Zeci de mii de oameni trimiși fie în șomaj clasic, fie în șomaj tehnic. Doar la începutul acestei săptămâni se vorbea de o cifră de speriat: 27.000 de cereri de șomaj depuse la AJOFM Arad. Înaintea lor au fost concedierile, în cazul unor firme, reducerea normelor din contractele de muncă în cazul altora și de aici, implicit, diminuarea salariilor ori, varianta cea mai blândă, angajaţii au fost puşi să muncească de acasă, cu toate deciziile ce decurg de aici. Nici după ce trece pandemia și după ce restricțiile luate de guvernanți vor fi ridicate, veștile nu vor fi bune pentru mediul privat din Europa, România, Arad. Unele firme nu vor mai reînnoi unele contracte de muncă, alte firme vor încheia contracte pe alte salarii, iar unii privaţi probabil nici nu îşi vor mai redeschide businessurile. Nimic nu sună bine la privaţi, deşi economia pe ei se bazează. Iar Aradul va avea de suferit pentru că reluarea producţiei industriale, cea pe care bugetul local se bazează, se va face treptat, în funcţie de cererea la nivel mondial. Şomajul, concedierile, lipsa unui loc de muncă nu vor fi doar cuvinte pe vreme de pandemie, ci şi după.
Mult mai protejaţi de toate aceste efecte nedorite ale pandemiei COVID-19 par a fi angajaţii statului, dacă îi scoatem din aceste calcule desigur pe cei din prima linie, cei care trăiesc acum infernul, zi de zi, noapte de noapte. Ceilalţi nu au fost ameninţaţi încă nici cu reducerea orelor de muncă, nici cu concedierile, nici cu şomajul tehnic.
Marea majoritate din angajații statului vin încă la birou și chiar dacă, surprinzător, toate instituțiile au descoperit varianta on-line de lucru cu publicul, restrângerile de activitate par o poveste urâtă din altă lume.
Am fost curioşi să vedem care este situaţia la nivel de Arad atunci când vorbim de angajaţii statului. Câți dintre angajați lucrează de acasă, dacă s-a luat în calcul varianta efectuării concediilor de odihnă, în condiţiile în care în unele cazuri volumul de muncă e evident mult diminuat, dacă au fost luate în calcul şi alte soluţii, dacă bonusurile ori sporurile au fost tăiate, de pildă. Aşa că am adresat întrebări oficiale câtorva dintre instituţiile care sunt mereu în atenţia publicului. Primăria Arad. Consiliul Judeţean Arad, Finanţele arădene, Casa de Pensii şi AJOFM.
Unii au dorit să ne răspundă mai amplu pe temă, alţii au ales varianta foarte scurtă, cu foarte puţine informaţii.
Tăcere pe salariile din Primărie
Primăria Municipiului Arad a ales să răspundă selectiv întrebărilor pe care i le-am adresat. Ne-a transmis că „în acest moment, are un număr de 734 angajați”, fără a preciza însă câţi dintre aceştia reprezintă personalul contractual de la cabinetele primarului și viceprimarilor (aşa cum am solicitat).
„Din momentul instituirii stării de urgență pe teritoriul României, la nivelul Primăriei Municipiului Arad au fost luate gradual măsuri de protecție a personalului aparatului de specialitate al Primarului Municipiului Arad asigurându-se totodată continuitatea activității la nivel de instituție și a programului cu publicul, acolo unde este cazul. Pentru început s-a dispus începerea programului de lucru în două intervale orare diferite, iar plecarea de la serviciu a fost și ea implicit decalată. De curând, s-a luat decizia înjumătățirii numărului de angajați, prin efectuarea de concedii de odihnă, în fracțiuni de 5 sau 10 zile. Deocamdată nu există personal care lucrează de acasă” – au transmis reprezenatnţii municipalităţii arădene.
Dar, la întrebările legate de salarizare, sporuri sau bonusuri, Primăria nu a oferit niciun răspuns.
