NĂDLAC. A fost sărbătoare mare, zilele acestea, pentru comunitatea slovacă din Nădlac: s-au aniversat 220 de ani de la venirea slovacilor evanghelici luterani în aceste ţinuturi. Evenimentul a fost marcat cu mare fast în weekendul de a trecut (18-19 noiembrie), în prezenţa a numeroase oficialităţi, clerici de rang înalt, membri marcanţi ai slovacilor de pretutindeni.
Scurt istoric
Slovacii care s-au stabilit la Nădlac provin din localităţi emblematice slovăceşti înfiinţate de slovacii evanghelici: Szarvas, Tótkomlós, Békéscsaba. Au venit la Nădlac în jurul anului 1799 şi au început să cultive terenul, iar în anul 1803, 200 de familii s-au aşezat aici definitiv. Au curăţat terenul de mlaştini şi au început să transforme pământul în teren agricol productiv.
„Credinţa, rugăciunile, jertfa şi perseverenţa înaintaşilor au făcut ca această comunitate să se dezvolte armonios şi sănătos. Casele satului au fost construite simultan cu biserica şi cu şcoala, deci locuinţele pentru trup, suflet şi spirit – toate, împreună – au dat formă, conţinut şi substanţă acestei aşezări” – a spus Adorjáni Dezső Zoltán, episcopul Bisericii Evanghelice Lutherane din România.
De-a lungul timpului, această comunitate a construit nouă şcoli – între care amintim şi actualul liceu –, o nouă biserică ce a fost sfinţită în anul 1822, deci are astăzi 201 ani de existenţă.
„Suntem fericiţi că astăzi putem să spunem că generaţia noastră încă poartă cu mândrie limba, credinţa, tradiţiile şi obiceiurile strămoşilor noștri. Observăm că tot mai multe familii din comunitatea noastră, la zilele de sărbătoare, vin în straiele străbunilor noştri. Ne bucură că lăzile de zestre ale înaintaşilor noştri sunt deschise şi sunt puse în valoare atât hainele, ştergarele şi toate obiectele făcute, cusute, brodate sau făurite de bunicii noştri” – a subliniat Nagy Gyuris Krokos Pavel, prim curatorul Parohiei Evanghelice Lutherane Slovace din Nădlac.
Conferinţă ştiinţifică
Sărbătoarea de la Nădlac a început cu o conferinţă ştiinţifică a cărei temă a fost „220 de ani de vieţuire a slovacilor la Nădlac”, organizată de Uniunea Democrată a Slovacilor şi Cehilor din România (UDSCR).
La conferinţă au participat mulţi istorici, cadre universitare şi reprezentanţi ai unor organizaţii neguvernamentale ale slovacilor din Slovacia, Ungaria, Serbia, Croaţia şi România. Conferinţa a fost deschisă de Pavel Hlasznik, prim vicepreşedintele UDSCR şi vicepreşedintele Uniunii Slovacilor de Pretutindeni. Au luat cuvântul: Bianca Unc, secretar general UDSCR, şi prof. Somrak Ludmila, inspector şcolar. Au adresat un salut participanţilor Excelenţa Sa Ivan Elko, episcop general al Bisericii Evanghelice din Slovacia şi Ionel – Dorel Sinaci, subprefectul judeţului Arad.
Plantare de arbore
În a doua parte a primei zile de sărbătoare, Excelenţele lor Adorjáni Dezső Zoltán, episcopul Bisericii Evanghelice Lutherane din România, şi Ivan Elko, episcop general al Bisericii Evanghelice din Slovacia, au sădit în curtea Centrului de zi pentru persoane vârstnice „Jan Keblovský” un arbore pe locul unde a fost prima biserică evanghelică sfinţită în anul 1804.
Lansare de carte şi expoziţie
A urmat lansarea cărţii „Modrotlač v Nadlaku – Boiangeria la Nădlac” a Mariei Štefanko, profesor pensionar. Prezentarea cărţii a fost făcută de către prof. Ioan Kukucka, istoric local, care a menţionat faptul că „în strânsă legătura cu cercetarea folclorului slovacilor din Romania s-a născut şi cartea autoarei Maria Štefanko. Chiar dacă este dedicată tatălui Ioan Stefanko, în general este o carte despre creativitate, spiritul antreprenorial şi despre existenţa slovacilor ca atare.”
Programul evenimentelor festive a cuprins şi deschiderea expoziţiei „Zábery zo života rodinných tradícií Nădlackých Slovákov – Aspecte din viaţa tradiţiilor familiare ale slovacilor nădlăcani”. Au luat cuvântul ambii episcopi invitaţi, preoţii evanghelici luterani locali – Bobcsok Ludovic şi Vanko Dusan –, şi primarul oraşului Nădlac, Ioan Radu Mărginean.
