ARAD. Nevoia de a face față noii situații sanitare i-a impus pe angajatori să apeleze la varianta telemuncii. Astfel că angajații care pot să își desfășoare munca de la domiciliu au fost încadrați în această nouă categorie, așa încât companiile să își poată continua activitatea pe care o desfășurau și înainte de pandemie.
Și angajatorii arădeni au apelat la această măsură pentru a face față perioadei de pandemie, restricțiilor de circulație și tuturor reglementărilor impuse de stările de urgență și alertă. Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad ne-a informat că 241 de angajatori au angajați în telemuncă. Vorbim de un număr total de 4.351 de angajați care muncesc de la distanță, fie câteva zile pe săptămână, fie în cea mai mare parte a timpului. Cei peste patru mii de angajați reprezintă puțin peste 12% din totalul angajaților de la cele 241 de companii (34.288 numărul total de angajați). Totuși, dintre acești 241 de angajatori care au angajați în regim de telemuncă, doar 35 au solicitat și primit ajutorul de stat pentru achiziția de echipamente electronice necesare (laptopuri, telefoane etc).
Pe de altă parte, un studiu publicat de Mediafax arată că aproximativ 60% dintre companii au în plan să reînceapă munca de la birou din luna martie, sondajul fiind realizat de Undelucram.ro. Sondajul a fost realizat în perioada noiembrie-decembrie 2020 și cuprinde răspunsurile a 3.752 de angajați și a 583 de manageri de HR din toată țara. În ceea ce privește angajații, 65% dintre cei 3.752 respondenți spun că au lucrat de acasă în ultimul an. Dintre salariații care și-au desfășurat munca de acasă, 40% au afirmat că au lucrat mai mult timp și au fost mai eficienți. Pe de altă parte, 30% dintre ei au răspuns că acasă au lucrat mai puțin timp, dar le-a crescut eficiența. 18% dintre angajați au afirmat că le-a scăzut și timpul de lucru și eficiența, iar 11% au spus că a crescut timpul de lucru, dar le-a scăzut eficiența.
Citiți principiile noastre de moderare aici!