Debranşarea arădenilor de la sistemul centralizat de încălzire este… un mit. Cel puţin aşa arată cifrele privind cererile de debranşare. Pentru debranşarea de la încărlzirea centralizată, solicitantul trebuie să îndeplinească concomitent prevederile din Legea Energiei, din Hotărârea de Guvern privind normele metodologice la legea asociaţiilor de proprietari, un Ordin al ANRSC şi… de parcă nu era de ajuns, s-a emis şi o Hotărâre de Consiliu Local care produce efecte în acest domeniu. Mai mult, locuitorii din cartierul Aurel Vlaicu, de la blocurile unde s-au făcut investiţii majore în puncte termice, nu mai au, însă, nicio şansă să renunţe la încălzirea în sistem centralizat.
Numărul cererilor de debranşare a scăzut drastic, comparativ cu cele de anul trecut. În 2009, s-au operat circa 250 de debranşări, potrivit informaţiilor furnizate la acea dată, de directorul de atunci, Cornel Secianschi. În acest an, numărul cererilor de debranşare înaintate CET Hidrocarburi poate fi numărat pe degete: 10!
Legislaţia în vigoare prevede, potrivit informaţiilor furnizate de reprezentanţii Uniunii Locale a Asociaţiilor Locative, o serie de condiţii pentru debranşare: „să existe acordul scris al asociaţiei, din care să rezulte că sunt de acord cu debranşarea şi cunosc influenţele debranşării asupra condiţiilor de confort şi mediu din spaţiile pe care le deţin, iar costurile de încălzire pentru apartament vor creşte; să existe acceptul scris al proprietarilor cu care cel care doreşte debranşarea are pereţii comuni sau planşee comune; să existe documentaţia tehnică de specialitate, care reconsideră ansamblul instalaţiilor termice, avizată de furnizor; obligativitatea instalării unei alte surse de încălzire în cazul debranşării totale”, precizează ULALA într-un comunicat.
2010: două debranşări
De la Biroul de relaţii cu publicul al CET am fost informaţi că, în acest an, s-au depus 10 cereri de debranşare, dintre care doar în două situaţii au fost respectate prevederile legale. Asta, deoarece, de exemplu, prin HCLM 109/5 iunie 2008, administraţia locală a interzis debranşările în „zona unitară PT1 şi PT2” (cartierul Vlaicu, unde au fost realizate centrale de bloc), sau, că legislaţia interzice debranşarea într-un bloc unde nu s-au făcut, până acum, debranşări. În Arad, termenul limită de depunere a cererilor de deconectare de la sistemul centralizat de încălzire este 15.08.2010, asta deoarece CET intră în pregătirile pentru sezonul de încălzire.
Patru rebranşări
În acest an s-au făcut mai multe rebranşări decât debranşări. Diferenţa este, însă, infimă. Patru proprietari au depus cereri de rebranşare la încălzirea centralizată. Potrivit informaţiilor de la Biroul de relaţii cu publicul al CET Hidrocarburi, pentru rebranşare nu se percep taxe, doar că este nevoie de acordul asociaţiei, pentru a se evita situaţiile în care proprietarul are datorii la bloc.
S.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!