Astăzi, majoritatea oamenilor sunt conştienţi că activitatea fizică este esenţială în menţinerea sănătăţii. Sportul, indiferent de formă, dă o stare de echilibru, de linişte interioară, de încredere, reduce tensiunea musculară, activează circulaţia sângelui, eliberează tensiunile cauzate de stres. Este nevoie doar să stabilim ce, cum, şi cât sport vom face. Avem nevoie de avizul medicului curant înainte de a începe un program sistematic de mişcare şi de un antrenor care va stabili frecvenţa şi intensitatea antrenamentului în funcţie de sex, vârstă, forma fizică pe care o avem.
Tăvălugul vieţii cotidiene duce la epuizarea resurselor fizice şi psihice, uităm de noi, de cei din jur, vrem doar să ne realizăm profesional, social, financiar. Suntem mereu obosiţi şi lipsiţi de vlagă, preocupaţi de tot felul de probleme şi mai puţin de propria persoană. Ne deprimă tot ce se întâmplă în jurul nostru, nu ne regăsim într-o lume care de multe ori nu ne reprezintă. Ducem o viaţă sedentară. Dimineaţa, bem cafeaua pe fugă, ne pudrăm în lift, urcăm în maşină, ne rujăm la primul semafor, ajungem la locul de muncă şi stăm opt ore sau mai mult în faţa calculatorului, în poziţii de lucru vicioase. La întoarcerea acasă cumpărăm mâncare preparată, odată ajunse, punem rufele la spălat în maşină, folosim aspiratorul apoi, ne aşezăm comode în faţa televizorului; am muncit destul!
Unde este activitatea fizică, oare câte calorii am consumat, am pus musculatura în mişcare? Munca în gospodărie este mult uşurată de aparatura performantă pe care o folosim şi ne trezim că luăm în greutate, masa musculară scade, obosim repede, suntem agitate, avem insomnii. Şi deodată, ne apucă disperarea! Încercăm toate dietele auzite de la prieteni binevoitori sau le luăm de pe internet, fără să cerem sfatul specialistului, alergăm bezmetice pe asfalt şi ne distrugem articulaţiile, mergem la sala de forţă şi ne supunem organismul nepregătit unor programe de antrenament dure, uneori nepotrivite fizicului nostru. Mai vrem să avem rezultatele dorite într-un timp record şi, când vedem că nu s-a schimbat nimic, renunţăm! Sună cunoscut, nu-i aşa?
Să ne amintim că orice formă de mişcare are reguli şi etape, de la uşor la greu, de la simplu la complex şi trebuie neaparat condusă şi urmărită de specialist pentru dozarea corectă a efortului fizic în funcţie de particularităţile individuale. Sunt, e adevărat, şi profesii în care se depune efort fizic susţinut dar, în aceste cazuri se pun în mişcare doar anumite grupe musculare, sub stresul efectuării normei de lucru în timp util. Chiar şi în aceste cazuri avem nevoie de un program de sport şi relaxare menit să aducă echilbrul organismului şi relaxarea psihicului.
Căutăm armonia pentru minte, trup şi suflet dar nu reuşim să ne gestionăm programul atât de încărcat, uneori apar întârzieri, amânări, renunţări şi cel mai grav este când renunţăm la noi. Să nu uităm că orice formă de mişcare ne aduce sănătate, rezistenţă, întârzie îmbătrânirea organismului, creşte speranţa de viaţă.
redactia.jurnalaradean@russmedia.ro
„Practicarea sportului creşte speranţa de viaţă”
Citiți principiile noastre de moderare aici!