ARAD.Propunerea Inspectoratului Şcolar Judeţean privind modificările în rețeaua de învățământ preuniversitar prevăzute pentru anul şcolar următor au declanşat, cum de altfel era de aşteptat, reacţii din partea liceelor propuse pentru desfiinţare. O primă reacţie a venit de la Liceul Tehnologic „Iuliu Moldovan” care au adresat o scrisoare deschisă conducerii IȘJ Arad, scrisoare pe care o redăm integral
„SCRISOARE DESCHISĂ
Către Inspectoratul Şcolar al Judeţului Arad
În atenţia domnului inspector general CLAUDIUS MLADIN
Noi, colectivul de cadre didactice, elevi şi părinţi ai Liceului Tehnologic „Iuliu Moldovan”, fără intenţia unei lamentări cu iz de romantism desuet, dorim să aducem la cunoştinţa opiniei publice aspectele legate de mutarea „aşa-zis” iminentă a liceului nostru care posedă sediul de pe Calea Timişoarei numărul 29-31 din 1948, având de-a lungul anilor numeroase aprecieri şi realizări.
În pofida faptului că I.S.J. Arad declară în mass-media (Aradon) posibilitatea fuziunii instituţiei noastre cu Colegiul Tehnic dorim să expunem argumentele favorabile rămânerii noastre în sediul de drept.
Menţionăm că nu am luat până acum o poziţie categorică deoarece am crezut că este o tenta de zvon nefondat o operaţiune de „exterminare” lentă a specializărilor şi calificărilor pe domeniul Silvicultură şi Fabricarea produselor din lemn.
Pentru început dorim să evidenţiem impactul pe care îl are mutarea Liceului Tehnologic „Iuliu Moldovan” asupra beneficiarilor direcţi ai procesului de învăţământ – elevii. Datorită poziţionării liceului în Aradul Nou, o bună parte din elevii acestei şcoli provin din partea de Sud a judeţului, care fac naveta zilnic. Considerăm că dacă liceul nostru s-ar muta în altă locaţie foarte mulţi copii ar fi nevoiţi să renunţe la educaţie şi datorită traversării Municipiului Arad până la Colegiul Tehnic, zvonuri care sunt vehiculate deja şi în presa locală şi datorită cheltuielilor legate de transportul extern cât şi cel din interiorul municipiului.
Mai trebuie menţionat şi faptul că majoritatea elevilor au probleme financiare din ce în ce mai grave şi mulţi dintre ei sunt nevoiţi să renunţe la şcoală datorită cheltuielilor mari legate de transport, dar, datoria noastră de „dascăl” este aceea de a oferi tuturor copiilor accesul la educaţie, nu de a îngreuna şi mai mult „povara” care şi aşa este extrem de apăsătoare asupra familiilor acestora.
După părerea noastră, cea mai bună variantă rămâne fuzionarea cu Liceul Teoretic „Adam Muler Guttenbrun” şi formarea unui colegiu puternic în Aradul Nou capabil să absoarbă copii din toate categoriile sociale.
Este cunoscut faptul că nu toţi copiii sunt capabili să finalizeze un liceu şi să promoveze examenul de bacalaureat, fapt ce reiese şi din statisticile anuale ale Liceului Tehnologic Iuliu Moldovan cât şi cele ale Liceului Teoretic „Adam Muler Guttenbrun” şi din acest motiv este imperios necesar crearea unui colegiu care să ofere copiilor posibilitatea de a promova un liceu teoretic cât şi şansa absolvirii unei şcoli profesionale, sau, de ce nu a unui liceu tehnologic.
Oferta educaţională a viitorului colegiu trebuie gândită cu mult discernământ astfel încât să se ţină cont de toate categoriile sociale existente în această zonă, inclusiv de familiile cu venituri mici şi foarte mici, care, dacă-şi îndrumă copii spre o şcoală profesională, după finalizarea clasei a 9-a, pot beneficia de un ajutor din partea Ministerului Educaţiei Naţionale în valoare de 195 lei/lună pe durata şcolarizării.
La finalul acestor rânduri nu putem să nu remarcăm importanţa specializărilor existente la Liceul Tehnologic Iuliu Moldovan pentru dezvoltarea judeţului Arad. Cele două specializări: Prelucrarea lemnului şi Silvicultură nu se mai regăsesc la nici un liceu tehnologic din judeţ, sau, chiar dacă în alte şcoli s-a încercat introducerea lor, acestea nu beneficiază de dotările de care „încă” mai beneficiază elevii noştri.
Este dureros să privim cum un liceu cu o asemenea tradiţie, care a educat şi format profesional mii de elevi de-a lungul timpului, încet încet dispare de pe harta educaţiei naţionale.
Este inadmisibil să distrugem specializări precum: Prelucrarea lemnului şi Silvicultură, care au avut şi vor avea un impact social extrem de mare la nivelul judeţului Arad.
În consecinţă vă informăm că în fazele următoare vom informa M.E.N., guvernul României, partidele politice si vom implica presa scrisă şi televiziunile, pentru sensibilizarea opiniei publice.
Citiți principiile noastre de moderare aici!