Dezvoltatorul imobiliar AFI Europe, care ar mai deţine încă terenul de opt hectare pe care în trecut a funcţionat fabrica de mobilă, de la intersecţia străzilor Calea 6 Vânători şi Calea Aurel Vlaicu, se laudă de ani buni în presa naţională cu proiectul pe care îl are în vedere în Arad. Este vorba de un complex comercial denumit AFI Arad Retail Park, ce ar cuprinde un hypermarket de 10.000 de metri pătrați, un magazin de bricolaj și o galerie de magazine din zona de fashion, sport şi electronică, fiecare cu o suprafaţă cuprinsă între 1000 și 2000 de metri pătrați. Complexul ar avea o suprafață închiriabilă de 32.000 de metri pătrați, iar parcarea prevăzută este de 1.000 de locuri. Acestea sunt planurile care încă figurează şi pe site-ul oficial al companiei, însă pentru care nu este prevăzut niciun termen de lansare a lucrărilor.
Investiţia ar fi trebuit să fie demarată în urmă cu mai bine de 11 ani, dar a urmat criza financiară globală, iar de atunci dezvoltatorii nu par să mai aibă încredere în piaţa locală şi tot amână proiectul. Totuşi, de-a lungul anilor, Jurnal Arădean/ Aradon a mai scris despre acest proiect, iar reprezentanţii investitorilor spuneau de fiecare dată că în curând sau „anul viitor” vor demara lucrările. Au trecut alţi ani de la aceste declaraţii, dar nu s-a întâmplat nimic, iar arădenii par duşi cu vorba.
Declaraţii contradictorii
Intenţiile proprietarilor terenului nu sunt clare, pentru că în ultimul an au apărut informaţii contradictorii în presa naţională, furnizate chiar de către oficialii AFI România. Astfel, dacă în vara anului trecut se anuţa vânzarea terenului cu 17,2 milioane de euro, la începutul acestui an, aceiaşi oficiali anunţau că în 2019 vor începe construirea parcului de retail.
Conform unui raport financiar al AFI Europe, citat de capital.ro în luna mai 2018, s-a semnat „un acord cu o terţă parte” pentru vânzarea terenului de opt hectare din Arad. „Conform acordului, cumpărătorul a făcut o analiză tehnică şi comercială şi părţile negociază încheierea tranzacţiei”, se arăta în raportul citat de capital.ro. Cu alte cuvinte, nu era semnată şi tranzacţia.
Un nou anunţ
La începutul acestui an, Doron Klein, CEO al AFI România, era citat de zf.ro, el afirmând: „Vom începe, în al treilea trimestru din 2019, construcţia unui retail park de 35.000-36.000 de metri pătraţi închiriabili pe terenul din Arad. Acum finalizăm conceptul şi aşteptăm autorizaţia de construcţie”.
Mai mult, oficialul afirma că se poartă discuţii cu viitorii chiriaşi, iar „construcţia proiectului ar putea dura între nouă luni şi un an”, astfel că la sfârşitul anului 2020 ar putea fi gata.
La Primăria Arad, însă, nu sunt depuse documentaţiile pentru obţinerea autorizaţiei de construcţie. Conform reprezentanţilor Primăriei, în momentul de faţă există doar PUZ-ul expirat pentru investiţiile anunţate, dar şi o solicitare depusă de dezvoltator pentru actualizarea acestui document. În rest, nimic.
Tăcere din partea AFI
Am luat legătura cu reprezentanţii AFI pentru a ne spune dacă au în vedere începerea investiţiei, aşa cum anunţaseră în ianuarie 2019. După o săptămână în care ne-au tot amânat cu răspunsul, ne-au comunicat că nu au „nimic de declarat pe subiectul planurilor pentru Arad”. Nu au dorit nici să confirme sau să infirme informaţiile apărute cu privire la intenţia de a vinde terenul. Totul este un mare secret, iar motivul ar putea fi acela că, de fapt, Aradul nu mai intră în planurile de investiţii ale companiei.