9 din 239, la Consiliul Judeţean
Potrivit unei informări care ne-a fost transmisă de către reprezentanţii Consiliului Judeţean Arad, instituţia are 239 de angajaţi. Dintre aceştia, nouă lucrează de acasă, în timp ce alte şase persoane şi-au luat concediu pentru supravegherea copilului minor, conform legii 19/2020. Potrivit celor de la CJA, angajaţii care au ales să presteze muncă de acasă nu vor beneficia de niciun fel de sporuri sau alte bonusuri la salariu. Totodată, aceştia vor rămâne la domiciliu pe întreaga durată a stării de urgenţă.
Jumi-juma la Pensii
Care e situaţia celor de la Casa Județeană de Pensii? „Casa Judeţeană de Pensii Arad are 71 de angajaţi. Pe perioada stării de urgenţă, personalul Casei Judeţene de Pensii Arad este împărţit pentru asigurarea continuităţii activităţii, jumătate lucrând la domiciliu, jumătate desfăşurându-şi activitatea în instituţie, prin rotaţii, săptămânal. Aplicaţiile şi programele informatice permit desfăşurarea majorităţii activităţii de la domiciliu. Salariile personalului Casei Judeţene de Pensii Arad nu conţin bonusuri suplimentare” – ne-au transmis reprezentanţii instituţiei.
La AJOFM, de la birou
Având un personal subdimensionat, la AJOFM nu se lucrează de acasă, am fost informați, iar la problemele cu care se confruntă agenția, care trebuie să proceseze, în aceste zile, mii de cereri de șomaj, tindem să le dăm dreptate.
Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă este una dintre instituțiile trimise în „prima linie” în ceea ce privește aplicarea măsurilor economice din perioada crizei cauzate de pandemia cu noul coronavirus. În acest context, directorul AJOFM Arad, Marinel Henteș, a transmis că, deși potrivit organigramei aprobate, AJOFM Arad are prezăvut un număr total de 38 de angajați funcționari publici, în prezent sunt 5 posturi vacante. Cât despre personalul contractual, Henteș precizează: „La nivel național fiecare Agenție Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă are angajați cu contract de muncă pe perioadă determinată, în cadrul unui proiect implementat de ANOFM. AJOFM Arad are 5 experți externi angajați în cadrul acestui proiect”.
Cum lucrează angajații AJOFM? „Având în vedere numărul subdimensionat de personal (posturile vacante), specificul activității, precum și noile activități și atribuții urgente prevăzute în sarcina AJOFM referitoare la preluarea solicitărilor și plata șomajului tehnic și a zilelor libere pentru părinți, niciunul din salariații AJOFM nu lucrează în prezent de acasă”.
134 din 420 de angajați la Fisc
Munca de acasă sau de la distanță se aplică pentru 134 dintre angajații Fiscului arădean. Aceștia vor pierde o parte din sporurile lunare, ne-au transmis cei de la AJFP Arad.
Fiscul și-a redimensionat și regândit clar modul de a activa în perioada stării de urgență. Acolo unde este posibil, o parte din angajații Finanțelor arădene și-au schimbat modul de muncă. Administrația Județeană a Finanțelor Publice Arad are în acest moment 420 de angajați, dintre care 14 sunt personal contractual. Potrivit informațiilor transmise de Marius Drăgănescu, șef AJFP Arad, „în prezent, numărul angajaților care efectuează munca la domiciliu este de 134”.
Cum se modifică sporurile în cazul acestora? Marius Drăgănescu spune că „pentru angajații care efectuează munca la domiciliu intervin schimbări în ceea ce privește modalitatea de calcul al drepturilor salariale, în sensul în care nu se acordă sporul pentru condiții periculoase sau vătămătoare de muncă, spor care, conform legislației, se acordă doar pe perioada desfășurării activității la locul de muncă”.
