Arad. Lumea fotbalului din orașul nostru s-a liniștit parțial când a auzit că „Drast company” a preluat – până la urmă – lucrările de finalizare a stadionului „Francisc Neuman”. Ce nu știe lumea e că lucrurile nu sunt deloc „roz” nici măcar acum. Acest fapt ni l-a explicat de la bun început administratorul firmei „Drast company”, cu care am stat de vorbă joi.
Nemulțumirile constructorului
Extrem de deschis cu noi, administratorul firmei „Drast company”, Radu Dragoș ne-a spus, din start, cum stau lucrurile. „Prin contract, Primăria se obligă să plătească, la începutul lucrărilor, până la 30% din totalul sumei licitate. Azi (n.n. – ieri) am avut surpriza să primesc o adresă din partea Primăriei, prin care sunt înștiințat că doar 15% din aceștia au fost alocați. Eu trebuie să plătesc avans între 30 și 50% la câteva echipamente de sute de mii de euro. E vorba de cele două tabele de marcaj (montate în peluze, sus), UPS-uri (surse de curent), turnicheți, trei lifturi, instalații sanitare, reclama luminoasă (care va fi montată la intrarea în stadion și pe care va sta scris UTA ARAD, pe o dimensiune de 14/12 metri), dar și scaune și mobilierul interior, care costă foarte mult. Trebuie discutat din timp pentru toate acestea, deoarece ele nu se mișcă din firme până eu nu plătesc avansul, degeaba comand. Dar să vă spun ceva: nu știu cum o să fac, dar o să rezolv problema, o să mă descurc, nu mă întrebați cum. Mă gândesc serios dacă accept acel procent de 15%, cu care nu pot acoperi mai nimic din comenzi. Nu mai spun de celelalte lucrări, strict de construcții, deoarece voi subcontracta câteva dintre ele, pentru că nu am decât 58 de oameni în firmă. Și acolo trebuie bani, dar nu mă plâng. Ce am spus până acum este adevărul, pe care trebuie să-l știe toată lumea”.
Ce spune primarul Bibarț
Interesantă e și poziția lui Călin Bibarț, primarul în exercițiu al Aradului. Iată ce spune acesta: „Legat de sumele sau procentele din contract, cu tot dragul, dar nu sunt lucruri discutatate cu mine. S-a vorbit, probabil, cu cei care se ocupă de stadion, cu cei de la contabilitate, eu nici nu știu prevederile contractuale. Ce a fost prevăzut în caietul de sarcini, în contract, probabil că a fost și ceva avans. Am știut doar că s-a semnat contractul, am și dat drumul la lucrări, dar detalii de genul plăților, nu se discută cu mine. Până la urmă, eu sunt o fire optimistă și cred că stadionul se poate termina, deși e la limită ca timp. Fiecare să-și respecte partea sa contractuală: noi să plătim la timp, iar el să lucreze în grafic și de calitate, pentru că altfel e degeaba, nu pot să-i recepționez și să-i plătesc lucrarea. E normal ca recepția să fie una riguroasă, sunt bani publici în joc, nu suntem acasă, să zugravim. O să lăsăm parcările mai la urmă, iar astăzi nu prea văd impedimente pentru ca lucarea să nu fie finalizată la timp. Există contracte ferme, cu o firmă care și-a asumat, care zice că face, noi suntem dispuși să plătim, doar să nu se înceapă cu chestii de genul «nu mi-a ajuns nu știu ce comandă, de nu știu unde». Pot fii motive obiective sau subiective, dar e o vorbă: «la ce-mi folosește». Într-un parcurs normal, cu oameni serioși, ar trebui să fie gata stadionul până la startul noului sezon”.
„Vreau să jucăm acasă”
Radu Dragoș a continuat, însă, povestea sa și a spus că va face totul pentru ca UTA să înceapă campionatul acasă. „Sunt un suporter al UTA-ei. Eu sunt primul care doresc să o văd pe UTA în Liga I, jucând pe acest stadion. Vreau să jucăm acasă primul meci, să vin cu cei doi băieți ai mei la debutul echipei în elita fotbalului românesc. Voi face tot ce ține de mine să se întâmple acest lucru. Îmi doresc să nu întâmpin alte piedici, iar firmele cu care voi lucra să se țină de grafice. În caz că nu se țin, imediat vor fi înlocuite. Am cu cine lucra. Dacă totul va decurge cum îmi doresc, UTA va debuta în Liga I pe acest stadion. Știu că termenul de execuție e de șase luni, dar vreau să facem o bucurie tuturor iubitorilor de fotbal din Arad. Aș dori chiar ca presa să vină cât mai des să vadă cum stăm, să le arătăm oamenilor ce și cum facem” – ne-a mai spus Radu Dragoș.
