“Am efectuat vizite în Japonia şi Coreea de Sud, parteneri apropiaţi ai NATO, iar ei sunt îngrijoraţi de ceea ce se întâmplă în Ucraina, pentru că ştiu că, cu cât Putin are mai mult succes în Ucraina, cu atât este mai probabil ca Beijingul să folosească forţa”, a subliniat politicianul norvegian.
În acest context, el a susţinut că Alianţa Atlantică ar trebui să aibă o “abordare globală”, chiar dacă este o organizaţie regională, întrucât “lumea este interconectată”.
“Vom rămâne o alianţă regională. Dar regiunea transatlantică se confruntă cu ameninţări globale, securitatea nu mai este regională, ci globală, astfel încât ceea ce se întâmplă în Asia afectează Europa şi ceea ce se întâmplă în Europa afectează Asia”, a afirmat Jens Stoltenberg.
Stoltenberg a declarat că NATO nu consideră China drept un adversar, dar a spus că este “important” să fim atenţi la comportamentul său, în special în Marea Chinei de Sud, precum şi la “modul în care China încalcă principiile de bază” ale Alianţei, cum ar fi democraţia, statul de drept, libertatea de opinie şi de exprimare, “aşa cum am văzut în Hong Kong”.
În acelaşi timp, el a subliniat că nu NATO este cea care “avansează în Asia”, ci China este cea care “se apropie”.
“Aşadar, din toate aceste motive, bineînţeles că NATO trebuie să abordeze ceea ce se întâmplă în Asia”, a conchis el.
Totodată, secretarul general al NATO a recunoscut marţi că situaţia Ucrainei pe câmpul de luptă împotriva Rusiei este “extrem de dificilă”, dar a apreciat că există “motive de optimism” pentru că ea a rezistat ca naţiune, iar Moscova nu a reuşit să îşi atingă obiectivele.
Stoltenberg a spus că forţele ruse presează acum pe mai multe fronturi – “şi, bineînţeles, marea ofensivă pe care ucrainenii au lansat-o în vară nu a dat rezultatele pe care le speram cu toţii”.
Moscova achiziţionează drone din Iran, echipându-se pentru a-şi construi propriile aparate fără pilot, încercând să obţină mai multă muniţie şi rachete din Coreea de Nord, continuând în acelaşi timp să demonstreze o “toleranţă ridicată faţă de pierderi”, a enumerat el.
“Deci, în general, Rusia exercită presiuni puternice. Este un lucru serios şi nu ar trebui să subestimăm niciodată Rusia”, a adăugat şeful NATO.
“Există şi motive de optimism”, a spus Stoltenberg, evocând că, atunci când Rusia şi-a lansat invazia pe scară largă în Ucraina în februarie 2022, majoritatea experţilor credeau că va cuceri ţara în câteva zile şi o va controla în câteva săptămâni.
“Asta nu s-a întâmplat. S-a întâmplat contrariul”, a remarcat el, adăugând că ucrainenii au început să contraatace şi să elibereze teritorii, obţinând rezultate importante în Marea Neagră şi posibilitatea de a deschide un coridor către porturile de acolo pentru a continua exportul de cereale.
Pentru politicianul norvegian, în afară de aceste realizări militare, “cel mai important este că Ucraina a supravieţuit ca naţiune independentă şi suverană, ceea ce reprezintă o mare victorie pentru ea”, în timp ce Rusia “a pierdut ceea ce a vrut să obţină prin acest război, şi anume să controleze Ucraina”.
El a subliniat că ucrainenii “nu au avut niciodată mai puţină încredere în Rusia” şi îşi doresc să facă parte din Occident, Uniunea Europeană şi NATO, de care el a declarat că sunt mai aproape ca niciodată.
“Şi aceasta este o mare pierdere pentru Rusia”, potrivit acestuia.
Stoltenberg, care s-a întâlnit marţi cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski la Davos, a cerut în acest context ca aliaţii NATO să continue să ofere sprijin militar Ucrainei, ceea ce “nu este o acţiune de caritate”, ci o “investiţie în propria noastră securitate”.
“La un moment dat, Rusia va înţelege că plăteşte un preţ prea mare şi se va aşeza la masa (negocierilor) şi va fi de acord cu un tip de justiţie”, a opinat el, dar a insistat asupra livrărilor de arme către Ucraina pentru ca aceasta să vină în cele din urmă la masa negocierilor cu Moscova în poziţie de forţă.
Deocamdată, însă, a spus Stoltenberg, preşedintele rus Vladimir Putin nu plănuieşte pacea.
