Adrian Alda (deputat, PSD)
„Până la finalizarea mandatului de parlamentar mai avem în față trei sesiuni parlamentare. În calitatea mea de secretar al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice din Camera Deputaților, este evident că mă voi axa în principal pe probleme care țin de reglementări legale din domeniul Agriculturii. Ca urgențe în viitoarea sesiune parlamentară, vom avea în lucru finalizarea Legii arendei, trimisă acum la Curtea Constituțională. Legea prevede durata contractului de arendare la șapte ani. Vom analiza finalizarea Legii privind prima ieșire din indiviziune a bunurilor imobile, care se află în dezbateri la comisii. Actul normativ prevede ca prima ieșire din indiviziune să se realizeze de către secretarul UAT-ului, gratuit. La ambele proiecte de lege sunt inițiator. La capitolul inițiative legislative, voi propune o lege a comasării terenurilor agricole, care reprezintă o prioritate având în vedere gradul actual de fărâmițare a proprietăților. Mai am în vedere un proiect de modificare a Codului Rutier (OUG 195/2002), pentru a da posibilitatea fermierilor deținători de permis de conducere categoria B să poată conduce tractoare agricole până la masa maxim autorizată de 7500 kg, față de 3500 kg cât este legiferat acum. Am depus și până acum multe întrebări și interpelări în Parlament și voi continua această practică și în viitor. Bineînțeles că voi participa la ședințele de plen și voi vota toate proiectele legislative importante pentru țară, ca și până acum”.
Sergiu Bîlcea (deputat, PNL)
„Reprezentarea Aradului la București este misiunea mandatului. De aceea, prioritatea o reprezintă continuarea sau demararea investițiilor guvernamentale sau din fonduri europene: drumul expres Arad – Oradea, centura de sud-est, complexul matern-pediatrie, investițiile în calea ferată care înseamnă și pasaj peste calea ferată spre Vladimirescu. Voi susține aceste investiții și deciziile necesare pentru a favoriza investițiile în infrastructură și susținerea proiectelor locale.
La nivel legislativ, voi susține reformele necesare ale statului, pentru a avea instituții funcționale și pentru a reduce birocrația. De asemenea, voi urmări proiecte legislative în derulare, inclusiv extinderea prevederilor legale prin care cetățenii afectați de poluarea Combinatului Chimic Vladimirescu ies la pensie mai devreme fără penalizare și pentru comuna Livada”.
Mihai Fifor (deputat, PSD)
„În primul rând prioritară este modificarea art. 65 alin. (5) din Legea nr. 263/2010, privind sistemul unitar de pensii publice, în sensul introducerii în anexa celor grav afectate de poluare și a localităților Moneasa și Bârzava, întrucât și locuitorii celor două comune, care au locuit cel puţin 30 de ani în aceste zonele afectate de poluarea remanentă datorită extracţiei şi prelucrării minereurilor neferoase cu conţinut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, să beneficieze de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizarea prevăzută la alin. (4). Apoi, legea pensiilor, legea salarizarii, legea lobby-ului, legea privind înăsprirea măsurilor în privința traficului, deținerii și consumului de substanțe interzise”.
Vasile Nagy (deputat Forța Dreptei)
„În sesiunea parlamentară care urmează, voi continua, ca și până acum de la preluarea mandatului, să adresez întrebări și interpelări pe teme de actualitate. Am deja la activ peste 800 întrebări și interpelări pe care le-am adresat de la tribuna parlamentului. De asemenea, sunt semnatar la peste 100 proiecte legislative. Sunt pregătit să susțin proiectele care vor ajunge pe rol în comisii, deoarece multe dintre ele sunt depuse din sesiunile anterioare. În calitate de președinte al Delegației permanente a Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Procesului de Cooperare din Europa de Sud-Est, voi participa la sesiunile acestui for unde voi conduce, ca și până acum, delegația Parlamentului României. Sunt președinte al Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Elenă, calitate în care voi continua legăturile și întâlnirile cu ambasadorul acestui stat. Alegătorii trebuie să știe că le stau în continuare la dispoziție pentru audiențe la birou, dar și pe teren, dacă voi fi solicitat. Sunt gata să preiau toate problemele cetățenilor, care țin de aria de competență a mea ca deputat, să adresez memorii ministerelor sau altor organe ale statului. Numărul meu de telefon este public, de asemenea pot fi contactat pe Facebook, messenger sau pe orice alt canal de comunicare. Deși Forța Dreptei, partidul pe care îl reprezint acum, nu are grup parlamentar, alături de colegii mei vom apela la toate căile permise de regulamentele celor două Camere ale Parlamentului pentru a promova proiecte de legi conform cu programul partidului nostru. Forța Dreptei este un partid liberal-conservator care promovează o societate democratică bazată pe valorile creștine, drepturile și libertățile individuale, meritocrație, proprietate privată și economie de piață”.
