Dosarele profesorilor care contestă diminuarea indemnizaţiilor de concediu sunt pe masa judecătorilor de la Tribunalul Arad. Zeci de dosare aşteaptă soluţionarea cauzei, iar altele urmează a fi depuse în următoarea perioadă. Potrivit liderul Sindicatului Democratic din Învăţământ Arad, Dănuţ Ieneşescu: „În perioada următoare se vor deschide alte procese atât pentru diminuarea indemnizaţiei de concediu, cât şi pentru tăierea cu 25% a salariilor, o tăiere pe care noi o considerăm abuzivă pentru că încalcă Codul Muncii şi contractul colectiv de muncă”, a precizat Ieneşescu.
Inegalitate la concedii
Potrivit Codului Muncii, indemnizaţia de concediu reprezintă media zilnică a drepturilor salariale din ultimele trei luni anterioare celei în care este efectuat concediul, multiplicată cu numărul de zile de concediu şi se plăteşte cu cel puţin cinci zile lucrătoare înainte de plecarea în concediu. Legea 118/2011, cea care stipula reducerea cu 25 % a salariilor bugetarilor, a intrat în vigoare începând cu data de 1 iulie 2010. Majoritatea cadrelor didactice au intrat în vacanţă din data de 15 iunie, iar aplicarea ei retroactivă este considerată de sindicalişti o ilegalitate. Mai mult, o parte din dascăli arădeni, potrivit liderului de sindicat arădean, au luat indemnizaţia nediminuată, acolo unde şcolile au avut bani suficienţi şi au plătit-o la timp iar, cei care au încasat-o după 1 iulie, le-a fost tăiată, deşi e vorba de acelaşi drept salarial.
La CEDO
Sindicatele din învăţământ vor depune la CEDO (Comisia Europeană a Drepturilor Omului) memorii privind nerespectarea sentinţelor judecătoreşti şi refuzul autorităţile locale de a le pune în aplicare.
JA-M.A.
Citiți principiile noastre de moderare aici!