În cuvântul de bun-venit, Dušan Vanko, protopopul Protopopiatului Slovac de Nădlac al Bisericii Evanghelice Lutherane din România, a spus:
„Îi mulțumim Lui Dumnezeu pentru viețuirea strămoșilor noștri pe acest pământ al făgăduinței, pentru tot ce le-a dăruit aici Dumnezeu, pentru opera pe care au reușit s-o făurească aici și de care putem fi mândri. De asemenea, mulțumim pentru operele zilelor noastre, să dea Dumnezeu ca toate acestea să fie pentru noi un impuls la păstrarea identității noastre naționale și bisericești în aceste vremuri tulburi, dar și în viitor!”
Întâlnire clericală
Prima zi de sărbătoare s-a încheiat la Centrul de zi pentru vârstnici, cu o întâlnire a reprezentanţilor bisericilor evanghelice din România, Serbia, Ungaria şi Slovacia, în cadrul căreia s-a discutat despre perspectiva dezvoltării activităţilor în comunităţile slovace şi în parohiile locale.
Duminica la biserică
Duminică dimineaţă a fost oficiată o slujbă solemnă în Biserica Evanghelică Lutherană Slovacă din Nădlac, de către: Adorjáni Dezső Zoltán (episcopul Bisericii Evanghelice Lutherane din România), Ivan Elko (episcop general al Bisericii Evanghelice din Slovacia), István Koszta (episcop vicar al Episcopiei Evanghelice Lutherane din România), Igor Mišina (consilier eparhial al Bisericii Evanghelice din Slovacia), Vanko Dusan (protopop), Bobcsok Ludovic (protopop adjunct), Attila Spišak (preot evanghelic din Tótkomlós, Ungaria) şi Walter Sinn (preot evanghelic din comuna Semlac).
La finalul slujbei s-au adresat credincioşilor: Excelenţa Sa Peter Hatiar, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Republicii Slovace, şi Adrian Miroslav Merca, deputat şi preşedinte al UDSCR.
În timpul slujbei solemne, Cvartetul Arădean a interpretat câteva cântece religioase.
Preotul Ludovic Bobcsok împreună cu Pavel Hlasnik şi Bianca Unc au înmânat, în numele UDSCR, medalii comemorative următoarelor instituţii: Biserica Evanghelică Lutherană din România, Biserica Evanghelică din Slovacia, Protopopiatul Evanghelic Lutheran Slovac, Parohia Evanghelică Lutherană Slovacă Nădlac.
Dupa terminarea slujbej solemne, Fanfara Nadlačanka a intonat câteva cântece slovace în faţa bisericii, în faţa unui public numeros.
Încheiere cu program cultural
Ziua de duminică s-a încheiat cu un program cultural festiv, la Casa de Cultură a Oraşului, onorat de prezenţa E.S. Peter Hatiar, deputatului UDSCR Adrian Miroslav Merca şi preşedintelui Consiliului Judeţean Arad, Iustin Cionca. Programul a fost deschis de Fanfara Nadlačaka şi a inclus acordarea de medalii de către reprezentanţii UDSCR unor instituţii publice administrative, de învăţământ, asociaţii non profit cu specific ştiintific şi cultural slovac, unor personalităţi locale şi din străinătate. Programul s-a încheiat cu un spectacol folcloric şi artistic slovac.
Majoritari
Astăzi, la Nădlac, trăieşte cea mai mare comunitate slovacă de pe teritoriul României, formată din 3.300 de suflete. Practic, potrivit ultimului recensământ al populaţiei, în Nădlac sunt mai mulţi slovaci (47%) decât români (44%). Dar toţi trăiesc în foarte bună comuniune şi armonie alături de nădlăcanii aparţinând altor etnii.
Trimite articolul
XI-auzi ce batrani…
-
Da, da… mai bătrâni decât România. 😏
-
Lasă tu istoria. România s-a format din teritorii anexate la data de 04 iun. 1920.
-
normal ca atunci au venit oameni pe aceste meleaguri pe cind acuma vin de peste Carpati toti cei ca tine si ca amicul tau ce mai sus comenteaza : in opinci, cu izmene rupte , betivi , hoti , criminali….na ce sa faci…asta sunteti
-
Punct tintit , PUNCT LOVIT !!!!!
-
-
-
le cam trage pe nas parvenitii cind scriu ca tine aici …Da na nu ma mira ca toti cei de peste Carpati ajunsi in opinci si izmene asa sunt ca tine !!
TrăIMi bine până când opincarii olteni și miticii dâmbovițeni nu se unesc cu noi
Suntem o țară și un oraș cosmopolit.. nu poți să fii decât fericit să știi că respiram cu toții același aer !
-
Va iubim oameni buni! Suntem cu toții aici împreună..