Glad Varga (deputat, PNL)
„Pentru următoarele sesiuni parlamentare rămase din această legislatură îmi propun să susțin spre adoptare inițiativele legislive precum: *propunere legislativă privind stimularea creşterii natalităţii, sprijinirea copilului şi familiilor în România; *proiect de lege pentru completarea art.29 din Legea audiovizualulu nr.504/2002 precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr.148/2000 privind publicitatea; *proiectul de lege privind modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanţă. Acestea sunt doar câteva dintre cele mai importante proiecte legislative pe care le am în vedere”.
Adrian Wiener (deputat, USR)
„Primul proiect pe care îl voi depune se referă la siguranța rutieră – o modificare a codului rutier în sensul anulării permisului la a doua abatere pentru conducere sub influența alcoolului la concentrații sub 0,8 la mie.
Apoi o lege de limitare la doi a numărului de interimate la conducerea unui spital şi echivalenţa criteriilor pentru numire cu cele pentru înscriere la concurs – aproapope la niciun Serviciu de Ambulanţă din țară nu avem manageri prin concurs; toţi fiind numiţi şi depind de pixul ministrului iar la spitalul de la Dezna tocmai a venit a 14-a prelungire de manager interimar de la minister.
A treia se refera la modificarea legii dialogului social. Astăzi, pentru a fi sindicat reprezentativ şi deci consultat pe politicile publice din România trebuie să ai 15% din ramra sau angajaţii unităţii ca membri. Spre exemplu medicii – care nu reprezintă 15% nici din ramura sănătate nici din spitale, nu vor putea niciodată să aibă reprezentare sindicală corectă, acesta fiind doar un exemplu. Trebuie să avem acest procent legat şi de profesie nu doar de ramură. Aşadar, ne dorim să democratizăm interfaţa sindicală din România.
În final, voi relua proiectul cu reforma Colegiului Medicilor Stomatologi din România. Iniţiativa a fost respinsă în timpul legislaturii trecute, dar dat fiind conflictul recent cu breasla şi abuzul de putere de acolo e foarte oportun de reluat acest proiect.
Sigur, luptăm şi pentru cele depuse recent – oprirea publicităţii la tutun, modificarea legii malpraxisului, reclamele la păcănele, buletinul solicitat la vânzarea de alcool şi tutun”.
Prioritățile de la Senat
*Neluțu Cristina (senator, PNL)
„Ca liberal, în urmatoarea sesiune legislativă, voi rămâne consecvent ideii promovării proiectelor care vor susține mediul de afaceri. Nu trebuie să uităm nici prioritățile legislative legate de susținerea persoanelor vulnerabile, mai ales că activez ca membru în Comisia pentru Drepturile Omului. Aici amintesc propunerea legislativă privind exercitarea profesiei de analist comportamental. În continuare voi fi susținătorul deciziilor PNL de a nu crește taxele și impozitele.
În umbra ultimelor evenimente care au avut loc în țară, probabil că vom avea o serie de modificări legislative care se vor referi la majorarea pedepselor pentru cei care conduc sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor psihoactive. În acest sens există discuții și cu Ministerul Justiției și Ministerul Afacerilor Interne.
Așteptăm să vedem și care va fi răspunsul Comisiei Europene după discuțiile cu miniștrii care au loc la Bruxelles, privind stabilirea țintei de deficit bugetar și a altor măsuri fiscal-bugetare. Multe dintre aceste decizii vor urma să fie discutate ulterior în Parlament și apoi votate.