Planurile inițiale
AFI Europe a cumpărat terenul de opt hectare în 2008, când a fost demolată fabrica de mobilă IMAR. De atunci, terenul stă îngrădit, fiind acoperit de vegetație densă, care ulterior a fost eliminată. La momentul lansării oficiale a proiectului, reprezentanții dezvoltatorului declaraseră la Arad că investiția a fost estimată la 113 milioane de euro. Atunci, planurile prezentate erau diferite, suprafața totală construită anunțată fiind de 115.000 de metri pătraţi. Se prevedea un mall dispus pe două nivele, integrând 150 de magazine şi un supermarket, o clădire de birouri de circa 20.000 de metri pătraţi, dar şi o parcare subterană şi supraterană de 1400 de locuri. Conform planurilor inițiale, AFI Palace Arad trebuia inaugurat în 2010.
Trimite articolul
XE plin de magazine de orice tip în zona ar fi total inutil un spatiu comercial nou în zona.Cel mai potrivit ar fi un parc cu arbuști,arbori,flori cu miros frumos.Narcise zambile lavanda trandafiri mirositori salcioara salcâmi tei salcâmi japonezi brazi etc care sa acopere tot anul .
si in acest complex se va produce cumva mobilier pt intern si extern? Aiurea la ce ne-ar trebui? cumparam de la vecini mobila .!
Plin Aradul de astfel de complexe comerciale . Bine ca s-au distrus fabrici intregi pt asa ceva
Ma mir ca inca nu le-a venit ideea unora sa darame si Palatul cultural sau teatrul si sa ridice un astfel de ”complex comercial” pe locul lor….! In fond daca nu ne-au trebuit fabrici care sa produca pt intern si extern si care sa ofere si jdemii de locuri de munca., la ce ne trebuie teatrul sau filarmonica, nu? Wow!
Traiasca ”privatizarea” din Romania!!!!!!!!!!!!
Mai bine un adevărat PARC pentru copii,pensionari .Cartierul duce lipsa totala o zona cu adevărat verde.Noroc in cimitirul Eternitate.
Draga M.B. multumim pentru informare, daca nu ati fi voi jurnalistii la “datorie” am muri…..prosti! Cei ce ar trebui sa o facă adica conducerea primariei, cei ce elibereaza avizele, aproba proiectele acestor mastrodonti comerciali, nu o fac de frica reactiei opiniei publice, asa va baga pe voi la inaintare ….cu vestile proaste! Iar noua nu ne ramane decât sa va multumim ….pentru informare! Voi nu aveti absolut nici o vina desi multi se grabesc sa arunce cu pietre in voi, iar voi indurati cu stoicism bobarnacele ce ar trebui sa le incaseze altii. Asa se distruge Romania si agricultura tariisi industria mai intâi, cum simplu; uitativa la avioanele care de ani intregi imprasie tot felul de substante chimice si otrava lasand in urma lor dâre albe lungi care mai apoi se unesc in multitudinea lor formand nori albi si care coboara pe pamânt cu ocazia primei ploi si apoi ptiviti polii care se usuca din senin , via si plantele omul de rând sustine ca e “boala” da e boala fabricata de catre chimisti , marii fabricatori de medicamente in laboratoarele carora se fabrica si introduce in butelii iar mai apoi pulverizandu-se peste aproape intreaga Europa dar nu numai pe bani grei, foarte grei de catre marile puteri ale lumii care are in vizor , secatuirea popoarelor, printre care si a Romaniei, aducerea la nivel 0 a industriilor, agriculturi si imbolnavirea populatiei prin aceleasi metode imprastiind virusi de tot felul si pentru oameni si pentru animale (pesta,boala vacii nebune etc) avand ca scop imbogatirea lor prin distrugerea subsubjugarea noastra pentru ca un popor estee mai usor de distrus si cucerit atunci cand devine vulnerabil , adevaratii vinovati sunt cei de la putere care in loc sa ne apere, ne vând…lăsând in urma colosi gigantici comerciali cu mancaruri otravite mostenire urmasilor nostri.
Foarte interesant proiectul, dar nu pentru Arad.
