Suspendarea plăţilor europene pe axa POSDRU – Proiecte Operaţionale Sectoriale pentru Dezvoltarea Resurselor Umane, a căzut ca un trăznet pentru majoritatea firmelor care aveau în derulare un astfel de proiect. Problemele au apărut în mod special atunci când s-a pus problema onorării contractelor semnate deja cu formatorii din diverse sectoare, formatori ce îşi făcuseră partea lor de servicii, însă nu mai putea fi plătiţi, întrucât firmele ce derulau proiectul nu mai primeau banii europeni.
Popriri pe conturi
„Sistarea finanţărilor a dus la dificultăţi economice majore în mod special pentru beneficiarii proiectelor. În multe cazuri s-a ajuns la popriri pe conturi sau alte măsuri de executare silită, întrucât firmele, ONG-urile sau asociaţiile au intrat într-un cerc vicios. Contractele încheiate cu statul nu au mai fost onorate şi s-a ajuns în blocaj financiar. Există chiar şi fundaţii sau asociaţii care au fost nevoite să îşi suspende activitatea întrucât resursele financiare nu mai puteau acoperi costurile tot mai mari. Un contract de finanţare care nu se respectă poate fi fatal pentru beneficiari”, ne-a explicat Mihaela Breaz, director executiv al Consiliului Naţional pentru Întreprinderi Private Mici şi Mijlocii Arad.
Demers legislativ
Pentru a găsi oarecum o cale de ieşire din situaţia dificilă a dobânzilor, majorărilor şi penalizărilor care curg cu fiecare zi, CNIPMMR Arad a iniţiat un demers legislativ.
„Am întocmit un proiect prin care să se poată şterge penalizările şi majorările acelor companii care din cauza suspendării finanţării pe POSDRU nu au putat să îşi achite restul obligaţiilor fiscale. Proiectul a ajuns la Bucureşti, iar în perioada următoare vom găsi o formula pentru a-l prezenta fie primului-ministru, fie comisiilor de specialitate din Parlament”, a mai spus Breaz.
O altă încercare de deblocare a situaţiei aparţine Academiei de Advocacy. În plus, membri ai Coaliției 52 îşi va prezenta astăzi public demersul pe temă.
Patru proiecte la Cameră
Camera de Comerţ are în acest moment patru proiecte, două în calitate de solicitant şi două în calitate de partener, implementate prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane. Deşi valoarea proiectelor este de zeci de milioane de lei, „CCIA Arad nu înregistrează în acest moment întârzieri semnificative la plata cheltuielilor eligibile solicitate spre rambursare”, după cum ne-a informat preşedintele Nicolae Băcanu. Pe viitor, însă…
Andreea Pintea
andreea.pintea@informmedia.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!