Urmează, așa cum se întâmplă de fiecare dată la începutul fiecărei sesiuni parlamentare, să se discute în ședința grupurilor parlamentare reunite ale PNL și alte propuneri legislative care vor fi susținute de noi în următoarea perioadă.
Nu trebuie să uităm că suntem în ultima sesiune din acest an și vor urma dezbaterile pe Legea Bugetului de Stat pentru anul 2024, iar acestea probabil ca vor avea loc în decembrie”.
Eusebiu Pistru (senator, PSD)
„Consider că prioritățile pentru anul următor sunt atragerea banilor europeni care trebuie să contribuie la creștere economică, la crearea de locuri de muncă și la siguranța cetățeanului.
Trebuie să facem investiții masive în infrastructură, cercetare, inovare și IMM-uri deoarece acestea sunt principalele domenii care generează locuri de muncă pentru oameni.
Și în 2024 va trebui să continuăm să sprijinim sectorul agricol întrucât acesta contribuie decisiv la asigurarea securității noastre alimentare și mai cred că este nevoie să le garantăm agricultorilor că îi vom ajuta dacă se vor afla în dificultate”.
Sergiu Vlad (senator, USR)
„Prioritățile mele în ultimele 3 sesiuni de mandat sunt: să reușesc să fie adoptate inițiativele legislative pe care le am pe circuitul parlamentar, din care amintesc proiectul prin care furnizorii de utilități să fie obligați să răspundă în maxim 5 minute când sunt apelați de populație; să opresc, pe cât posibil, tăvălugul fiscal al guvernului îndreptat împotriva mediului de afaceri; să încerc să rezolv problemele arădenilor prin transparentizarea lor precum și aducerea lor în atenția organelor publice”.
Trimite articolul
XBurtologii dezamagitoare. Nimic finalizat, chiar daca sunt intentii bune. De exemplu, datorita schimbarilor climatice, agricultorii au nevoie ca de aer de sisteme de irigatii pe suprafete mari. Nu exista, si nici macar in planurile de viitor.
Nu exista nici macar proiecte de regularizare a Crisului Alb si a vailor conexe, de baraje antiviitura etc. Ca sa nu spun, ca nu exista proiecte de atragere a marilor investitori, in special in IT sau tehnologii de varf, de care Aradul are nevoie. dexci – dezamagire.
Lipova !!! Orașul minunat unde bătrânii își urca lemnele cu macaraua, fara gaz fara apă caldă , nici un bloc reabilitat termic nici măcar în batjocora, băile Lipova cea mai mare stațiune a județului unde odată ajungeai cu tramvaiul 1911 .. astăzi pasc oile și cresc movilele iar totul sta să cadă .. in piata veche din centru monstruozitatea arhitecturala ne uimește.. iar PSD a domnit ani de zile impotenta functional sub votul nostru .. feriti-va arădeni de așa năpasta , PSD afara din Lipova !
Ce-și propun oricum nu contează. Eu vreau să știu ce au realizat până acum ,mai ales că majoritatea nu sunt la primul mandat și până la campania electorală nici nu știi că există.
Apa minerală Lipova oare nu vor sa o închidă, sau sa o vândă pe persoana fizica care este ca deh, e o piatra în drum pentru unii asa cum a fost și arbema, zăcând special și zărand pentru jegurile de la haustria cu berea caizer dar și pt carlsberg tot o piatra în drum care incomoda pe cei din ue. Ne-a distru Nelu mai dragă toată economia și industria făcută de Nea Nicu. De amar sa le fie la vânzătorii de tara ca vom scapa din ghearele paganilor.
Fix alesii pe care-i meritam ca societate…
Spitalul din Lipova , o investiție inițială de cel puțin 5 mil. euro care trebuia să deservească întregii văii Mureșului și vb aici de peste 65000 de oameni puși pe drumuri, suficient cat sa descongestioneze inclusiv nebunia din spitalele arădene, stagneaza astăzi in ignoranta și pasivitate, inclusiv din partea presei foarte perspicace..