Nu duc o viaţă grea, dacă este să ne luăm după declaraţiile de avere ale aleşilor Consiliului Judeţean Arad (CJA). Şi cum stă bine unui preşedinte, Nicolae Ioţcu, şeful judeţului, este cel mai bogat dintre toţi.
Potrivit declaraţiei de avere, acesta are 1.000 de metri pătraţi de teren intravilan, un apartament de 231 de metri pătraţi şi o casă nouă de 366 de metri pătraţi. În ceea ce priveşte conturile bancare ale lui şi ale soţiei, acestea sunt destul de grase: 66.000 de dolari americani, 230.000 de lei şi aproximativ 160.000 de euro. Doar dobânzile încasate pentru aceste conturi se învârt în jurul sumei de 7.500 de euro.
Cu toate că banii nu sunt o problemă pentru Ioţcu, în declaraţia de avere a preşedintelui se specifică faptul că acesta nu deţine nicio maşină. Dar Ioţcu nu este singurul care nu are nicio maşină pe numele lui. Nici vicepreşedintele Eusebiu Pistru nu deţine niciun autoturism, chiar dacă are o reprezentanţă care se ocupă cu vânzările de maşini. În schimb, pe numele lui Pistru şi al soţiei apar şapte terenuri agricole, peste 5.000 de metri pătraţi de teren intravilan, un apartament de 97 de metri pătraţi, o casă de 473 de metri pătraţi, dar şi un spaţiu comercial de 3.800 de metri pătraţi.
În ceea ce priveşte banii pe care îi are vicepreşedintele CJA, aceştia sunt 100.000 de euro şi 10.000 de dolari americani, plus bijuterii şi ceasuri de 25.000 de euro. Iar, anul trecut, a primit de la societatea la care este acţionar dividente în valoare de 755.000 de lei.
În ceea ce îl priveşte pe celălalt vicepreşedinte, respectiv Romulus Guţu, acesta nu şi-a făcut publică declaraţia de avere, chiar dacă termenul limită pentru aceasta era 27 iulie. Cu toate acestea, am reuşit să aflăm că, în anul 2008 şi, ulterior, în anul 2010, Guţu a contractat de la o bancă 865.000 de euro, credit de nevoi personale (!!!). Deoarece nu şi-a plătit ratele la bancă, acesta a fost executat silit. Un teren intravilan de 28.000 de metri pătraţi din municipiul Arad a fost scos la vânzare de către banca ce i-a acordat creditul lui Guţu pentru a acoperi creditul. Ca atare, putem trage concluzia că Romulus Guţu nu este la fel de potent financiar ca şi colegii lui de birou, Nicolae Ioţcu şi Eusebiu Pistru.
Şi consilierii
În ceea ce priveşte consilierii judeţeni şi averile acestora, unii dintre ei ies în evidenţă cu multitudinea de imobile şi autoturisme pe care le deţin, în timp ce alţii par a fi mai săraci decât oamenii de rând. Mircea Onea, de la MCL, pare a fi „baştanul” dintre consilieri, pe numele lui apărând patru case, dar şi un apartament, iar conturile lui adunate ajung la 50.000 de euro.
Cornel Lucaci, reprezentant al USL, se situează pe locul doi în acest top, cu trei case, una de 2.700 de metri pătraţi, una de 1.058 de metri pătraţi, iar alta de 125 de metri pătraţi, plus un apartament. Şi dacă nu are conturi uriaşe, Lucaci se poate lăuda cu faptul că deţine bijuterii în valoare de 100.000 de euro.
În ceea ce priveşte terenurile, Mircea Purcaru, consilier al USL, este campionul absolut, cu cinci terenuri intravilane. Nici Caius Parpală, de la aceeaşi alianţă politică, nu stă rău, având în proprietate trei terenuri intravilane, două terenuri agricole şi o maşină de lux, respectiv Audi Q7.
Campioni la autoturisme sunt Cristian Drăgan şi Ioan Micle, ambii de la MCL. Amândoi au câte patru autoturisme pe numele lor.
Cei mai săraci
Dacă aleşii judeţeni prezentaţi mai sus par să ducă o viaţă liniştită, având un trai mai mult decât decent, nu acelaşi lucru se poate spune despre următorii consilieri care, potrivit declaraţiilor de avere, sunt chiar săraci. În această categorie poate fi inclusă Garofiţa Popa, de la MCL, care nu are nici casă, nici teren, ci doar un autoturism.
Apoi ar mai fi Daniel Negrea, de la acelaşi partid, care susţine în declaraţia de avere că singurul lui venit pentru ultimul an este de 9.000 de lei, ceea ce înseamnă că a trăit cu exact 750 de lei pe lună (!?!). Nici Gheorghe Sabău, de la USL, nu pare să o ducă mai bine, neavând nici casă, nici terenuri, ci doar o jumătate dintr-un spaţiu comercial.
Unii dintre aleşi au ales să nu îşi publice averile deloc. Pe această listă, pe lângă vicepreşedintele Romulus Guţu, se află Aurel Ardelean, Ioan Cristina, Adrian Nogea şi Ioan Ulici, care nu şi-au publicat declaraţiile de avere şi de interese.
Donaţie ciudată
Una dintre cele mai interesante declaraţii de avere este cea a lui Vasilică Damian, reprezentant al USL. Chiar în ziua alegerilor, respectiv în data de 10 iunie 2012, Damian a donat un apartament şi o casă în valoare totală de 300.000 de euro către Alexandru Damian. Pe numele consilierului a mai rămas, aşadar, doar o Skoda Octavia şi două tractoare vechi de mai bine de 20 de ani.
Situaţie specială
O situaţie specială este întâlnită la Cristian Feieş, fiul primarului de Sebiş, Gheorghe Feieş. În declaraţia de avere se specifică faptul că a încasat 14.000 de lei de la Primăria Sebiş, unde a fost angajat pe funcţia de consilier, gradul I.
alin.gherasim@informmedia.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!