Șeful Fiscului arădean mai arată și că „posibilitatea efectuării muncii la domiciliu a fost reglementată prin Decretul Președintelui României nr. 195/16.03.2020, privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României, fapt pentru care, pe durata menținerii acesteia, angajații AJFP Arad vor efectua, prin rotație, munca la domiciliu”.
Trimite articolul
XMajoritatea bugetarilor si-au luat concediu medical!
-
Serios? Stii tu? Ai venit in institutii? Iar vorbiti sa va aflati in treaba! Ne-am luat propriul concediu de odihna, apoi am venit la munca. Si da, am sta in somaj tehnic toata perioada, exact ca si cei din privat, daca acest lucru ar asigura siguranta familiilor noastre. Avem copii si parinti exact ca si dumneavoastra. De unde atata cruzime? Suntem oameni, copiii nostri sunt tot copii. Parintii nostri tot oameni…. Aveti suflet?
-
Buget ar mai bine ați tăcea de putori ce sunteți care doar plimbați hârtia pe minim 1000€ lunar
-
Hehe, cum mm sa plumber hartia pe 1000 de euro pe Luna, ce idei de tarfa sifilitica s astea Mai Anutza, de unde si pana unde socoteala asta cretina, majoritate functionarilor s fericiti daca aduc 2000-2500 acasa, si lasa Media, ca media pure CA materia maronie din craniul matale de panarama, adica daca io mananc doi pui si tu alup, media zice CA am mancat amandoi unu. Sictir+doftor Anutza=aracola dietetica! Christos va invia!
-
1000 euro? Bugetarii pe care-i cunosc eu au pana-n 3000 lei. Nu mai serviti rahatul pe care vi-l servesc guvernantii. Pensiile speciale alea de 70000 lei nu vor sa le scada.
-
anette mai bine ai tacea hoti si evazionisti fiscali ce sunteti firmele private sifoneaza banii nostrii ai bugetarilor si corup politicienii prostovano!
-
-
-
majoritate mediului privat face evaziune fiscala si nu isi platesc legal angajatii..ce e mai grav?
-
Pai daca face evaziune oare de ce face? Nu pentru ca sistemul e tembel? Nu pentru ca te rupe cu taxe si diverse institutii ce merg in control pentru taxe de protectie?
Romania ar functiona excelent cu maxim 30-40% din bugetarii ce-i are acum.
Cum dracu ma,in toata Europa dureaza 10 minute sa vinzi sau sa cumperi o masina si in Romania se fac 5 CINCI exemplare de contract de vamzare-cumparare,drumuri aiurea,vize,stampile…voi nu intelegeti ca birocratia ne ingroapa?
Doar de la inmatriculari si poti disponibiliza lejer mii de oameni plus firmele capusa care sunt tot ale lor..unde mai vezi in lumea civilizata firme de intermediere inmatriculari auto?
Si ca astia sunt multi,in multe alte domenii…plimbatori de hartii si stampile,platiti bine,ba chiar primesc si tichete de concediu saracii…
E strigator la cer,in UK iti faci firma in 30 de min online,nu trebuie sa mergi fizic nicaieri…ia vezi in Romania catvde costa si cate drumuri ai de facut…-
privatii fac evaziune fiindca sunt foarte LACOMI, in primul rand !
In al doilea rand,ca li se permite !
Da,sa fie reducerea bugetarilor ,dar si robotizarea activitatii patronilor, astfel incat nu doar cei de la stat sa fie redusi pana la 60-70 % cum spui tu.
Si sa fie controlati “la sange” si pedepsiti cu puscaria cei care fac evaziune fiscala !Dreptate pentru toti,asa e corect!!
-
Patronii daca ar putea ar’robotiza’ TOT! Daca automatizeaza tot, angajatii isi pierd slujbele, deci mai putine venituri la stat. informeaza-te mai mult inainte de a scrie.
Marii evazionisti sunt afaceristii conectati la administratiile locale.