Stadionul nu va fi închis!
O mare problemă a suporterilor echipei UTA este legată de estetica stadionului. Iar veștile nu sunt deloc bune pe acest sector. Ne explică același Radu Dragoș: „Din păcate, stadionul nu se va închide, propriu zis, în partea sa de sus. Va fi montate doar meșe, din plastic, practic ele vor fi cele care ne vor apăra de intemperiile vremii. Îmi dau seama cum va fi iarna, când va ploua și va bate vântul, dar acesta e proiectul, lucrăm după el”.
Pe toate fronturile
Pe 2 martie s-a intrat pe stadion, deși ordinul de începere a lucrărilor este datat cu 4 martie. Termenul de finalizare e 4 septembrie, însă – cum am mai spus – se va face totul pentru ca stadionul să fie gata cât mai repede.
„Începem cu peluzele și tribuna a II-a. Vor fi echipe de lucru pe fiecare tribună în parte, pentru tribune, montat de balustrade, vopsit trepte, rosturi, plus montat obiecte sanitare și aparataj electric. În paralel, luni vom începe lucrările la casa de bilete de la Peluza Sud, care va fi un cop nou, construit de la zero. Alte trei vor exista sub tribune. La tribuna oficială se lucrează deja la partea de demisol, unde e firma noastră, iar de luni vin echipe de lucru la parter, etajul 1și 2, deci alte trei firme. La parter și etajul 1 se va lucra la partea de tencuială, iar la etajul 2 se vor începe lucrările de zidărie, deoarece acolo nu e nimic construit, nu există nici măcar proiect, însă am înștiințat primăria de acest aspect și am primit deja răspuns că problema se va rezolva. În plus, tot de luni, începem să facem fațada stadionului, chiar azi am închiriat o schelă de la o firmă din județ. Altă firmă va veni, tot luni, pentru a se ocupa de rezervorul PSI (anti-incendiu) și va începe împrejmuirea stadionului. O problemă mai veche a fost rezolvată, în sensul că deja am început să demolăm creșa, acea încăpere insalubră care a rămas, iată, până acum în picioare. Asta e pe partea de construcții. Tot de luni încep lucrări de instalații la tribuna I (pentru că doar acolo e cazul): curenții tari, curenții slabi (senzorii de fum), sistemul de ventilație și cel de încălzire -răcire. Așadar, nu există o prioritate anume, lucrăm pe mai multe fronturi” – a conchis Radu Dragoș.
Stadionul, victima jocurilor politice?
Întrebarea firească a oricărui arădean legat de cele mai noi vești legate de stadion ar fi, fără doar și poate: de ce nu se dau, din start, cei 30% din suma licitată, pentru a urgenta lucrările? Mai explicit, dacă se vrea un stadion gata până în iulie, când începe noul campionat, de ce nu să dă maximum din suma prevăzută în contract, în condiţiile în care contractantul a anunțat că va face tot ce depinde de el ca UTA să înceapă sezonul viitor pe noul stadion?
Din păcate, prin „târg” există deja explicații pentru această nouă situaţie. „Gura lumii” spune că şi această nouă piedică are legătură cu luptele politice interne din PNL, între „aripa” Bibarț și cea a lui Bîlcea. Se spune că primarul Bibarţ, aflat acum „la butoane”, ar vrea să întârzie lucrările, tocmai pentru a-l sabota pe cel de-al doilea, care a fost anunțat drept candidat la primărie, din partea PNL şi care s-ar putea lăuda cu stadionul, în campanie! Din păcate, stadionul, dar și clubul (o să vedeți într-un material viitor) ajung victime ale unor jocuri de politicieni.
Trimite articolul
Xfrumos ce sa zic
si eu care credeam ca ăia ”rosii ”is de vina ca de obicei ,nu?
. hai ca-i tare!
Aradeni,orice ar fi nu votati acest partid infect cum a ajuns PNL!!!
adica s-a schimbat intelegerea din spaga, sau cum?
