Metoda „Accidentul” a fost folosită la scară mare, într-o comună întreagă, de către escroci care au încercat să facă bani prin înşelăciune. Ţinta: localitatea Şofronea din Arad. Într-unul din cazuri, bărbatul a cerut 3.500 euro, după ce a spus unei femei din Şofronea că băiatul ei a lovit o fetiţă cu maşină şi că, pentru a nu depune plângere, tatăl fetiţei cere în schimb 3.500 euro. În toată agitaţia, femeia i-a spus soţului ei, iar acesta a recunoscut „metoda”.
A sunat la redacţie pentru a ne sesiza. „Au sunat pe mobil de pe un număr ascuns. A răspuns soţia. Prima întrebare a fost: <<Unde e băiatul?>>, apoi au continuat: <<De când nu aţi mai vorbit cu el?>>. Soţia mea le-a răspuns la întrebări. Le-a spus că nu a mai vorbit cu băiatul de miercuri seara, noi primind telefonul suspect joi. Atunci individul care a sunat i-a spus că este comisar de poliţie şi că băiatul nostru a lovit o fetiţă şi că tatăl acesteia vrea să depună plângere, însă mai este o cale. O speranţă prin care băiatul nostru poate scăpa basma curată. Dacă dăm tatălui fetiţei 3.500 euro. Soţia mea a cerut să vorbească cu fiul nostru. Comisarul i-a spus că este rănit la faţă, la maxilar, că nu poate vorbi bine şi apoi a auzit un plânset în hohote şi o voce care spunea: <<Mami, mami! Scapă-mă!>>. În toată agitaţia şi confuzia de la telefon, soţia mea s-a pierdut. Nu a putut să-şi dea seama dacă vocea este a fiului nostru. Apoi a venit cu telefonul în mâna la mine şi mi-a spus, în timp ce individul încă era la telefon, încercând să o convingă să trimită 3.500 euro, că fiul nostru a avut accident şi că trebuie să-i trimitem bani. Am recunoscut imediat metoda şi i-am spus că este vorba despre metoda accidentul, iar cel de la telefon cred că m-a auzit pentru că a închis brusc”, ne-a spus cititorul nostru.
Imediat după, cititorul nostru şi-a sunat fiul. Acesta nu suferise vreun accident, ci era bine, sănătos, acasă. După ce agitaţia a mai trecut un pic, bărbatul s-a dus la un prieten în Şofronea şi i-a povestit ce a păţit cu metoda telefonul. „Prietenul meu mi-a spus că în aceeaşi zi a sunat şi la el. L-au întrebat <<Unde-i băiatul?>>”, prietenul meu având o fată, nu un băiat. Când le-a spus că nu are niciun băiat, i-a închis telefonul. Apoi am început să sun în stânga şi în dreapta printre localnicii din Şofronea şi aşa am descoperit că peste zece persoane au fost sunate în aceeaşi zi. Au mai sunat la o femeie a cărui băiat este decedat de mai mulţi ani. Vă daţi seama când au întrebat-o <<Unde e băiatul?>>… ”, a povestit cititorul nostru. Se pare că cei care au sunat nu au avut sorţi de izbândă la Şofronea, din spusele cititorului nostru, nimeni nu s-a lăsat păcălit. Majoritatea apelurilor au fost date joi, pe telefoanele fixe.
Prima victimă
Vineri, cei care au tot sunat pe numerele de telefon fix în Șofronea au găsit o victimă. O femeie de aproximativ 50 ani a virat prin Western Union, 5.000 lei către un anume Alexandru Crăciun, banii luând drumul Bucureștiului. Femeii i s-a mai cerut, pe lângă cei 5.000 lei, și cartele reîncărcabile în valoare de 1.000 lei pentru a putea vorbi cu fiul ei. Femeia a cumpărat cartele reîncărcabile în valoare de aproximativ 400 lei și le-a transmis celor care au sunat codurile de reîncarcare. Femeii i s-a spus că fiul ei a fost implicat într-un accident rutier, la telefon prezentându-se un bărbat care s-a dat drept polițist. Femeia a cerut să vorbească cu fiul ei, și, la fel ca în cazul prezentat mai sus, cel care s-a dat drept copilul ei plângea în hohote și spunea: <<Mami, scoate-mă de aici! Nu mai rezist!>>.
Păcălit cu 8.000 lei
În luna decembrie, un localnic din Şofronea a dat 8.000 lei către un individ care îi spusese că fiul lui a avut un accident. Diferit în metoda accidentului în cazul bărbatului care a dat 8.000 lei a fost că, după ce a primit telefonul, bărbatul de la celălalt capăt al firului a venit la domiciliul păgubitului şi a luat banii personal. Din păcate, victima păcălelii nu a putut oferi poliţiştilor o descriere exactă a bărbatului.
Ce recomandă Poliţia
Primul sfat al poliţiştilor pentru a evita o astfel de înşelăciune este să verificaţi dacă ruda respectivă este într-adevăr rănită sau a avut un accident, dându-i un telefon. Aceasta este prima modalitate de a verifica informaţia potrivit căreia un membru al familiei a avut parte de vreun eveniment nefericit sau nu.
Dacă sunteţi contactat de un „binevoitor”, care vă apelează în numele unei rude apropiate şi nu aţi putut verifica veridicitatea informaţiilor, solicitaţi-i acestuia o întâlnire directă şi anunţaţi Poliţia la numărul de urgenţă 112 pentru a vă acorda sprijin. În acest fel, dacă este vorba despre vreo înşelătorie, poliţiştii pot fi de faţă şi pot reţine suspectul sau suspecţii.
112
Cititorul nostru a sunat la 112 imediat după ce primit telefonul, iar de aici a fost îndemnat să meargă la Poliţie pentru a depunde o plângere. Inspectoratul de Poliţie Judeţean Arad efectuează cercetări în aceste cazuri. Polițiștii din Curtici au luat legătura cu băncile care au agenţii în zonă pentru ca, atunci când oamenii virează sume mari de bani către conturi și nume din alte județe ale țării, să sesizeze Poliţia înainte.
Citiți principiile noastre de moderare aici!