Sursa: AGERPRES
Citește și:
Şefa diplomaţiei nord-coreene a fost primită de Putin la Moscova
Trimite articolul
XWEF Organizația periculoasa
“modul în care China încalcă principiile de bază” ale Alianţei, cum ar fi democraţia, statul de drept, libertatea de opinie şi de exprimare, “aşa cum am văzut în Hong Kong”.
În acelaşi timp, el a subliniat că nu NATO este cea care “avansează în Asia”, ci China este cea care “se apropie”.
Iar Chinei i se rupe de presupunerile lui Stoltenberg pentru ca NU NATO e cea care avanseaza spre est. Mare prost propagandist , mai e si asta !
“El a subliniat că ucrainenii nu au avut niciodată mai puţină încredere în Rusia” şi îşi doresc să facă parte din Occident, Uniunea Europeană şi NATO”. Exact. Daca vrei un nivel de trai mai bun, acces la servicii decente, libertate si democratie nu vrei sa te indrepti spre Rusia, Belarus, China, Coreea de Nord sau Iran, ci spre Occident. Nu degeaba aproape toti detractorii Occidentului, inclusiv ciolovecii tradatori de tara, locuiesc in Vest, in tarile democratice, la caldura si nu in tarile cu regimuri totalitare.
-
Ba drogangiilor si raketi ce sunteti. In veci nu o sa pupati ue. Sa iti fie clar. Voi aveti sange si metehne rusesti. Stati in salbaticia voastra, repetenti si analfabeti agramati ce sunteti.
-
Ce tot te legi de altii bai rusule? Nu vezi ca orice mesaj ar scrie prorusii tu esti de acord cu ei si te iei de cei antirusi? Mai las-o balta ca deja ne faci greata tututututluz-cocococdobelcule aca zele aca rusul din ograda
-
Ai primit si tu doi lei sa scrii ceva? jet âla rusii vostrii.
-
Acum vad ca in loc sa mananci litera “i”, ai scos-o din burta si ai pus-o unde nu trebuie, ciolovecule. Ce sa-i faci, limba romana “ie” grea
-
-
-
Ce faci ruZZnacule, vad ca esti incantat ca operatia de encefaloplastie pe care ti-ai facut-o a reusit. Pacat ca nu ai reusit sa inveti si limba romana si sa nu mai mananci litera “i”, cum o faci atat de des. Marar iti cunosti limba nationala, rusa?
-
“Pacat ca nu ai reusit sa inveti si limba romana si sa nu mai mananci litera “i”, cum o faci atat de des. Marar iti cunosti limba nationala, rusa?” 🙂 🙂 Bine,stai jos.
-
S-a trezit celalalt ciolovec sa-i corecteze pe altii. Vezi ca iar uiti sa adaugi spatiile dintre cuvinte si semnele de punctuatie (atunci cand nu spui acele spatii aiurea sau scrii Ocean). S-a spart vidanja cu ciolovec-orci si s-au revarsat pe aradon.
-
“S-a trezit celalalt ciolovec sa-i corecteze pe altii.” Fraiere, daca tot vrei sa corectezi pe careva, atunci ai grija sa scrii cum trebuie. “Marar iti cunosti limba nationala, rusa?” Dar tu patrunjel, o cunosti ? Ca tot orc esti si tu.
-
Încă o dată observ cum prorușii au o aversiune față de limba română, exact cum spune Tuluz, fac greșeli elementare, iar aici nu discutăm despre înlocuirea din greșeală a unei litere cu alta, ci necunoașterea limbii române și a subtilităților sale. Când nu știi când și cum să pui o cratimă, când ai un “i” sau doi într-un cuvânt, e altceva decât atunci când scrii “mărar” în loc de “măcar”, mai ales când este clar din sensul frazei ce ai vrut să zici.
-
Cum a spus si expertologul, voi, orcii AURolaci, nu faceti diferenta dintre o greseala onesta de tastare si necunoasterea limbii romane, specifica rusnacilor semianalfabeti ca voi. Ti-am mai explicat asta, dar imbecilii ca voi nu pot pricepe lucruri elementare, insa se considera mari specialisti pe internet…
-
Ce greseli de tastare, hadikapatilor ? Unde e “r” si unde e “c” pe tastatura ?
-
Iar te inflamezi, ciolovecule?
Ti s-a spart roata la TIR-ul furat? Ai ramas fara caii de la caruta cu coviltir? De asteptat -
Tu esti “inflamatul”, cretinoidule ! In plus, esti si “fara argumente pe subiect” . Orc sadea. 🙂
-
Creierul de pokemon orcesc in actiune. Daca te mai inflamezi mult, nu te mai lasa astia sa conduci tiru’ prin parcare
-
-
-
Baliverne tip OTAN…..inainte de a trimite Bundeswehr-ul la lupta in Ucraina, consultati Wehrmacht-ul, care are 4 ani de experienta militara in Rusia!