ARAD. Policlinica Municipală din Arad a marcat, săptămâna trecută, 75 de ani de activitate neîntreruptă, ocazie cu care a primit recunoșterea oficială a autorităţilor pentru prestigiul și importanța avute, de-a lungul anilor, în tratarea arădenilor care i-au trecut pragul.
Momentul aniversar a implicat dezvelirea unei plăci informative montate pe faţada clădirii de pe Bulevardul Revoluţiei nr.45. Placa are menirea de a oferi trecătorilor informații despre clădirea emblematică a orașului şi serviciile oferite în interiorul acesteia.
„Policlinica Municipală Arad. 75 de ani de funcţionare neîntreruptă. 1948-2023” – este mesajul scris pe placa ce a fost dezvelită în prezenţa câtorva medici şi cadre medicale care activează sau au activat în policlinică. „Reper al medicinei arădene, Policlinica Municipală, prin care s-au perindat peste 300 de medici și peste 300 de aistenți medicali, a fost și rămâne o unitate medicală deosebit de utilă pentru arădeni” – a subliniat viceprimarul Lazăr Faur, prezent la ceremonie.
Cele trei sferturi de secol de funcţionare neîntreruptă au fost marcate şi printr-o lansare de carte: volumul profesorului dr. Alexandru Dumnici, intitulat generic „Istoria Policlinicii Municipale Arad”.
Clădirea
Potrivit Asociaţiei Pro Urbe, imobilul în care funcţionează Policlinica Municipală este „cea mai frumoasă clădire publică construită în perioada interbelică. O clădire cu elemente Art Deco și Bauhaus, una din relativ puținele construcții importante din perioada respectivă din oraș.”
Clădirea a fost proprietatea Ministerului Sănătății, apoi a trecut în proprietatea Municipiului Arad.
„La începutul anilor 2000 clădirea a fost împărțită pe cabinete și vândută pe bucăți medicilor care își desfășurau activitatea în acele cabinete. Prin urmare, clădirea nu mai are un proprietar ci foarte mulți proprietari, care pe baza dreptului la proprietate fac ce cred ei de cuviință cu cabinetele lor. Și din păcate în acțiunile lor nu țin cont de valoarea în ansamblu a clădirii în care au cabinetul” – notează cei de la Pro Urbe.
FOTO: L.F.
Trimite articolul
XFrumos ,un adevarat monument istoric , o adevarata intoarcere in timp, daca intri acolo tot asa arata ca la inaugurarea ei
Si de ce nu poate Primaria sa suprataxeze proprietarii pt starea deplorabila a cladirii!? Sa o declare monument si sa ii oblige/ ajute, sa o intretina conform!? Ce naiba!? Noi nu putem ingrijii ce au construit inaintasii!?