ARAD. Situaţie gravă la Spitalul Clinic Judeţean Arad, care ar putea intra în incapacitate de plată. Unitatea medicală a adunat datorii de ordinul milioanelor de euro, iar instituţiile abilitate să intervină, respectiv Ministerul Sănătăţii sau Casa de Asigurări de Sănătate, nu dau niciun semn că ar trimite bani spre Arad. Situaţia spitalului a fost dezbătută la şedinţa Consiliului Judeţean Arad, care a avut loc miercuri, 29 septembrie. Discuţia a fost deschisă de consilierul judeţean Petru Moţ, care a solicitat informaţii referitoare la situaţia financiară a unităţii medicale, ţinând cont că a aflat că unele facturi ajung deja în zona arieratelor. Mai precis, datoriile sunt vechi, iar spitalul ar putea fi dat în judecată şi executat silit din această cauză. Preşedintele CJA, Iustin Cionca, a explicat apoi pe larg situaţia ingrată în care se află spitalul:
„în anul 2018, când au fost majorate salariile personalului medical, în legea respectivă se stipula faptul că beneficiază de aceste salarii doar numărul de angajaţi ai spitalelor care erau atunci în organigramă, la data emiterii legii. În pandemie, numărul salariaţilor a crescut, iar salariile acestora au fost la fel cu cele ale colegilor lor care erau angajaţi şi înainte. Numărul angajaţilor din Spitalul Judeţean a urcat de la 1.700, în anul 2018, la 2.200 în prezent. Practic, pentru cei 500 de angajaţi în plus nu există fond de salarizare. Aşa că unitatea medicală a plătit salariile din veniturile proprii. Acest lucru a dus la acumularea datoriilor şi la incapacitate de plată din partea Spitalului Judeţean. Consiliul Judeţean poate investi în clădiri şi în dotări, în aparatură medicală, dar nu poate aloca bani pentru salariile angajaţilor sau pentru plata serviciilor. Am sesizat această situaţie la Ministerul Sănătăţii, la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, deocamdată nu am primit niciun răspuns”.
Aşadar, soarta Spitalului Judeţean se află în mâinile instituţiilor de la Bucureşti. Un lucru e cert: spitalul nu va intra în faliment. Dar, din păcate, va trage ponoasele unei legi care nu a fost gândită până la capăt, respectiv legea salarizării personalului medical.
Trimite articolul
XMa intreb ce dracu merge in Romania in afara de hotiii, delapidari si smecherii?
Adică să înțelegem că salariile a câtorva sute de angajați în plus au dus la datorii de milioane de euro? :))) Deci in opinia matematica a marelui cârmaci al județului angajații sunt de vină că au salarii și numărul acestora a trebuit suplimentat în pandemie, nu proasta organizare și managementul defectuos pe care cja îl patronează?
-
Sa zicem ca salariul mediu este de 500 de euro (nu e doar atat). Asta inseamna 250 de mii pe luna sau 3 milioane pe an. Altceva?
stie careva concret salariile doctorilor, asistentelor, infirmierelor, soferilor de ambulanta?
ca sunt curios ce salarii au de tot se plang ca nu le ajung banii de trai.
-
O intrebare mai neinspirata, greu se putea gasi. De ce te freaca pe tine grija valorii salariului medicului? Ca oricum, nu tu il platesti. Medicul nu iti baga mana in buzunar, sa-si faca el salariul, din banii tai. Crezi ca medicii, asistentele, infirmierele, soferii de ambulanta, au salariile prea mari? Nu le au. La cat muncesc ei, si cum muncesc ei, au chiar salarii mici.
-
un ranspuns mai neinspirat greu puteai gasi tu…dar probabil faci parte din breasla…..dar cine le plateste salarile? produc ei ceva si nu stim noi? si daca nu au salarile prea mari spune-le, sa vedem si noi ce inseamna “salariu mic” pt ei…
auzi ca muncesc mult…poate la cabinetele private…sau mai bine spus multe ore nu multa munca, ca primesc 2000lei/garda si pleaca dimineata saraci spre casa in Lexus sau Cayenne..
-
gandirea ta e atat de idiotica incat n are rost sa ti se ofere nici o explicatie. poate ajungi si tu la mana lor la un moment dat si daca in continuare o sa ai coaie, refuza i, si asa nu produc nimic 🙂
-
tocmai ca am ajuns, si e mai bine in Ungaria, si mai ieftin…
-
-
-
-
Intra pe site-ul Spitalului Judetean Arad la sectiunea venituri si vezi ce salarii sunt.
sa vanda IZOLETELE si atunci sigur vor avea bani!!!!!…au dat o gramada de euro pe izoletele alea si acum zac aruncate la fier vechi…..alo !!!!!
Ma intreb ca daca si asa au datorii de milioane de euro le au mai ramas bani de salarii ?
Dar astora de la prefectura dela consiliul judetean de la primarie le ajung banii de salarii ?
Orice entitate economica la care bugetul are in componenta un procent de 95 la suta salarii nu are cum sa functioneze.
Dar in RO este posibil si nu de azi ci de zeci de ani.
Cionca -CIUMATULE GALBEN, mai taie din salariile angajatilor pilosi ai PNL din CJ si o sa ai bani mai mult decit suficienti pt, spital!
Pleacă măi de aici. Ce vrei să spui că guvernul nu e responsabil? Vai dar nu e frumos…
Revenindu-ne la normal: planul este să se închidă majoritatea spitalelor. Eroii din linia întâi au devenit peste noapte cetățeni de mana a doua pentru că refuză serurile criminale iar spitalele folosite ca centre de exterminare vor sfârși prin a fi închise.
Veți vedea în curând…
Dar, avand in vedere ca spitalul a fost mai tot timpul plin de pacienti bolnavi de covid, fapt pentru care a si facut angajari in plus fata de 2018, pe langa cei bolnavi de alte boli, nu ar fi logic sa fi crescut si veniturile spitalului? Iar din acea crestere de venituri ar trebui sa acopere diferenta la salarii… Si atunci de unde datoria?
buzunare goale ?
ale cui?
Taxa pentru toate tratamentele covid pentru cei nevaccinati