Primăria a scos la licitație lucrarea de reabilitare a clădirii Teatrului Clasic „Ioan Slavici”. Este vorba despre etapa I a proiectului de reabilitare a clădirii, ce se referă la restaurarea și reabilitarea exterioară, obiectiv finanţat conform contractul de finanţare încheiat între Municipiul Arad şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi a Administraţiei Publice, în cadrul POR 2014-2020.
Valoarea totală estimată a lucrării va fi de peste zece milioane de lei fără TVA, din care aproximativ 500 de mii de lei pentru organizarea șantierului. La licitația deschisă organizată prin Sistemul Electronic de Achiziții Publice sunt așteptate oferte până pe 8 aprilie 2019, la ora 15. În cazul – puțin probabil – în care doi ofertanți se situează pe primul loc, departajarea acestora se va face prin reofertarea propunerii financiare.
Criteriul de atribuire a lucrării este constituit de raportul dintre calitate preț – 80% componentă financiară, 20% – componentă tehnică. Componenta tehnică a ofertei va fi reprezentată de perioada de garanție a lucrărilor de executare, garanția minimă stabilită fiind de cinci ani. Conform licitației lansate pe SEAP, durata contractului va fi de 24 de luni.
Degradări naturale și „ajutate”
Caietul de sarcini a fost realizat în februarie 2018, de către o companie din Timișoara, aleasă prin licitație. Conform expertizei realizate de arhitecți, toate fațadele exterioare ale clădirii prezintă degradări de cauză naturală, dar și cauzate „cu ajutorul” oamenilor: tencuieli căzute, ornamente distruse, zone cu mucegai, infiltrații de apă sau vegetație crescută, sau ferestre și uși din PVC tip termopan. Nici acoperișul nu stă bine, atât zonele acoperite cu țiglă și tablă, cât și elementele lemnoase fiind degradate și neetanșe.
Lucrări propuse
Măsurile propuse sunt logice: reabilitarea integrală a fațadelor exterioare, restaurarea tâmplăriilor exterioare și înlocuirea celor din PVC, refacerea acoperișului și a structurii acestuia. Conform caietului de sarcini, fațadele vor fi „recondiționate responsabil”. În ceea ce privește ornamentațiile de pe fațade, „obiectele ce se pot refolosi vor fi curățate, iar părțile lipsă se vor reconstrui folosindu-se materialul adecvat”. La etajele doi și trei, tâmplăriile exterioare vor fi reabilitate, în timp ce la parter și etajul 1 acestea vor fi înlocuite cu tâmplării din lemn stratificat, cu geam termopan, după modelul original. De altfel, înlocuirea ferestrelor și a ușilor va produce singurele lucrări din interior în cadrul acestei etape a proiectului, urmând să se refacă șpaleții geamurilor și a ușilor.
Intrarea principală
Și acoperișul va fi refăcut tot după modelul existent, urmând a fi înlocuite toate elementele deteriorate. Zona intrării va fi și ea refăcută, pardoseala urmând a fi înlocuită cu plăci din piatră naturală antiderapantă. „Jardinierele de flori se vor reabilita, prin înlocuirea finisajelor existente cu plăci din piatră naturală, asemănătoare soclului teatrului”, se arată în caietul de sarcini. Trotuarul din jurul clădirii va fi realizat din dale de beton cu plăci din piatră naturală de exterior.
Parcare blocată
În ceea ce privește organizarea șantierului, firma ce va contracta lucrarea va avea la dispoziție spațiu pentru materialele de construcție, vestiar pentru muncitori și depozit de scule, dar și containere pentru moloz. Cel mai probabil, parcarea din spatele Teatrului va fi închisă pe perioada lucrărilor, aceasta urmând a fi parte din șantier. Tot în partea din spate a Teatrului se va lucra și la eliminarea terasei din fața actualei săli de căsătorii a municipiului.
Vechi de 145 de ani
Construirea clădirii Teatrului din Arad a început în 1871, după planurile arhitectului arădean Antal Czigler, fiind inaugurat în 1874. În 18 februarie 1883, clădirea este distrusă de incendiu, consiliul orășenesc hotărând reconstruirea acestuia pe locul inițial și folosind părțile ce au supraviețuit incendiului. Sala de spectacole a fost modernizată, atunci fiind montate o cortină de fier de 80 de tone și un candelabru Siemens ce funcționa cu electricitate. În 1957, un alt incendiu distruge clădirea Teatrului, cu puțin timp înainte de încheierea unor lucrări de reabilitare.
Clădirea a fost reconstruită, după planurile profesorului Alexandru Iotru, arhitect specializat în construcția de teatre. Sala a fost refăcută, pe structuri de beton, iar scena a rămas intactă, fiind salvată de cortina de fier montată în secolul anterior. La etajul clădirii, în colaborare cu arhitectul arădean Miloș Cristea, a fost proiectată o sală studio cu 197 de locuri inaugurată în 1967.
Edificiul are o arie construită de aproape trei mii de metri pătrați și o arie desfășurată de aproape 15 mii de metri pătrați. Înălțimea clădirii este de aproape 26 de metri, fiind structurată pe subsol parțial, parter și trei etaje. Zidurile au grosimi între 30 de centimetri și 1,4 metri, pe unele secțiuni existând stâlpi de beton turnați mai recent.
Citiți principiile noastre de moderare aici!