Au pierdut dreptul de a învăța mai mult, au pierdut șansa de a recupera anii de școală pierduți, au pierdut un plus la veniturile familiei. Totul după ce proiectul pe POSDRU le- a fost blocat. 270 de copiii din Arad, toți provenind din familii devaforizate, mulți de etnie romă, au rămas doar cu munca de la clasă iar după amiezile și le petrec pe stradă. Mai aveau dreptul la încă un an în care beneficiau de un plus de educație și de bani.
Cinci școli din muncipiu (Generală 2, Generală nr.3, Generală nr. 8 și Generală nr.12 ) și una din județ (școala din Sântana )implicate în proiectul ”Educația șansa noastră pentru viitor” așteaptă undă verde pentru a reîncepe cursurile after school și a reda șansa celor care au trecut de mult de vârsta școlii să recupereze din timpul pierdut. Totul depinde de deblocarea fondurilor. După experiența anului trecut în care elevii lor cooptați în proiect au luat note mai mari, nu au mai rămas corigenți și și-au redus numărul de absențe, școlile vor să continue. Părinții elevilor vor ca și anul acesta copiii lor să vină după amiaza la școală, să primească și cei 200 lei pe lună pentru a-i adăuga la bugetul foarte subțire al familiei.
„Au venit cu drag după amiaza la școală, au fost situații în care nu veneau la ore dar la after school se prezentau. Eu ca și părinte eram liniștit că e la școală după amiaza, că nu mai stă pe străzi” declară unul dintre părinți” „Să știți că au învățat mai bine, au luat note mai mari. Și primeam și bani care erau foarte buni, suntem săraci și ne prindeau bine” declară un alt părinte. Ultimele luni din anul școlar trecut profesorii au muncit fără a fi plătiți (din luna aprilie au încetat plățile) pentru a duce la bun sfârșit anul școlar.
Cei care au reînceput la peste 40 de ani să meargă la școală, vor să-și reia lecțiile. Au o șansă pentru a se reintegra pe piața muncii. Pentru 30 de adulți (17 din Arad și 13 din Sântana) dreptul la educație le -a fost suspendat. „Am renunțat să merg la slujbă pentru a putea veni la școală. Și acum nu am nici bani dar măcar am învățat ceva” declară Farkaș Lingurar Florica, unul dintre cei 30 de elevi.
Prima mișcare
Pentru ca lucrurile să se miște în direcția bună, Academia de Advocacy prin Coaliția 52 a început demersurile prin care se încearcă sensibilizarea Guvernului pentru alocarea sumelor necesare pentru deblocarea proiectelor POSDRU. “Efectele blocării POSDRU în Arad. Cine pierde in realitate?”, o întrebare la care școlile implicate în acest proiect, prin directorul Camelia Pâslaru și Ramona Sebișan, profesor, alături de părinți și copiii au răspuns vineri la Arad. Alături de ei au fost reprezentantul Coaliției 52 Dănuț Ieneșescu, reprezentanții OIR (Organismul Intermediar Regional Vest ) prin Mihaela Popa și Anca Opreț.
Cine și ce pierde: pierd 270 de copiii, 30 de adulți, pierd peste 200 de familii. Dacă ei se pierd, pierde societatea 300 de oameni educați, majoritatea din comunitatea romă care, cu o probabilitate destul de mare, se vor rata și vor aluneca spre marginea societății.
Citiți principiile noastre de moderare aici!