Tu clar esti un incompetent. Niste carti de economie de liceu iti sunt de mare necesitate. -
ai vrea sa-i ai in spate ,dobitocule, pe toti privatii care fac evaziune fiscala si nu sunt “conectati la administratiile locale?” R plin de ei,mai ales in servicii sau in vanzari;aia nu sunt “conectati la administratiile locale”.
Ar fi mult mai multe venituri la buget fiindca acei angajati nu ar mai sta slugi la patron pe un salariu de mizerie si munca cat incape; ar avea loc sa lucreze in agricultura iar statul ar putea incuraja cu fonduri si proiecteastfel de initiative in agricultura;evident nu statul condus de ce avem acum sau in perioada Petrov-boc ,atunci cand AU DISTRUS AGRICULTURA SI ECONOMIA !
Scrii niste tampenii mai mari ca tine.fmm, fgm !
Cum adica sunt “conectati la admninistratiile locale?” da exemple . fmmm .fgm !! -
Agricultura și iar agricultura numa atâta știi? Sunt locuri de munca in agricultura românească cu duiumul, vezi cât de puțini se înghesuie…
Nu mai fii prost, la munci egale de acord, salarii egale. La munci diferite salariile este normal sa fie diferite (unele mai mari). Comunistule te-ai dat de gol, numa sa iei de la oameni prin taxe și impozite, asta-i tot ce știi să faci. Temă: mai studiază și alte variante moșule!
-
-
Chris, nu te mai enerva pe el, seamana la stil cu caly, poate vreun ‘urmaritor’ de-al lui (daca nu cumva o fi chiar el răs-machiat). 😀 reciteste si amuza-te ce importanta isi da bosorogu https://www.aradon.ro/aradon-stirile-judetului-arad/una-calda-una-rece-la-nadlac-ministrul-vela-multumit-de-traficul-de-marfa-dar-se-cauta-solutii-pentru-cel-de-persoane-1205017/#comment-242289
-
Adelin,nu ma enervez,ma amuza prostia comunistilor.Astia chiar cred aberatiile pe care le expun aici…iti dai seama ce IQ are cand vorbeste de robotizare…
-
-
-
Mai grav este că angajații de la stat nu își fac treaba, că îi tolerează in schimbul șpăgilor
-
Parerea mea e ca o stire ar trebui sa informeze nu ceea ce faceti dvs. Functionari publici sunt si profesorii, vreti sa ne legam si de ei acum de ce nu-si indeplinesc obligatiile profesionale?! Cifra de 27000 de cereri de somaj depuse la AJOFM Arad despre care vorbiti e formata din aproximativ 16000 persoane trimise in somaj tehnic, in urma verificarii unei stiri tot pe site-ul acesta la urmatorul link, pentru cei interesati: https://www.aradon.ro/aradon-stirile-judetului-arad/zeci-de-mii-de-aradeni-in-somaj-1205162/
, unde se regaseste urmatorul paragraf
”Au cerut bani fără drept
Directorul AJOFM Arad a adăugat că se fac verificări încrucişate privind exactitatea datelor din formulare, descoperindu-se şi situaţii în care au solicitat şomaj tehnic persoane care nici nu erau angajate. „Din fericire, nu sunt foarte multe situaţii de acest fel, dar e adevărat că unii nici nu erau angajaţi dar ne-au trimis formularele prin care cer şomaj tehnic”, a spus Henteş.”
Un ziar, un site se stiri ar trebui sa fie adevarat informativ si obiectiv, iar ce ati facut in stirea de mai sus e echivalentul unei postari personale pe pagina de facebook, inca o data.
SOLIDARITATE avem ?
-
intreaba l pe iohanis el a primit bani la administratia prezidentiala si sri in timp ce s au taiat de la sanatate juma de miliard de euro a si spus catzu santatea nu e importanta pnl…
Intrebarea e ce se intampla daca se constata ca sunt destui si atatia?