Ordinul e clar, stadionul nu se va termina ! Cine semneaza ordinul ? Cine bulverseaza de 30 de ani societatea romaneasca ?
Lambade. “Primăria se obligă să plătească, la începutul lucrărilor, până la 30% din totalul sumei licitate.” asta declara patronul, iar eu inteleg prin pana la 30% avans nu obligatoriu 30% , ci intre 1 si 30%,. 15% se incadreaza in acest “pana la 30%”. Stia bine de la inceput asta, acum o da in lambade?
Deci sa inteleg ca Tehnodomus ii vinovat ca nici firma asta nu reuseste sa termine. Cand nu platesti cum sa-ti lucreze firmele si sa trimita oameni la lucru?
-
Pai de unde stii ca nu termina?
Oare nu exista legislație prin care sa fie trași la răspundere cei responsabili?ce treabă are nu știu care politician?Cine e cel din primărie care răspunde de aceste investiții?el este plătit ca proiectele să își urmeze cursul firesc.acesti politicieni vin și pleacă nu vor rămâne în istorie
Niste gunoaie ordinare. Atat.
Nu cred ca exista cineva cu capul pe umeri care sa fi fost convins ca o ” afacere marca Falca “poate fi indeplinita in Arad.In cel mai probabil caz,nu a funtionat sistemul parandarat,caci asa lucreaza liberalii,dar si pesedistii.Poate nu e lipsit de interea niscaiva interceptari de convorbiri,si sa vedem un caz tip Pintea…
Aradeni cretini! … acum intelegeti ce gunoaie votati la fiecare 4 ani! Anul acesta avem alegeri locale! SUNTETI IN STARE SA VOTATI CU CREIERUL SI NU CU STOMACUL …. IDIOTILOR !!!
De ce il mai votați pe Balcea daca nu a facut nimic si nici nu va face nimic ?
Multumesc d-le Leo pentru articol si poate saptamanal sa scrieti cum decurg lucrarile la Neuman unde ar fi sabotari din partea unuia dintre pnl-istii BIBART si Balcea !Cei doi sefi ar trebui sa plateasca 30 % ca ei sa nu poata da vina pe d-l Radu Dragos c-a tergiversat lucrarile,,,,!Aradenii cred ca nu uita pe cel ce e GICA CONTRA la viitoarele alegeri.Doamne da sa fie bine si spor la munca d-le Radu Dragos.Hai UTA !
Sper ca Aradenii sa voteze PNL din nou :))) Ca doar e cu “anticoruptie”, gen.
N-as crede, e prea departe, E interesul PNL sa fie gata stadionul!
Eu am o problema insa cu compania asta, mah nene, ce ati semnat aia ati semnat, asta nu e subiect de ziar! Treci la treaba!
niciodata cand s/au dat banii in avans nu s/a mai facut nimic. daca se preda factura de achizitie pe numele primariei nu ar fi nicio problema fiindca ai marfa in proprietate si justificare. dar plata in avans nu exista niciunde in lume, decat la fraieri si la ………
de asta arata aradul asa la coada vacii plin de mizerie si gropi astia numai la furat le sta gandul padurari chelneri au ajuns sefi peste arad asta efectul…
“Prin contract, Primăria se obligă să plătească, la începutul lucrărilor, până la 30% din totalul sumei licitate.”
CE nu-i clar ? “PÂNĂ LA 30%” ,nu spune ” plătește 30% ca avans ” !
Ghinion, dle patron !
Din pacate PNL-istii (si nu doar ei) sunt formati din niste persoane care au ajuns din mediul rural in mediul urban si acuma trag sa aiba puterea de a ne conduce orasul. Pacat ca nu exista un candidat adevarat, un candidat aradean, un om care sa poata sa dovedeasca faptul ca neam de neamul lui a fost localnic si nu ceva vinitura de prin varfurile muntilor al carui bunic cu cojocul pe spate pazea oile, un aradean adevarat, nu un mioritic salbatic cu foamea-n glanda venit la Arad sa isi faca traiul bun si portofelul gros, un om care sa iubeasca acest oras pentru ceea ce este, pentru arhitectura frumoasa si istoria splendida pe care o are, nu un infiltrat al sistemului dornic de afirmare, un domn adevarat, un SIR cum spun britanicii si nu un mulgator de vaci ajuns in oras ca si mare domn.