“SUMAL (n.r. – Sistemul informatic integrat de urmărire a materialului lemnos), la care lucrăm la intensitate maximă, va fi lansat la 31 ianuarie, nu este o soluţie magică în domeniul forestier, dar va diminua posibilitatea de a fura din pădure. În ciuda eforturilor, probabil că vor fi sincopele caracteristice unui sistem informatic nou şi lansat în producţie, dar nu facem niciun pas înapoi, respectăm data de 31 ianuarie, respectăm principiile care stau la baza acestui sistem informatic, adică controlul informatic asupra cantităţilor de masă lemnoasă care sunt puse în valoare şi sunt destinate exploatării, controlul sistemului informatic şi control GPS pe tot ce înseamnă controlul masei lemnoase din pădure până la primul punct de depozitare, control informatic şi GPS de la primul depozit până la primul procesator şi control informatic pe masă lemnoasă legală, în sensul de a reduce la minim posiblitatea de infuzie de masă lemnoasă nelegală în circuitul economic”, a spus ministrul Mediului.
Barna Tanczos a mai afirmat că în momentul în care acest sistem informatic va fi funcţional, stabil şi toţi operatorii economici – zeci de mii ca număr – ocoale silvice, pădurari, transportatori, procesatori şi gatere – vor fi obligaţi să lucreze în SUMAL, posibilitatea de a fura din pădure va fi mult diminuată.
“Este unica soluţie prin care putem să exercităm un control – GPS, urmărirea transporturilor, a cantităţilor din depozite, real time informaţii, date pentru organele de control – poliţie, Gardă forestieră, Gardă de mediu, pentru a face controalele pe drumuri şi control pentru depozitele din unităţile de procesare”, a mai spus ministrul Mediului.
Acesta a explicat că legea prin care se interzice pe 10 ani exportul de buştean din România în spaţiul din afara Uniunii Europene, care a intrat în vigoare de la 1 ianuarie, este bine-venită, dar nu reprezintă o soluţie magică în domeniul forestier, pentru că exportul în sine nu pune o presiune atât de mare asupra pădurilor, cât exploatarea ilegală.
“Comerţul cu masă lemnoasă în interiorul Uniunii Europene este un comerţ liber, suntem parte dintr-o uniune cu o piaţă liberă şi exportul poate fi interzis numai pentru partea din afara Uniunii Europene. În momentul de faţă, marile companii din România importă cantităţi uriaşe, aduc în ţară masă lemnoasă din Germania, Polonia şi alte ţări. Deci aduc pentru procesare cantităţi imense, de milioane de metri cubi pentru procesare în România. Am constatat şi săptămâna aceasta, în discuţiile cu colegii, că preţul masei lemnoase din aceste ţări este mult sub preţul masei lemnoase din România. Este o problemă generalizată la nivelul României. Exportul în sine nu pune o presiune atât de mare asupra pădurilor, cât exploatarea ilegală. Această exploatare ilegală intră într-un circuit gri economic şi rolul nostru este să acţionăm pe parte de exploatare legală şi să oprim acele activităţi care aduc în circuitul economic masă lemnoasă exploatată ilegal. Suntem într-o relaţie comercială cu aceste ţări din cadrul Uniunii Europene”, a arătat ministrul.
Ministrul Mediului a declarat că trebuie reduse cantităţile de masă lemnoasă exploatată prin creşterea activităţii de reciclare.
“Vă dau un simplu exemplu: una dintre cele mai mari companii din România, în momentul de faţă, din totalul masei lemnoase pe care o procesează, o treime o achiziţionează de pe piaţa din România, o treime o aduce din Germania, Polonia, Cehia – ţări unde au fost mari doborâturi de vânt anii trecuţi – şi o treime vine practic din reciclare. Drumul nostru pe care ar trebui să mergem este dirijarea acestor activităţi spre reciclare, acolo unde masele lemnoase procesate pentru MDF şi pentru PAL permit acest lucru şi să preluăm această presiune de pe pădurile noastre, în sensul de a reduce eventual cantităţile de masă exploatate. Exportul în sine este bine dacă este redus, dar nu reprezintă o soluţie magică în domeniul forestier”, este de părere ministrul Mediului.
SURSA: AGERPRES
Trimite articolul
XBasme. Se va fura ca si pana acum, vor gasi hotii si cei care ii acopera metode noi de a jefui padurea.
Acest program e bun , bun a stavili taierile facute de nea Gheorghe ca sa isi faca si el acoperisu la casa , ca exemplu ….. INSA !!! ce faci cu ,caracatitele care si au intins tentaculele in toate structurile de control ale statului ? defrisarile fara discernamant s au facut datorita acestor hiene , hiene si in structurile de control si in ce priveste achizitionarea si exportul masei lemnoase
Fff târziu, vilele sunt vile,milioanele de euro milioane, jeepuriile jeepuri.Dacă tot e comerț în momentul achiziției din pădure a masei lemnoase. bon fiscal conectat direct la finante;la vânzare bon fiscal iar.Personalul din ocoalele private sunt campioani la furturi .Acte de însoțire pentru craci cu 25 lei mașină, și în masina bușteni clasa l. vândute cu 1800 lei .De tăiat și le taie hoțul personal silvic de unde vrea ca doar la el e ciocanul de marcat.Taie bușteni clasa l iar în acte plătește craci rezultând pagube imense cu șandramaua numita ocol privat care de fapt nu păzește ci jefuiește pădurile composesoratelor,ale așa zișilor proprietari.Proprietarii nu pot sa-și controleze administratorii care au liber la furt.
-
NU e tarziu, pt ca se va fura la fel ca si pana acum 🙂
Cred ca suntem doar niste imbecili. Acest program tine o evidenta legata de ceea ce se intampla legal. Practic, taierile legale nu necesitau investitii se sute de mii, poate milioane de euro in softuri fara sens. In schimb acest sumal este fix 0 in fata furturilor. E ca si cum suferi de diaree si iti faci program care tine doar evidenta cacatului tare. Ce logica are sa numeri cacatii tari cand tu esti praf de la diaree? Nu mai bine cauti solutia pentru problema efectiva?
Foarte bine, dar aplicati si un program care sa limiteze deversare gunoaielor in ape, paduri, campuri. Tara asta a devenit o uriasa lada de gunoi, si inca si de import
Pădurile trebuie preluate de Armata Romana, sa devina obiective militare, și cetățeni sa facă doar turism ca și pana acum. În Anglia la un moment dat, producătorii de pomi erau disperați de furturi și au angajat Trupele faimoase Beretele Negre Regale, care prin tehnici specifice de camuflaj și forță au făcut curățenie. Deci:
1.Padurile devin OBIECTIV MILITAR cu mențiunea se aplica forță la maxim ptr. cine fura
2.Padurile devin subiect important în CSAT
3.Sunt doar pentru turism
4.Armata dispune un Serviciu Special de Apărare dotat nu cu programe IT doar, ci cu oameni și tehnica de intervenție ultra rapida aeriana și terestra.
5.Armata are, pentru zonele respective, logistica necesara în teren permanent în stare de alarma.
6.Armata din aceasta ramura este subordonata Presedintelui
7.Acest program poate dura cât este nevoie.
Eu asa as proceda în tara asta. Altfel vom asista neputincioși la distrugerea unui sector important din “plămânii Europei” care va produce multe nenorociri. Bravo pentru cei care lupta în teren împotriva mafiei lemnului.