-
Omule, când ai umblat pe la Primăria Arad? Acolo mai toate mândrele sunt agajate ptr. “țuțu”
“Potrivit celor de la CJA, angajaţii care au ales să presteze muncă de acasă nu vor beneficia de niciun fel de sporuri sau alte bonusuri la salariu.” ce sporuri si bonusuri merita astia? ca stau in sedinte? la cafea? ca se plimba de la un sediu la altul?
De asta nu vor ei sa lucreze de acasa ca pierd cascavalu care mai adauga inca jumaatte la salar.
-
Oare după mintea ta asistenta sociala cum ar putea lucra de acasa, interesează-te și ai sa aflii ca programul de lucru e de la 8-20.liniile de telefonie speciale sunt accesate la maxim de persoane vârstnice care chiar au probleme, asa ca decat atâta ura uni față de alții mai bine ați veni voluntari la împărțit pachete la nevoiași.
-
Concret numai departamentul Protectia copilului are in arad peste 200 de angajati si vreo 1200 de cazuri (copii institutionalizati). in perioada asta de urgenta nu merg pe teren decat f rar (cazurile urgente ptr care se insista). la ce trebuie atatia?
Departamnetu cu liniile de telefonie speciale inteleg ca nu pot lucra de acasa, sefii de la restul departamentelor? vorba aia treaca azi/vina maine, ca la sfarsitul lunii si salaru vine.
Voluntari? Fa apelul catre plimbatorii de hartoage din institutiile publice, mai intai, noi cei din privat care mai putem lucra de acasa, va sustinem cu taxele din salar.-
Care taxe? Datorii catre statul român, primiți un salariu iar pe hârtie e altul, o sa aveți o pensie de rahat, dar problema voastră este bugetarii nu patronii. Cu ei nu aveți gura mare să nu va dea afară, uniți-vă și fiți solidari purtați grija voastră nu altcuiva.
-
Dumitre,
TL;DR: și prost și semnalizezi.
Ești prost dar uite îți răspund totuși. Politicos mai întâi întrebi, nu sari din prima cu presupunerile tale de gânsac figurant. Știi tu mai bine cat contribui eu la stat? Din ce ai scris ii clar că nu știi. Nici eu nu-ți spun, nu mi-au murit lăudătorii. Chiar i-am propus șefului prin octombrie sa îmi Scadă(!☝️) salariu cu vreo 40% pe contract, daca accepta vreo varianta, iar restul sa mii dea cumva așa încât să nu fie impozabili, sa nu dau la stat atâția bani. A zis că el nu face din astea! Ptr ce sa dau atâta? Ce primesc in schimb? Sa ii pape hoții psd pnl alde udmr și restul paraziților de la bugetul de stat. Ce primesc ptr banii aia? Tratament preferențial în caz de boala nu, drumuri calumea nu, curățenie/ordine socială nu, tratament jegos din partea funcționarilor/polițiștilor da, no să contribui tu. Noroc cu asigurarea privată de la lucru, cu pilonul 3 de pensie facultativa, cu investițiile mele, nu pensia promisă de statul ăsta preluat de niște hoți și pe care nu știu cum să-i dăm jos. Ce pensie sa mai sper cu atâția mâncători de fonduri? Când oi fi bătrân abia o să-mi ajungă de plătit facturile și alimentele. Eu vreau o opțiune că în Germania: plătesc max 10 % (ptr politie/securitate, întreținere mediu curat etc) și îmi plătesc eu asigurare privată, îmi învestesc eu banii ptr vremuri negre. M-am saturat sa tot fiu solidar cu hoți. Nah spune tu cum sa îmi port grija banilor că statul scoate extrem de mult din punga mea? De ex la un salariu ipotetic de 10 mii lei net statul îmi mai halește minim 5500. De ce sa dau atâta la stat? Ar fi salariul unui bugetar. Nu mai vreau așa jeg de contract social. Munca mâinilor mele vreau sa mi-o administrez eu, nu statul. Nu am pretenția la pensie dar nici nu dau nimic la fondul de pensii și reciproc. Dacă știu că contribui mult atunci am pretenții la mult!
