Statul are o datorie de zeci de milioane lei faţă de angajaţii din învăţământ, în urma sentinţelor excutorii şi definitive câştigate în instanţă pe drepturi salariale. Au primit în schimb doar 1 leu sau 2 lei din datorie. Suficient cât să-şi cumpere un covrig sau doi, cu susan sau sare. Alte delicateţuri rămân pentru anii următori.
Oricât de optimist ai fi, aceste sume nu pot fi considerate o majorare a salariului. Şi, totuşi, ia apare pe fluturaşul de salarii al profesorilor arădeni. Reprezintă infimul procent de 1,25% din procentul de 5% stabilit prin lege pentru plata datoriilor restante pentru anul 2012.
„Atunci când un cetățean are o datorie față de stat, acesta trebuie să și-o achite la timp și integral, în caz contrar este executat silit, ajungând să i se vândă bunurile mobile și imobile. Nu așa se întâmplă atunci când statul are de plătit datoriile legale ale persoanelor. În acest caz, banii se dau cu țârâita. Astfel, sumele ce trebuie restituite salariaților din învățământul arădean sunt derizorii, ajungând doar la câțiva lei, ca și cum ar fi luați în râs”, declară liderul SDÎ, Dănuţ Ieneşescu.
Suma datorată în cazul profesorilor arădeni poate ajunge în unele cazuri la mii de lei, bani pe care instanţa a hotărât prin decizii executorii şi irevocabile că li se cuvin.
Procesele câştigate de Sindicatul Democratic din Învăţământ Arad, pe Legea 221 (care prevede majorarea salariilor cu 33%), pe primele de vacanţă, pe 25% din indemnizaţiile de concediu, toate aceste sunt drepturi pe care angajaţii din învăţământ, membri de sindicat, le-au câştigat. Şi ar fi trebuit plătite imediat după formularea sentinţei şi ar fi adus câteva zeci de mii la bugetul fiecărui profesor sau angajat al şcolii.
Legea care amână
Plata a fost însă amânată şi împărţită. Legea 230 a eşalonat datoria statului şi a împărţit-o pe mai mulţi ani: 5% se plăteşte în 2012, 10% în anul 2013, 25% în 2014 şi în 2015 şi 35% în 2016. Mai apoi aceste 5 procente cuvenite pentru anul în curs au fost şi ele împărţite, prin legea bugetului, în 4 tranșe, eșalonate pe tot anul. S-a ajuns ca salariaţii să primească trimestrial doar câțiva lei. În mod paradoxal, avem primării în judeţul Arad care au bani suficienţi în buget pentru a plăti cei 5% cuveniţi în acest an. Dar nu o pot face pentru că legea le interzice să dea mai mult decât li se cuvine.
Bani degeaba în buget
„Deși sunt primării în județul Arad care au sumele necesare solicitate de unitățile școlare îndreptățite să-și recupereze drepturile salariale, în cuantum de 5%, și ar fi de acord să le plătească în totalitate, inspectoratul școlar nu avizează statele de plată decât dacă sumele sunt în cuantum de 1,25% din totalul de 5% repartizat pentru anul 2012”, mai precizează liderul SDÎ.
Aşa s-a ajuns ca pe fluturaşul de salarii să apară 1 leu sau 2 lei în plus la salariu. Şi dacă aşa vor fi fărâmiţate restanţele statului, există riscul ca nici măcar un covrig să nu mai poată fi cumpărat în 2016, pentru că datoriile nu sunt ajustate la nivelul inflaţiei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!