Primăria Arad a făcut publică la finele săptămânii trecute fişa cadru de prezentare a proiectului „Restaurare şi reabilitare exterioară la Teatrul Clasic Ioan Slavici Arad”. Motivul este cât de poate de simplu: s-a deschis apelul de proiecte în cadrul Programului Operațional Regional 2014–2020, pentru Axa prioritară 5 – „Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural”, Prioritatea de Investiții 5.1 „Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural”. Ca atare, Municipiul Arad a decis să informeze opinia publică cu privire la intenția de a implementa proiectul „Restaurare și reabilitare exterioară la Teatrul Clasic Ioan Slavici Arad”, clădire situată pe Bulevardul Revoluției, nr.103 pe bani europeni dacă se poate. Este vorba de unul dintre monumentele istorice reprezentative pentru patrimoniul cultural arădean, clădirea Teatrului Clasic „Ioan Slavici” fiind, conform Ordinului Ministrului Culturii și Patrimoniului Național nr. 2361/2010, înscrisă în Lista Monumentelor Istorice la poziția 240 cu codul AR–II–m–B–0056. Imobilul datează din perioada anilor 1871–1874, dar a suferit și modificări ulterioare, categoria de importanță a clădirii fiind una de tip B (conform HG. 766/1997), iar clasa de importanță una de tip II (conform N.P. 100/2006).
Planuri de reabilitare
Conform ghidului general și ghidului specific de accesare a fondurilor, s-a stabilit că în cadrul acestei investiții se vor finanța restaurarea, protecția, conservarea și valorificarea durabilă a obiectivelor de patrimoniu UNESCO, patrimoniu cultural național și local. Şi, ca atare, pornind de la această oportunitate, administrația locală a propus înscrierea clădirii teatrului în competiția pentru obținerea finanțării pentru execuția lucrărilor.
Ce lucrări se vor executa la clădirea Teatrului Clasic „Ioan Slavici”? Lucrări de reabilitare a șarpantei și învelitorii care este din țiglă și tablă, lucrări de restaurare/ reabilitare/ refinisare a fațadelor inclusiv tâmplăria exterioară, lucrări de reabilitare a instalațiilor electrice de iluminat arhitectural. În plus, vor fi luate în calcul în cadrul modenrizării dacă aceasta va fi acceptată pe bani europeni: dotările pentru persoanele cu dizabilități, se vor achiziţiona două infochioscuri și se va digitaliza clădirea.
Datele clădirii şi avizele
Teatrul se întinde pe o suprafaţă construită de 2.941,35 mp, construcţia datează, aşa cum am mai precizat, din anii 1871–1874, fiind reconstruită în 1883 și 1958. Pentru lucrările de reabilitare și restaurare exterioară a fost obținut Certificatul de Urbanism nr.1705/ 11.08.2016 emis de Primăria Municipiului Arad, avizul „Favorabil” al Ministerului Culturii a fost obținut pentru reabilitarea întregii clădiri, iar pentru proiectul propus avizul este în curs de emitere.
Atenţie, cade!
Până când vom şti cu exactitate dacă fondurile europene vor fi dirijate către teatru, sau, cu alte cuvinte, dacă proiectul primăriei legat de acest monument istoric va fi unul câştigător, clădirea teatrului a fost împrejmuită cu panglici alb-roşii iar accesul pe trotuarul de lângă a fost interzis pentru că părţi din clădire cad pe asfalt. Şi totul se întâmplă în timp ce la teatru se joacă (acum a debutat chiar şi celebrul Festival de Teatru Clasic) iar cununiile civile îi aşteaptă pe viitorii soţi cu familiile tot la teatru.
Citiți principiile noastre de moderare aici!