Un altfel de experiment social a fost pus în practică de studenții de la Asistență Socială de la Universitatea de Vest Timișoara. Studenții au ieșit la cerșit pe străzile din centrul Aradului, analizând percepția comunității în ceea ce privește apelarea la mila publică.
„Într-o perioadă în care asistența socială din România este afectată profund de situația dramatică a îngrijirii rezidențiale a persoanelor vârstnice în <azilele groazei>, studenții de la Departamentul de Asistență Socială din UVT nu și-au uitat misiunea profesiei pentru care se pregătesc la Timișoara, aceea de a înțelege și proteja persoanele marginalizate și oprimate, realizând un experiment social în centrul Aradului.
În acest sens, în săptămâna 17-23 iulie 2023, șapte studenți însoțiți de un cadru didactic s-au deplasat la Arad, unde s-au deghizat în persoane care cerșesc. Acțiunea și-a propus să analizeze în teren prin instrumente sociologice percepția comunității arădene față de cerșetori, comportamentele deviante ale acestei categorii sociale defavorizate, dar și investigarea unor situații de agresivitate stradală”, au transmis reprezentanții facultății într-un comunicat de presă.
Studenții au fost instruiți prin măsuri de protecție în teren, jocuri de rol și de dezvoltare a unor abilități de comunicare conflictuală. „Prin această metodă s-a urmărit obținerea de informații despre fenomenul cerșetoriei, actualizate prin studii obținute direct și nu doar din <spatele laptop-ului>, iar rezultatele obținute sunt prelucrate statistic și vor face obiectul unui raport de cercetare asociat cu informații relevante din literatura de specialitate”, au mai spus cei de la UVT.
Mărturii de pe străzile din Arad
,,La început mi-a fost foarte greu să văd lumea de jos (din jos înspre sus adică, la propriu). E umilitor, degradant, autodistructiv (stima de sine poate să fie grav afectată) când vezi doar picioare, glezne, pantofi și trotuarul mai mult sau mai puțin murdar, urme de câini, mirosuri diverse. Am avut impresia că parcă nu exist pentru restul oamenilor, am ajuns un obiect care se contopește și dispare în betonul caldarâmului. Am avut un sentiment de dezumanizare, iar atitudinea comunității a fost pe de o parte de respingere, dispreț, indiferență, dar au fost și numeroși trecători care mi-au oferit compasiune cu disponibilitate de ajutor… ” – lector univ. dr. Elisabeta Zelinka.
Sprijinul instituțiilor
Proiectul a fost inițiat de Departamentul de Asistență Socială din Facultatea de Sociologie și Psihologie de la Universitatea de Vest Timișoara, cu sprijinul Primăriei Municipiului Arad prin Poliția Locală și Direcția de Asistență Socială.
Trimite articolul
XDar de bani de ce nu spuneți nimic? Câte mii de euro a făcut fiecare?Ați declarat banii la fisc?Ce conflicte ați avut cu cerșetorii de drept ai Aradului? Ați fost luați la rost de Mânuță sau a dat,, o mână de ajutor” la proiect? Poliția locală nu v-a dat amenzi?Cum e gara din Arad , în afară de jegoasă și mizerabilă?
-
Pai acum ceva timp a fost o actiune a politiei din Arad prin care li s-a confiscat tuturor cersetorilor prinsi banii, adica au fost buzunariti si usurati de banii “castigati”, vad ca astia nu zic nimic de asta….
-
Mai bine te abtineai.
Asta-i fix pix trebuia sa veniti la fortuna si sa-i ocupati teritoriul barbosului,ati fi luat si o mama de bataie,asta ca sa fie experimentu complet.
Ati facut degeaba experimentul da nu aratati concluziile.🤪
Ma tem ca acest experiment social are un scop ascuns, si anume ca sa dovedeasca ca cersetorii sunt dezumanizati de atitudinea comunitatii si ca ei au dreptul la mai mult respect si ajutoare sociale. Asta in loc sa studieze cum sa ii ajute sa se integreze in forta de munca. Aceste universitati au devenit centre de socialism/comunism mascat.
De ce credeti voi ca proietul nu sa facut in Timisoara ci in Arad? Si de ce nu dati si cum se numete proiectul? Va zic eu: “Imersiune printe orbeti” (O fost in engleza si o trebuit sa traduc)
-
Probabil din doua motive sau unul…sa nu fie recunoscuți în Arad,sau…să vadă cit de bine ne vom simți că arădeni,să trăim din mila cimisorenilor…bine,mai mult că sigur,nu asta a fost scopul,ci sa și piardă timpul cu studii cum sunt pe YouTube,cu cerșetori filmați care mulțumesc trecătorilor pt bunătate,etc,blabla…
Sau…chiar vor să ne pregătească pt o invazie masivă de cerșetori și să vadă cum îi vom accepta?
De ce fac la Arad proiectul și nu la Timișoara dacă ești student în Timișoara? Nu mai sunt cerșetori în Timișoara sau cumva Primăria din Timișoara nu le-a oferit sprijinul, ci dimpotrivă s-a opus ca să nu strice imaginea orășelului visat capitală europeană? Întreb pentru un prieten numit Bibi Cargus.
-
E plin si la Timisoara . Nu poti sa stai linistit la o terasa din cetru
Sunt sigur ca experimentul afost si bine documentat .
Spre uimirea unora in zona boul rosu efectul a fost bine determinat pentru ca in acea zona sunt cele mai multe centre sociale pe fiecare strada si magazinele scumpesc produsele de ce ?
Toate aceste centre vad profit nu-l .
Lucra femeile de rup sărăcia in doua nu se compara cu boschetari
Mi-e somn…
Lăsați și adevărații nevoiași să trăiască!