Preferam sa ramana fabrica de mobila si sa se extinda eventual, sa creeze mobilier pentru toate bugetele, sa nu fiu nevoita sa imi cumpar un amarat de birou de la Jysk care nu e producator roman. Ar trebui sa nu mai vindem terenuri valoroase strainilor si sa incepem noi sa construim ceva pe ele. Ar trebui gasiti investitori romani care sa construiasca pe terenul asta ceva romanesc, ceva ce putem si noi produce si vinde in exterior. In tara intra tot felul de firme straine, de haine, de mobila, de utilaje, care le-am putea produce si noi daca am avea posibilitati.
Dar revenind la proiectul asta, mi se pare inutil. Construim un loc imens cu magazine care da, ofera cateva locuri de munca, dar la ce salarii? La salarii de nimic probabil. In Arad e plin de magazine unde oamenii sa isi cheltuie banii care in loc sa mearga la romani merg la Bershka, la H&M, la tot felul de producatori straini. Nu mi se pare corect pentru piata romaneasca.
zone de distractie cat mai multe e nevoie.
k vine robotii sa lucreze. si noi o sa stam numa la mici si bere.
terase. terase. terase. cat mai multe.
Un Aqua Park ar merge
super aradon!! de ce nu publicati comentarul trimis de mine? sunteti si voi cu cea mai mare probabilitate interesati sa nu aiba primaria si culoarea lor politica o leziune de imagine! doar vin alegerile. va intreb, unde mai este presa neutra in folosul cetateanului? in orice caz nu la voi!! ar fi frumos sa publicati primul comentar.
nu aveti nici cel mai mic respect pt numele de jurnalism si presa neutra!
Autogara s-a vândut ! Dar nu se publica ! Cine a cumparat cladirea si-a propus daramarea ei si schimbarea destinatiei , se stie ! Oricum zona e un focar de infectie si infractori , cersetori !
ce probleme aveti voi ce face afi cu propriul teren ….penibila stire chiar josnica……de cand va f**e grija ce face AFI CU UN TEREN PRIVAT ….sunteti Penibili!!!
Mall langa mall?!
Corect este sa faca proprietarii ce doresc.Mall-ul din Vlaicu, adica al doilea din oras nu cred ca mai functioneaza. Adica o astfel de lucrare trebuie umpluta cu cetateni dispusi sa consume, cheltuind cate ceva, evident daca isi permit. Deocamdata nu se umple nici macar acesta ce este deja in functie. Asa ca dicutam discutii. 🙂
Un Hornbach și decathlon! Sa nu mai fim nevoiți sa mergem la timișoreni.
Daca fac iara un mol o sa aiba soarta celuilalt mol Galleria, aradul nu are putere de cumparare doar strictu necesar. Pe acel teren o sa construiasca Aredu numa blocuri, au o politica de vanzare foarte perversa, tot timpu au inceput sa construiasca pe teren de la coada la cap promitand ca acesta e ultimul bloc, ca si in micalaca langa cadastru, au construit prima data langa bila blocuri cu vedere la malu muresului dupa ce le-au vandut au mai construit inca un rand de blocuri in fata celuilalt tot cu vedere la mal asa ca cei care au cumparat in primul bloc ciuciu priveliste in schimb aredul a vandut doua blocuri cu vedere la malu muresului.
Aradul este un oraș muncitoresc, nu vor mai exista niciodată 2 mall-uri în oraș, nu în următorii 15 – 20 de ani!
Marea masă a arădenilor câștigă între 1200 și 3500 lei, ei nu pot face altceva decât să gătească chiar și de două ori pe zi acasă!
Totul pornește de la educație, la noi e nivel mediu spre jos.
Puținii arădeni care s-au pricopsit se urcă în bolizi și fug la Timișoara nedorind să stea la masă cu plebea!
Din pacate pt Arad cred ca Iulius mall din TM “fura” weekend de weekend cei mai multi clienti. Cine investeste intr- un mall nou in Arad tb sa vina cu ceva nou si o investitie foarte mare ca sa atraga cumparatorii…cam greu pt Arad…
Mai bine construiau un spital….lumea de rand era mai castigata