Începând cu ora 16:00, profesorul Virgiliu Bradin și-a lansat volumul „Rostire poetică românească preeminesciană- inovații stilistice și lexicale“ în fața unui public considerabil. Evenimentul a fost moderat de directorul bibliotecii arădene, Doru Sinaci, iar cartea s-a bucurat de aprecierile invitaților prof. univ. dr. Anton Ilica, Dumitru Marcus și Dumitru Mihăilescu.
Prefațată de prof. univ. dr. Anton Ilica, cartea domnului Virgiliu Bradin este un studiu elaborat al expresivității limbii române preeminesciene, tributare încă limbii slavone, cronicilor și cărților bisericești. ”Virgiliu Bradin identifică argumentat contribuția fiecărui text analizat la ”dezvoltarea și șlefuirea expresivă a limbii și a poeziei românești” (V.B.), până să ajungă la apogeul poetic și lingvistic eminescian ”- suține prefațatorul cărții, Anton Ilica. După părerea lui, această carte abordează una dintre cele mai tulburătoare perioade din evoluția literaturii și limbii române, o perioada în care limba exista în formula ei verbală, dar nu și în formula ei, așa cum există acum, scriptică. ”Rostirea poetică românească…” este o pagină arădeană esențială de istorie a literaturii românești ce redă procesul de creșterere, de maturizare estetică a limbii române.
Cartea a apărut la Editura Promun, din Arad, în 2019 și a fost distinsă cu Premiul I al Ligii Scriitorilor – filiala Arad, asociație al cărei membru autorul este, la secțiunea ”Critică și Estetică Literară”.
Trimite articolul
XMii de felicitări..!cu respect
Felicitari dle Bradin! Dar sunteti posomorat si dvs si doamna, va rog sa zambiti, eu asa v-am cunoscut, plini de bucurie!
Sa fie, alaturi de cronicarii moldoveni, lectura obligatorie in generala si liceu. Sa spargem testele Pisa!
De ce nu va mobilizati cu totii, sa dezvatati tinara generatie de la mutilarea limbii romane, de rostirea strepezita si cu accent ciudat ce o remarc de o vreme mai la toti tinerii ?