ARAD. Panică printre cei debranșați ilegal de la căldura centralizată. A pornit tăvălugul amenzilor după ce autodenunțurile lor au fost depuse la CET Arad. Nu mai puțin de trei amenzi poate primi fiecare pentru decizia de a renunța la furnizorul principal de căldură: una de la Primărie, Serviciul societăți comerciale, una de Poliția Locală, prin Serviciul disciplina în construcții și încă una dacă proprietarul apartamentului nu permite autorităților să facă constatările legale. Suma la care se poate ajunge trece de 3.000 lei. Și parcă anul acesta autoritățile s-au mobilizat mult mai puternic și sunt decise să aplice aceste amenzi tuturor celor care au ales varianta ilegală de a scăpa din rețeaua orașului și a trece pe sisteme proprii de căldură. Poate și pentru că numărul celor debranșați ilegal a crescut îngrijorător pentru CET față de anii trecuți. Mai mult, amenda este însoțită și de obligativitatea de a se reconecta la rețeaua de căldură a orașului.
Practică veche
Practica de a se debranșa ilegal a fost instaurată printre arădeni după ce s-a scumpit și complicat foarte mult debranșarea legală. Mai mult, în anumite condiții precum racordarea blocului la modulele termice din cartiere, debranșarea nu mai este posibilă nici măcar legal. În aceste condiții, cei mai mulți arădeni nemulțumiți de serviciile oferite de CET au ales să se debranșeze ilegal. Problema este că numărul acestora crește în fiecare an. Probabil, în ideea de a stopa acest fenomen și a proteja principalul furnizor de căldură, autoritățile aplică toate amenzile pe care legea le permite.
Fără negociere
În baza legii 325/2006, serviciul societăți comerciale din cadrul Primărie poate aplica amendă de la 500 lei la 1 000 de lei pentru „debranșarea/decontarea de la SA CET a utilizatorului sau consumatorului de energie termică” fără respectarea dispozițiilor legale. Cel amendat poate plăti amenda în 24 ore și valoarea ei va fi redusă la jumătate. Maximum pe care un arădean îl poate plăti pe această prevedere poate ajunge, astfel, la 500 lei, cu plata în 24 ore.
Dar, la ușa celui debranșat poate ajunge și serviciul pentru disciplina în construcții și afișaj stradal din cadrul Poliției Locale. Sancțiunea pe care o pot aplica este în baza legii 50/1991 unde se specifică în art.26 „executarea sau desființarea, totală sau parțială, fără autorizație a lucrărilor prevăzute la art3” adică lucrări de modificare a construcțiilor precum și a instalațiilor aferente acestora, mai exact modificarea vechii instalații de încălzire. Reprezentanții serviciului fac constatarea la fața locului, iar procesul verbal se înaintează primarului care va dispune cuantumul amenzii precum și alte sancțiuni. De precizat că la Arad, primarul a delegat această atribuție viceprimarului, Levente Bognar. Cuantumul amenzii se poate încadra între1.000 lei și 100.000 lei, până acum majoritatea sancțiunilor fiind de 2.500 lei. În acest caz plata în 24 de ore nu reduce cuantumul amenzii.
Și, dacă nu li se permite intrarea în apartament organelor de control, proprietarul mai poate plăti o nouă amendă între 3.000 lei și 10.000 lei. Rămâne ca fiecare să-şi facă calculele şi să vadă dacă, în noile condiţii, debranşarea ilegală este mai ieftină decât cea legală. Sau volens-nolens rămânem prizonierii unui sistem centralizat de încălzire de care nu mai putem scăpa.
Citiți principiile noastre de moderare aici!