Sub deviza “Dacă Arpi se bagă pe spaţiul nostru public, ne băgăm şi noi pe spaţiul său privat”, tinerii au venit cu pături, sandwich-uri, cărţi, chitări, apă şi sucuri şi au organizat un adevărat picnic la Polus Center sub privirea trecătorilor. Protestatarii au ajuns la fântâna arteziană din mall la 13:55, iar la ora 14:00 şi-au pus cearşaful pe jos, s-au aşezat pe el şi au început să mănânce din sandwich. La ora 14:05, s-au ridicat de jos, şi-au adunat lucrurile şi au plecat din mall fără a lăsa în urmă mizerie.
“Am venit cu o păturică la noi în semn de protest pentru Arpani care vrea să distrugă Parcul Feroviarilor. Dacă tot el ne invadează spaţiul public să invadăm şi noi spaţiul privat. Nu avem nevoie copaci, de soare şi de aer curat între mall-uri şi de terenuri sportive în plus faţă de cele existente” a declarat un tânăr.
“Am venit aici ca să protestăm că nu putem intra în Parcul Feroviarilor, pentru a arăta că există foarte puţine spaţii publice în acest oraş, am venit într-un spaţiu colectiv deţinut de proprietari privaţi tocmai pentru a arăta că nu avem prea multe spaţii publice în oraş pe care să le putem folosi gratuit şi care să fie cu acces nelimitat. Este o modalitate foarte bună de a protesta că au fost rase, după cum a atestat şi profesorul Vasile Mitrea după 1989 în Cluj potrivit opiniei sale bine documentate, 15 hectare de spaţiu verde au fost rase din acest oraş după 1989. Alături de noi sunt arhitecţi, sociologi, studenţi, oameni care protestează pentru dreptul lor la a-şi reapropia spaţiul public” a declarat Adrian Dohotaru, unul dintre iniţiatorii flash mob-ului de duminică.
“În mentalul popular se ştie că mall-ul ar fi a lui Paszkany, ştim că este acţionar minoritar, în momentul de faţă are numai 13%, ne-am decis să facem până la urmă aici pentru a arăta că dacă Paszkany vine pe un spaţiu public fără să aibă avize şi începe să amenajeze acolo având nişte intere imobiliare imense în zonă după cum am arătat şi noi pe diverse planuri de urbanism, sunt proiectate în zonă zgârii nori de peste 20 de etaje, ideea e de a arăta că dacă se intră pe astfel de spaţii publice fără avize şi noi intrăm până la urmă pe un astfel de spaţiu privat, tocmai pentru a arăta că nu există spaţii publice în acest oraş. În Floreşti nu există niciun parc, lumea vine aici la mall să-şi scoată copii la joacă, e trist ce se întâmplă” a mai precizat Dohotaru.
“Intenţia şi gestul mi se par corecte, ca atitudine este foarte corectă aceasta a organizatorilor. Tot ce spun cei de la CFR 1907 Cluj este praf în ochi. Tot ce se întâmplă acolo este absolut ilegal. Era foarte simplu de rezolvat această problemă respectând legislaţia. Prin faptul că legislaţia este încălcată trezeşte suspiciunea că de fapt ar fi alte intenţii. Cum ar putea să ajungă de exemplu acolo terenuri de fotbal şi protestează amicii unei echipe de fotbal că echipa de fotbal nu are unde se antrena. De aici apare ideea că ei vor veni din Gruia în chiloţi, vor străbate tot oraşul şi vor sta pe iarba din Parcul Feroviarilor. Pe urmă, devin suspicios şi mă gândesc că acesta e un prim pas, pe urmă vor trebui şi nişte vestiare pentru acei sportivi. Pe urmă, acei sportivi ar putea avea nişte invitaţi, o altă echipă de sportivi. Acei invitaţi vor avea nevoie să stea undeva şi atunci un hotel pentru sportivi s-ar putea face acolo. Şi e hotel pentru sportivi şi atunci se potriveşte cu un parc sportiv. De fapt, acela e un parc public şi acele mici amenajări care au fost deja demarate, dacă ar fi fost făcute legal nu ar fi stârnit atâta suspiciune. Aici ceea ce e mult mai grav nu e ceea ce s-a întâmplat până acuma, ci suspiciunile pe care le trezeşte cu ce s-ar putea întâmpla mai departe. Aici e vorba de schimbare de destinaţie a unui spaţiu care este spaţiu public verde. Nu contează că e proprietate privată, că e domeniu public, că e proprietate a statului, este spaţiu verde public căruia potrivit legislaţiei în vigoare nu i se poate schimba destinaţia. Până acuma nu i s-a schimbat, dar de aici apare suspiuciunea, de ce s-a făcut totul ilegal?” a declarat arhitectul Virgil Pop, din cadrul Comisiei Zonale a Monumentelor şi Siturilor Istorice Cluj.
În prezent, în Parcul Feroviarilor din Cluj au loc pe de o parte defrişări masive, iar pe de altă parte lucrări de construcţie: drumuri balastate pe trasee noi, platforme mineralizate, împrejmuiri de mare anvergură precum şi săpături ample, toate acestea fără vreo o autorizaţie de construire. Parcul este administrat de Clubul de Fotbal CFR Cluj 1907 SA, patronat de Árpád Pászkány.
Polus Center îi provoacă pe copii să devină pirați!
Două zile pentru îndrăgostiți la Polus Center
Noaptea Albă a cumpărăturilor de la Polus Center vine cu oferte speciale şi premii de 5000 de euro
Citiți principiile noastre de moderare aici!