Recent caly și psd voiau taxe de solidaritate din care să fure spurcații de ei! Sub ce intenții bune se ascund hoții ăștia. Chiar m-am gândit să îmi fac rezidență intro țară mai prietenoasă cu angajații, nu dau nume, dar sunt cunoscute. Sunt capitalist înrăit, recunosc, dar am ajuns așa că m-am săturat de atâția angajați ‘asistați sociali’ cu contract la stat. -
Acuma gândește-te și la frustrarea unuia care lucrează pe 2000 net și pe fluturaș vede că statul ia luat vreo 1480 de lei (parcă așa exemplu dadea un user ieri). Ai lucrat o lună întreagă și dai la stat aproape cât iei in mână și de banii aia nu primești nimic înapoi când o sa dai de greu. Imaginează-ti că primești de 5 ori mai mult și dai la stat tot de 5 ori mai mult. Și nu primești înapoi nimic calitativ. Numa dispreț și atitudini jegoase. Gen cum ii postacu ăla retardat de ieri. Chiar îți convine? 3 4 ani poate că da. Vorbim după ce >10 ani de zile contribui așa.
Și să mai și vină un ciocoflender prost așa ca tine mai sus sa îți spună că nu plătești toate taxele la stat, că faci evaziune. La banii asta chiar mi-as dori sa găsesc o schemă de scurtcircuitat statul. -
Extra: că sa nu te încurci la calcule, sunt scutit de impozit pe profit (că de trebuia sa îl mai plătesc și pe ăla sigur ceream șefului micșorarea salariului declarat la ITM)
Îți mai scriu o dată, sunteți prea mulți mâncători din bugetul statului! Vreau condiții mai bune de trai, nu funcționari mai bine plătiți.
-
-
-
-
stoianov bulgar prost ceafa lata du te si sapa ti castravetii sidosule!
-
Tu du-te la biblioteca si mai imprumuta o carte! poate iti mai creste bostanu din gat!
-
Nah jack,Ce ți-ai luat de la bibliotecă? Albă că zăpada și cei 7 pitici? Sper că ești suficient de capabil sa și înțelegi ce citești. Dacă nu, întreabă l pe caly, ăla cu IQ de 48 ce tot scria prostii pe aici
-
-
Cei din administratia publica ar trebui disponibilizati.
Paritatea angajat in privat vs. sistem public este disproportionata.
Avem prea multi “plimbatori de hartii” prin institutiile publice.
Problema s-ar putea rezolva prin tehnologizare si reducerea birocratiei.
Nu va suparati dragi bugetari, dar sunteti prea multi si degeaba.
Voi ati putea sa va reorientati catre sectorul privat….
-
Dumitru, ai dreptate! Nu știu de unde atâta ura la poporul român, după 30 de ani furați de politicieni noi îi votam mai departe iar noi sărmanii ne urăm unii pe alții. Poate pandemia ne TREZESTE, ca așa ne îndeamnă și imnul național.
privatii din ro sunt organizatii criminale doar evaziune fiscala salarii minime asa nu se face o economie sanatoasa in plus au deduceri de tv inclusiv daca au masini de lux asa ceva e inaacceptabil!
va spun eu ce urmeaza daca se taie venituri un alt exod la munca in strainatate apoi iar vor plange privatii ca nu au sclavi angajati…e simplu romania nu are jici o sanss daca nu incepe sa dea salarii decente!orice tara are ca valoare inestimabila forta de munca si proprii cetateni nu ii ai o sa dispari ca natie!
Nu bugetari sunt dușmani sectorul privat! Multinaționale, patronii fac ce vor in ROMÂNIA cu bunul concurs al politicienilor care nu intervin pt. a avea salarii la fel toti angajații unei firme indiferent de țară. Dar la noi lucreaza săracul român pe oricât și ei să se umple de bani.
-
Guvernul României dar si Parlamentul României,
să muncească 12 ore/zi fără remunerație!