ARAD. Adrian Wiener, deputat USR Arad și medic, este unul dintre parlamentarii care au elaborat moțiunea de cenzură împotriva ministrului Sănătății, Alexandru Rafila. Parlamentarul arădean a susținut o conferință de presă, împreună cu Răzvan Anghel, președintele USR Arad, conferință în care a explicat punctual de ce s-a ajuns la moțiunea de cenzură și de ce „Complexul Matern-Pediatrie este un eșec anunțat”.
„Una dintre primele componente ale PNRR aprobate de Comisia Europeană a fost cea pe sănătate – un set de reforme și investiții menite să crească eficiența și calitatea actului medical, să îmbunătățească infrastructura. Sunt cuprinse investiții în medicina prespitalicească – cabinetele medicilor de familie, caravane medicale mobile, ambulatorii de specialitate, cabinete de planificare familială și centre comunitare integrate; inclusiv crearea unei rețele de centre de îngrijire de zi și de reabilitare pentru persoanele în vârstă – asta apropo de grozăviile din azilele din Ilfov. Toate aceste investiții sunt în întârziere.
În ceea ce privește investițiile în spitale, au fost alocate aproape 2 miliarde de euro, din care peste 1 miliard pentru infrastructură spitalicească nouă. Aici intra și Complexul Maternitate-Pediatrie din Arad. Comisia Europeană a evaluat pozitiv PNRR-ul României în septembrie 2021, Consiliul Uniunii
Europene a aprobat PNRR în octombrie 2021. Mai mult, simulările arătau că, în urma aplicării reformelor structurale din PNRR, PIB-ul României ar putea crește cu 17%. Un proiect de țară făcut de USR.
În decembrie 2021 Comisia a eliberat pre-finanțarea de 3,7 miliarde de euro care, teoretic, putea fi startul investițiilor. Sigur că investițiile mari, la care proiectarea și execuția durează mai mult, trebuiau prioritizate pentru că termenul final de implementare era august 2026. Ce a făcut ministrul Rafila? Nimic”, a explicat Adrian Wiener.
Acesta a continuat explicând că după ce a fost elaborată o listă de 48 de spitale sau secții noi, listă care trebuia analizată pentru pre-finanțare. Însă, conform datelor prezentate de Wiener a trecut 1 an și 2 luni de la aprobarea PNRR și intrarea pre-finanțării.
„PNL avea pârghiile politice”
„La Arad, PNL știa aceste lucruri; putea să pună presiune politică pe ministrul Rafila pentru urgentarea procedurilor și semnarea contractelor de finanțare. Aveau premierul acelui Guvern – Nicolae Ciucă.
Aveau toate pârghiile politice. Însă, au preferat să tacă. Ăsta e prețul parteneriatului politic cu PSD: tăcerea complice. Consiliul Județean Arad putea să se replieze pe un proiect mai mic – doar maternitate fără pediatrie spre exemplu, dacă anticipau întârzierile – proiect mai fezabil în timpul rămas. Sau se putea licita simultan proiectarea și execuția, pentru a se câștiga timp”, a punctat Wiener.
În ceea ce privește finanțarea spitalului de la Arad prin BEI, Wiener este de părere că un împrumut cu dobânda pieței „este prea mare pentru România, iar proiectele nu vor mai avea termen 2026”.
Rezumând, Wiener a arătat că „etapa dependentă strict de Ministerul Sănătății a durat un sfert din toată perioada rămasă pentru implementare. Contractele de finanțare au fost semnate de-abia a acum 5 luni.
Totul în timp ce, spre exemplu la Arad, Maternitatea funcționează într-o clădire în mare parte retrocedată, veche, în care nu se poate investi, o clădire în care, indiferent cât ai investi, circuitele nu permit îndeplinirea a doar 50% dintre criteriile de acreditare pentru blocul operator, spre exemplu. Orice zi cu activitate medicală în aceste condiții reprezintă o vulnerabilitate pentru pacienți și cadre medicale”.
Moțiunea de cenzură este susținută de USR și Forța Dreptei și ar putea fi dezbătută în Parlament la începutul săptămânii viitoare.
Trimite articolul
XAcest doctora e încă liber? Fratele tău Voiculescu a distrus sistemul sanitar și ai tupeu sa apari ca o alba ca zăpadă. Sa speram ca la vot oamenii își vor aminti de tine, de Voiculescu, de barna de ghinea…. Și va vor vota căți am botezat eu în pandemie. SPITALUL GRADISTE ÎN PANDEMIE îți spune ceva?
@Petre
Sictir, soso-haurarule!
Ratați.