ARAD. Forța de muncă din Arad pare să se fi stabilizat în ultimele luni, numărul șomerilor variind ușor în jurul bornei de patru mii. Potrivit datelor statistice oficiale, cea mai „neagră” lună a șomajului a fost luna martie, când numărul arădenilor aflaţi în căutarea unui loc de muncă a fost de 4.486. În luna aprilie și mai apoi în mai, numărul șomerilor a scăzut cu câteva sute, în cea de a cincea lună a acestui an Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă raportând un total de 4.009 șomeri în judeţul Arad.
Rural versus urban
Cei peste patru mii de șomeri arădeni provin în mare parte din mediul rural, chiar dacă municipiul continuă să fie unitatea teritorial-administrativă cu cel mai mare număr de șomeri. Așadar, statistica arată că 58,34% dintre șomeri sunt din mediul rural. Situația este similară și la nivel de țară, diferența fiind însă mult mai mare decât în Arad, doi din trei șomeri provenind din mediul rural – 181.712 șomeri sunt înregistrați în mediul rural și 85.744 în mediul urban. În ceea ce privește repartiția pe sexe, șomajul în rândul femeilor continuă să fie mai crescut – 2.162 de femei din Arad fiind momentan în căutarea unui loc de muncă.
Analiza datelor furnizate de ANOFM arată că în județ cea mai mare pondere a șomerilor este înregistrată în municipiul Arad – 809. Peste 100 de șomeri mai sunt raportați și în: Chișineu-Criș – 119, Pecica – 118, Sântana – 115, Sebiș – 140, Buteni – 113. De cealaltă parte, localitățile unde șomajul este aproape inexistent sunt: Zădăreni – 1 șomer, Frumușeni – 2, Șiștarovăț – 4 persoane, Șilindia – 5, Peregu Mare – 6.
Școlarizarea și șomajul
ANOFM a realizat și o analiză națională a școlarizării ca impact în masa șomerilor.
„În structura şomajului după nivelul de instruire, şomerii fără studii și cei cu nivel de instruire primar au o pondere însemnată în totalul şomerilor înregistraţi în evidenţele ANOFM (28,31%). Şomerii cu nivel de instruire gimnazial reprezintă 29,88% din totalul şomerilor înregistraţi, iar cei cu studii universitare 5,88%”, explică în raportul lunar Agenția națională.
Așadar, școlarizarea determină în mare parte și evoluția șomajului, nivelul scăzut de școlarizare implicând și dificultăți în găsirea unui loc de muncă.
Mediere și consiliere
În ceea ce privește activitatea Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă în stimularea ocupării prin măsurile active avute la dispoziție, 1.823 de persoane au fost cuprinse în astfel de acțiuni. Toate aceste persoane au fost mediate pentru a-și găsi un loc de muncă vacant, iar 1.543 dintre ele au fost cuprinse în servicii de informare și consiliere profesională. Rezultatele acestor măsuri de stimulare a ocupării forței de muncă în Arad au însemnat ocuparea a 1.240 de persoane prin medierea muncii, dintre care 1.038 de persoane cu contracte pe perioadă nedeterminată și 202 pe perioadă determinată.
Tinerii NEET
Rata şomajului în rândul tinerilor NEET (tinerii care nu urmează cursuri școlare, nu sunt angajați și nici nu urmează cursuri de formare sau pregătire) a crescut la 23%. „Dacă e să ne raportăm la ce se întâmplă la nivelul altor ţări, cum ar fi Spania sau Grecia, unde 50% e rata de şomaj în rândul acestor tineri, lucrurile acestea trebuie să ne preocupe. Trebuie să oprim acest exod care vine, din nou, pe tapetul forţei de muncă”, a punctat Florin Jianu, președintele CNIPMMR.
Trimite articolul
X4 mii de someri?si voi aduceti pakistanezi la noi pe venit dublu,cazare+masa+transport+diurna!!chiar ne-am tampit,care e rostul??astia pus bomba aici la romanioaia si venit dorel someru dezamorsat.nu frumos.
-
Sunt mult mai multi de 4000 someri, doar ca multi (ca si mine) nu suntem in statisticile oficiale ca someri, ca noi a trebuit sa ne depunem demisia cand a venit pandemia (din motive medicale, nu putem purta masca 8-10 ore pe zi facand munca grea) si din acest motiv nu avem drept la somaj. Noroc ca sunt si firme care permit sa lucrezi fara masca, daca nu esti aproape de alti colegi. Cunosc multe persoane in aceasi situatie. Pt politicieni care toata ziua doar stau in birou climatizat si in parlament, e simplu sa introduca masca obligatorie la locul de munca. Dar noi care am facut munca in adevaratul sens al cuvantului (noi contribuim la cresterea economiei, nu politicienii), noi trebuie sa suportam aberatiile lor legislative, pe cand in alte tari si pentru politicieni e inimaginabil sa faci munca fizica grea in caldura, cu masca pe fata. Asta este tara noastra.
Cei care nu mai sunt în șomaj și nu au loc de munca sunt scoși din evidenta.E foarte departe de realitate statistica ăsta,nu arata numărul adevărat de persoane fără loc de munca.