Nadăș. Un subiect mereu în atenția presei și a autorităților: cazul Nadăș. A fost reluat de nenumărate ori, fie că a readus în discuție sentințele judecătorești, fie conflictele cu sătenii sau, de ultim moment, tăierile masive de lemn. După un reportaj în zonă în care se făcea referire la exploatarea pădurii din Nadăș, inspectorii din cadrul ITRSV Oradea și ai Inspecției Silvice din Arad au fost în control la Ocolul Sivic Privat Nadăș, deținut de familia moștenitoare Colțeu.
Se taie, dar legal
A doua zi după apariția în media a reportajului (n.r miercuri), inspectorii au sosit la Nadăș și au verificat situația de pe teren. „Tăierile din zona Ocolului Silvic Nadăș sunt făcute conform amenajamentului în vigoare. Nu a fost depășită limita anuală de tăiere”, susține inspector șef al ITRSV Oradea, Coraș Daniel. Potrivit autorității în domeniu, la Nadăș se pot tăia 16.145 metri cubi anual și până în acest moment au fost tăiați doar 11.200 metri cubi. Cu alte cuvinte, sunt în grafic. Nici anii trecuți nu a fost tăiat mai mult lemn decât este permis, cantitatea ajungând până la 13.000 metri cubi anual.
Fără impozit
În ceea ce privește scutirea de impozit pentru cele aproape 6.000 ha de pădure, inspectorul șef a menționat că aceasta este făcută potrivit legii. Singura posbilitatea de a fi puși la plata impozitului este schimbarea legislației în vigoare. Reamintim că familia Colțeu este scutită de la plata impozitului pentru cele 5.751,9 hectare pădure la care se adaugă suprafața de 12,2 ha corespnzătoare drumurilor forestiere, din anul 2008 atunci când Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale prin Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic și de Vânătoare Oradea a aprobat potrivit prevederilor art.137 din Legea 46/2008 scutirea de impozit a acestei suprafețe aflată în zona protejată a barajului Tauț.
Citiți principiile noastre de moderare aici!