofilii. ”Înainte să apară telefoanele celulare, pierdeam undeva la 20 la sută din porumbeii lansați la concursuri, dar din cauza răpitoarelor sau a vremii neprielnice, dar acum se pierd 60 la sută”, spune Ioan Rosenzweig.
S-au rătăcit la Jocurile Olimpice
Columbofilul își amintește că și la deschiderea oficială a Jocurilor Olimpice de la Atena, în 2004, arădenii au avut 60 de voiajori care au fost lansați, alături de mii de păsări din mai multe țări, dar numai 12 au revenit acasă. ”Eu am trimis doi porumbei, dar numai unul a revenit, după cinci zile, deși în mod obișnuit ar avea nevoie de o zi pentru a se întoarce. Totuși, mă număr printre norocoșii care și-au recuperat măcar o pasăre de la Jocurile Olimpice”, spune Rosenzweig.
Crescătorii păgubiți au dat vina pe radarele militare amplasate în Atena pe perioada desfășurării Jocurilor Olimpice și pe numeroasele zboruri de observare ale avioanelor, pentru a se evita orice atac terorist. Și antenele amplasate pentru transmisiunile televiziunilor i-ar fi “bruiat” pe voiajori.
A înființat ”Voiajorul”
Columbofilul nonagenar este membru de onoare al Federației Naționale a Crescătorilor de Porumbei din România (FNCPR) și a adunat sute de diplome și trofee în cei peste 80 de ani de când crește porumbei și participă la concursuri. Primii voiajori i-a primit la vârsta de zece ani, de la bunicul său, iar de atunci a tot cumpărat și a ajuns să crească sute. Chiar și la 92 de ani, mai are grijă de 300 de păsări, ajutat de nepotul său, Robert Fejes, singurul din familie care i-a moștenit pasiunea.
În 1958, Ioan Rosenzweig a înființat, alături de câțiva crescători, Asociația ”Voiajorul” Arad, una dintre cele mai cunoscute din țară. În prezent, asociația are peste 130 de membri, cu 7.000 de porumbei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!