Procurorii DIICOT spun că, între ianuarie 2020 și februarie 2021, un comisar-șef, aflat la conducerea biroului pentru Prevenirea și Combaterea Migrației Ilegale și Infracționalității Transfrontaliere în cadrul STPF Timiș, ar fi încasat jumătate din câștigurile unei rețele care trafica migranți și le-ar fi oferit protecție infractorilor, scrie Tion.ro.
„În acest sens, investigațiile efectuate în cauză au relevat împrejurarea că grupul infracțional a beneficiat de protecția conferită de către principalele autorități de aplicare a legii având competență exclusivă în zona de frontieră a României, în scopul prevenirii și combaterii migrației ilegale și infracționalității transfrontaliere. Comisarul șef a creat aparența utilizării unor membri ai grupării în cauze penale, în calitate de colaboratori, deși în realitate aceștia nu au avut nicio calitate procesuală în cauze penale instrumentate de către Biroul de Prevenire și Combatere a Migrației Ilegale și Infracționalității Transfrontaliere din cadrul STPF Timiș”, transmit procurorii DIICOT.
În timpul cercetărilor, anchetatorii au descoperit și un agent de poliție din cadrul ITPF TImișoara care ar fi sprijinit și el o altă grupare de trafic de migranți. Le oferea infractorilor ponturi despre locațiile în care se aflau migranți și în care polițiștii de frontieră și alte autorități ar fi urmat să desfășoare controale.
„Totodată, din probatoriul administrat a rezultat faptul că agentul de poliție și-a încălcat constant atribuțiile de serviciu ce îi reveneau prin prisma calității sale, în sensul că, având cunoștință de existența unor infracțiuni circumscrise migrației ilegale, nu a luat măsurile legale care se impuneau, ci dimpotrivă a divulgat din interior informații membrilor respectivei grupări, creându-le convingerea că beneficiază de protecția autorităților care au în competență prevenirea și combaterea unor astfel de infracțiuni”, povestesc procurorii DIICOT
Șase persoane vor fi duse la audieri, la București, la sediul DIICOT Structura Centrală.
Cei de la ITPF Timișoara spun că vor acorda sprijinul necesar procurorilor care instrumentează cazul.
„Referitor la persoanele implicate, în funcţie de rezultatele cercetării desfăşurate de către autorităţile competente, la nivelul instituţiei vor fi dispuse măsurile de sancţionare prevăzute de Legea 360 din 2002 privind Statutul Poliţistului. Conducerea Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Timişoara se delimitează de astfel de fapte şi va manifesta fermitate maximă faţă de lucrătorii instituției care încalcă prevederile legale”, transmit reprezentanții ITPF Timișoara.
Caracatița infracțională, descoperită cu sprijinul EUROPOL
Gruparea infracțională din România făcea parte din una transfrontalieră, formată din sirieni, irakieni, egipteni și români. Caracatița avea „filiale” pe teritoriul fiecărui stat balcanic și oferea găzduire, transfer și transport pentru migranți, pe ruta Turcia – Grecia – Bulgaria sau Serbia – România – Ungaria – Austria – Germania.
La finalul lui iulie 2021, procurorii DIICOT Structura Centrală au făcut 22 de percheziții în București, Timiș, Ialomița, Călărași și Ilfov. Au vizat chiar gruparea infracțională protejată de comisarul-șef, din care făceau parte mai multe celule ce acționau unitar.
„Pe teritoriul României s-au constituit mai multe celule infracționale care au acționat în mod unitar, prin facilitarea trecerii frauduloase a frontierei sudice a României, atât cu Bulgaria cât și cu Serbia, a grupurilor ilegale de migranți, prin găzduirea temporară a acestora în diferite locații situate atât în zona adiacentă municipiului București, cât și în zona de vest a României, în scopul trecerii frauduloase a frontierei cu Ungaria, destinația finală fiind Germania.
În realizarea activităților infracționale, liderii grupării organizate au racolat mai multe persoane, cu preponderență cetățeni români, cu rol de transportatori locali, care, animați de promisiunea unor câștiguri materiale într-un termen relativ scurt, au aderat la această grupare și au dezvoltat, la nivel național, propriile rețele de transportatori.Transferurile și transporturile ilegale de migranți au beneficiat de fiecare dată de utilizarea unor autovehicule pe post de antemergător, șoferii utilizați fiind instruiți și coordonați în permanență de către organizatorii transporturilor prin transmiterea locațiilor de îmbarcare/debarcare, comunicarea în timp real a riscurilor generate de prezența în trafic a unor echipaje de poliție, precum și gestionarea resurselor necesare transporturilor.
Totodată, investigația a beneficiat de sprijinul EUROPOL, această instituție facilitând schimbul de informații și sprijinind autoritățile din țările menționate cu materiale analitice, iar, astăzi 29 iulie 2021, un reprezentat Europol s-a aflat la sediul Inspectoratului General al Poliției Române, pentru suport analitic şi operațional”, transmiteau procurorii DIICOT în 29 iulie 2021.
Migranți, droguri, dar și falsuri sau furt
În timpul anchetei, procurorii au descoperit că o parte dintre membri grupării nu se ocupau numai cu traficul de migranți.
„Activitățile investigative efectuate în cauză au condus la identificarea și probarea altor activități infracționale adiacente dezvoltate de o parte a membrilor grupării, respectiv trafic de droguri de mare risc, falsificare și utilizare de documente falsificate, furt calificat, conducere de autovehicule fără permis de conducere”, transmiteau anchetatorii în iulie 2021.
La sediul DIICOT Structura Centrală au fost duse atunci 23 de persoane, pentru audieri.
Trimite articolul
Xau salarii mici si nu pot sa-si termine vila pe care a inceput-o in urma cu un an !!!! traiul bun cu multi bani se tine !!!!!
Logic, ăsta e rolul lor, protejarea sistemului infracțional..
Căci “statul în statul infractor” face pași repezi înspre a-și impune controlul și conducerea, la toate nivelurile, de la bază și până la vârful piramidei.