ARAD. Cine are voce mai puternică? Cine strigă mai tare? Cine se plânge mai mult? Cine are dreptate? Cât de radicali suntem când e vorba de confortul nostru şi ce ne dorim de la viaţă? Extrem de radicali, iar dovada am avut-o chiar în dezbaterea publică organizată pe tema modului în care funcţionează activitatea de alimentaţie publică din Arad. Subiectul fierbinte, aşa cum am precizat deja, a fost legat de ora de închidere a teraselor. Cât de îngăduitori suntem, vedeţi în rândurile de mai jos.
Una dintre propunerile radicale pe subiect a venit din partea ULALA, care a indicat din start faptul că în Arad normele de convieţuire socială nu se respectă. Dorina Lupşe a insistat pe necesitatea de a face distincţie între „spaţiile din condominii care din construcţie au avut destinaţia de spaţii comerciale, faţă de spaţiile care şi-au schimbat destinaţia de locuinţă”. De ce? Pentru că ULALA vrea ca în proiectul propus de primărie să fie inclusă încă o normă care să-i taxeze pe cei ce îşi desfăşoară activitatea în condominii: „În cazul în care în unitatea de alimentaţie publică urmează să se desfăşoare nunţi, botezuri şi alte activităţi asemenea, după ora 23.00, se stabileşte un tarif suplimentar al activităţii desfăşurate cu un cuantum de 500lei/an. În acest caz, se va prezenta suplimentar dovada îndeplinirii condiţiilor de protecţie fonică, prin înscrisuri eliberate de Direcţia de Sănătate Publică şi Agenţia de Protecţie a Mediului”.
ULALA a cerut, în plus, să se interzică activităţile de producţie în toate spaţiile comerciale. Dar una dintre cele mai dure cereri ale uniunii vizează înlocuirea propunerii Primăriei de a pune lacăt pe terase la trei abateri privind ora de închidere a acestora la o singură abatere soldată cu amendă, urmând ca la următoarea abatere „organul constatator să solicite emitentului anularea autorizaţiei privind desfăşurarea activităţii de alimentaţie publică”.
Niciun compromis
Aproape la fel de duri s-au dovedit a fi şi locatarii de pe Bulevardul Revoluţiei, din clădirile care găzduiesc la parter cele 7 celebre terase de pe centru. Aceştia nici nu au vrut să audă de o altă oră de închidere a teraselor, precizând că legea care vorbeşte de liniştea din imobile dă ca start al orei de linişte ora 22.00. De ce să se facă abatere de la aşa ceva?, s-au întrebat supăraţi locatarii veniţi la dezbatere. Cât de radicali sunt arădenii când e vorba de confortul lor? Atât de radicali încât nici nu vor să audă de posibilitatea ca fumul de pe terase să le intre în case, ca un pomişor plantat pe bulevard să se încline din cauza unei terase construite în jurul său, şi ca un cerşetor să mai facă ture în jurul teraselor unde ar putea face rost de un ban. „Unde-i lege, nu-i tocmeală. Deci, dacă legea zice că de la 10.00 să se păstreze liniştea, atunci aşa să facă toţi”, au dat cu pumnul în masă proprietarii.
La negociat
Mai puţin duri s-au dovedit a fi proprietarii de baruri şi terase, poate şi pentru faptul că afacerea lor e pusă în pericol şi că proiectul este parcă mulat pe dorinţele locatarilor din zonă şi nicidecum pe ale lor. Pe ce au mizat aceştia, fără a ridica tonul, însă, încercând să cadă la înţelegere cu toţii? Pe faptul că, dacă terasele vor fi închise de la ora 23.00, nu doar afacerile lor vor muri, ci va creşte migrarea spre alte zone a tinerilor din Arad care lucrează în sectorul alimentaţie publică. În jur de 5.000 de tineri vor fi afectaţi de o decizie atât de radicală, a punctat Marius Tuduce, unul dintre proprietarii de baruri, cluburi şi terase de pe centrul Aradului. S-a insistat şi pe banii pe care aceste terase îi aduc la bugetul de stat, pe eforturile făcute pentru a-i mulţumi pe vecinii din zonă, şi pe riscul ca acordul vecinilor, propus a fi luat mai de la toţi, să creeze o dictatură a concurenţei, pentru că cine garantează proprietarilor de baruri că printre vecini nu se găsesc (sau se nasc) prieteni ai concurenţei?
În plus, e greu de crezut că vreun vecin va fi de acord cu o afacere la el în imobil, indiferent de câtă bunăvoinţă ar avea, pentru că nimeni nu-i obligă pe aceştia să se gândească şi macro, la soarta oraşului. Proprietarii de baruri s-au plâns şi de faptul că nu ştiu cine face plângerile la poliţie de obicei şi nu cunosc cu exactitate motivele clare ale telefoanelor date la 112, caz în care e destul de greu să îndrepţi problemele pe care nu le cunoşti. S-a ridicat şi problema ridicolă de a obţine mereu avize după ce l-ai obţinut odată, de a bate la uşile unor proprietari care nici măcar nu locuiesc acolo pentru a te milogi ca să îţi păstrezi afacerea, chiar dacă până acum ea nu a fost reclamată nicăieri.
S-au ridicat şi alte probleme în dezbatere, aproape la fel de grave ca cele de mai sus: de pildă pe cine vizează acest proiect, pe cei care au terase pe domeniul public sau şi pe cei care au terasele pe domeniu privat, toate terasele sau doar cele cu vecini, ori dacă perioada de aprovizionare nu ar trebui mai exact reglementată etc.
Unde e echilibrul?
Claudia Macra, administratorul Municipiului, cea care a moderat dezbaterea, a precizat că se încearcă găsirea unui echilibru între doleanţele atât de diferite ale celor pe care acest regulament îi vizează. Macra a mai spus că s-a încercat să se vină în sprijinul celor care deţin afaceri în domeniu, simplificându-se unele proceduri, şi în ajutorul locatarilor, care au depus zeci de plângeri pe tema problemelor pe care le creează barurile din vecini. Şi cum proprietarii de baruri nu s-au plâns de vecini şi nici nu au sunat la 112 să-i reclame pe aceştia, proiectul propus pare că a ţinut partea locatarilor care vor ca pe centru să fie linişte de moarte. E bine sau nu? Nu ştim, dar ştim că se va decide pentru noi. Dacă nu ne plângem şi nu facem reclamaţii, dacă nu se spune cu vocea tare ceva, se va decide în linişte şi fără a se ţine cont de noi.
Vocea raţiunii?
Ca informaţie de ultimă oră, e posibil ca aleşii locali să mute ora de închidere a teraselor la 1.00 noaptea, după ce au ascultat şi părerea proprietarilor. Şi mai e posibil ca alte reglementări, cu iz creştinesc, să fie şi ele luate la cosmetizat, iar stripteasurile să fie îngăduite să funcţioneze pe centru. Pentru că, nu-i aşa, în România şi asta e o afacere pe lege, ce nu a fost încă prohibită.
Citiți principiile noastre de moderare aici!