Arad. Au fost date primele sentințe în procesele pe care arădenii le-au intentat Poliției Locale și Municipalității pentru procesele verbale de contravenție încheiate de Serviciul Disciplina în construcții din cadrul Poliției Locale Arad. Toate sentințele au fost date în favoarea arădenilor și au dus la anularea proceselor verbale, a amenzii și a obligativității de a readuce instalația de căldură la starea inițială. Judecătoria Arad a stabilit negru pe alb că cei care au dreptate sunt consumatorii, arădenii care au fost amendați pe nedrept în baza legii 50/1991 cu suma de 2.500 de lei. Amenzile au fost aplicate în toamna anului trecut, iar identificarea consumatorilor debranșați a fost făcută pe baza autodenunțurilor acestora depuse la CET Arad.
Din cei amendați, 30 au contestat în instanță procesul verbal de contravenție. Primele sentințe ale Judecătoriei au fost deja pronunțate și o parte au și fost atacate cu apel la Tribunalul Arad. Cu siguranță, va mai fi mult până la o sentință definitivă și irevocabilă în aceste dosare, dar prima instanță a dat dreptate consumatorilor.
Reprezentanții Serviciului disciplina în construcții susțineau că, pentru a renunța la sistemul centralizat de încălzire și a se introduce, spre exemplu, un sistem de încălzire pe gaz (termotecă) este nevoie de un aviz special, pentru că presupune modificarea vechii instalații de încălzire. Articolul invocat de reprezentanții Poliției Locale pentru susținerea demersului lor a fost art.26 care face referire la „executarea sau desființarea, totală sau parțială, fără autorizație a lucrărilor prevăzute la art.3”, adică lucrări de modificare a construcțiilor, precum și a instalațiilor aferente acestora. În acest fel, arădenii s-au trezit la ușă cu reprezentanții Serviciului disciplina în construcții și cu procesul verbal de contravenție, semnat și de către un reprezentant al Primăriei Arad (viceprimarul Levente Bognar) care îi obliga să plătească suma de 2.500 de lei.
Această sumă se adăuga la amenda (de la 500 la 1.000 lei) dată pentru debranșarea de la CET, în baza legii 325/2006, de către Serviciul societăți comerciale din cadrul Primăriei, care se reducea la jumătate dacă era plătită în 24 de ore. În acest fel, suma plătită de către un arădean pentru că a decis să opteze pentru un alt furnizor de căldură în propria locuință ajungea până la 3.000 lei. O sumă probabil menită să îi sperie pe cei care s-ar putea gândi să renunțe la serviciile oferite de CET, o politică de protejare a principalului furnizor de căldură al orașului, care pierde tot mai mulți clienți în fiecare an.
Citiți principiile noastre de moderare aici!