ARAD. Mii de familii din judeţ caută să îşi cumpere lemne de foc pentru iarnă, însă puţini arădeni ştiu că pot cumpăra la preţuri foarte bune direct de la ocoalele silvice. Acolo există cantităţi suficiente, chiar peste cerere în ultimii doi ani, iar preţurile sunt mici faţă de cele afişate în anunţurile de pe internet sau în pieţele de profil. Mulţi dintre privaţii care vând lemne cu camionul le cumpără de la stat. Astfel, de la ocoalele silvice şi până la beneficiarii finali, preţurile cresc de câteva ori.
La stat, preţuri în scădere
Anul trecut, Direcţia Silvică Arad a redus preţurile la lemn pentru prima dată după mulţi ani. Asta pentru că ocoalele au avut la dispoziţie cantităţi uriaşe, din cauza furtunilor violente din 2017, când zeci de mii de arbori au fost puşi la pâmânt. La ocoalele silvice s-au adunat sute de mii de metri cubi rezultaţi din doborâturi, iar 120.000 de metri cubi erau doar lemn de foc. Tot acest material este vândut la licitaţii sau direct populaţiei. Dacă anul trecut preţurile au fost reduse cu 17%, anul acesta s-a aplicat din nou o reducere. Astfel, Direcţia Silvică ne informează că lemnul de foc are preţuri cuprinse între 100 de lei şi 265 de lei pe metrul cub, în funcţie de specie, sortiment şi condiţii de livrare, respectiv direct din pădure sau din depozitele ocoalelor. Anul trecut, preţul pornea de la 128 de lei, ceea ce înseamnă o ieftinire importantă pentru cel mai ieftin lemn.
La licitaţie, 15 lei metrul cub!
Preţurile pe care statul le obţine la licitaţii, acolo unde se vând firmelor private cantităţi mari de lemn, sunt uneori foarte mici. De exemplu, în ultima perioadă, s-a vândut lemn din doborâturi chiar cu 15 lei metrul cub. Asta înseamnă de şase – şapte ori mai ieftin decât preţul obişnuit. “Au fost licitaţii care s-au repetat pentru că nu au existat oferte, astfel că preţul a coborât foarte mult”, explică purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice, Gelu Zdrenghea.
Triplare la privaţi
Reprezentanţii Direcţiei Silvice consideră că ieftinirea lemnului la ocoale ar trebui să se vadă şi în preţurile finale practicate de privaţi. În realitate, nu se întâmplă aşa. Preţurile afişate în anunţurile de vânzare a lemnului de foc sunt la fel ca şi cele de anul trecut şi, în multe cazuri, mai ridicate. Conform anunţurilor, metrul cub costă acum între 350 şi 450 de lei, adică de trei – patru ori mai mult decât la stat. E drept, de cele mai multe ori aceste preţuri includ transportul până la poartă. Totuşi, dacă e vorba de buşteni, clienţii mai trebuie să-i taie, să-i crape, ceea ce impune alte costuri. Metrul ster este mai ieftin, însă trebuie avut în vedere că un metru ster înseamnă circa 0,68 metri cubi. Preţurile sunt cuprinse între 180 şi 250 de lei, cu transport inclus. În medie, faţă de anul trecut, aceste preţuri sunt cu 10% mai mari.
Cantităţi suficiente
Cererea de lemn de foc de la stat este de 30.000 – 35.000 de metri cubi pe an, în judeţul Arad. În această lună, Direcţia Silvică a scos la vânzare 5.361 metri cubi prin ocoale, iar luna viitoare vor fi vânduţi 5.500 metri cubi. Aceste cantităţi oferite sunt suficiente, susţin autorităţile, având în vedere că mai există şi pădurile private din care se valorifică lemn de foc.
Dezastre
Direcţia Silvică Arad gestionează 48% din suprafaţa forestieră a judeţului, care are peste 200.000 de hectare. Restul pădurilor sunt private sau ale primăriilor. În 2017, furtunile au cauzat pagube însemnate în păduri, fiind doborâţi de vijelii zeci de mii de arbori. Doar în Pădurea Ceala, au fost inventariaţi peste 25.000 de arbori rupţi în iunie 2017, echivalentul masei lemnoase exploatate timp de trei decenii. Autorităţile spun că acesta a fost cel mai mare dezastru înregistrat în acest loc în istoria cunoscută.
Pagube însemnate au fost înregistrate în tot judeţul, iar în cursul anilor 2018 şi 2019, ocoalele silvice au curăţat pădurile afectate, rezultând cantităţi mari de lemn disponibile pentru firme şi populaţie.
Trimite articolul
XDa se instalează mafia lemnoasa care dicteaza prețul. Rămân cei câțiva cu pile peste tot,atunci nu mai exista concurenta.Eventualii patroni cinstiti sunt eliminați din start de către cei cu pile și relații exploatarea lemnoasa concentrandu-se în mana la câțiva ce dicteaza prețul.
Urraaa , de abia asteptam…. sau mai stam un pic sa se faca 1 ianuarie si sa creasca impreuna cu celelalte. Ne facem prieteni cu Putin si nu ne mai trebuie lemne.
mergeti dvs la un ocol silvic si cereti lemne ptr foc sa vedeti rapunsul ….
fara sa mentionati presa
-
mi se pare un articol scris fara un pic de munca de teren (verificare). va invit sa mergeti la un canton si sa cereti 5 mc lemne ptr foc si o sa vedeti raspunsul (nu mai avem, luati legatura cu padurarii – care va vand ei lemne la 220 lei metrul ster). faceti putina munca de investigatie jurnalistica
Nu poti sa mergi să cumperi fiindcă cei de la ocol nu te bagă in seamă la prețul care il precizati!
Daaa…iei cu atâta il cumpara de la stat,mai departe mafia lemnului,fac ce vor iei!
Bani mulți,partide susținute de iei,șpăgi,cadouri,etc etc….ROMÂNIA!!!
Privatii zisi si mafia lemnului din Romania !
Ziaristul lui peste de ce nu te intersezi un pic si in teren in primul rind cei care pun anunturi cum ai vazut tu nu sunt firme private sunt niste samsari care nu platesc nici un ban taxe si impozite , incarca pe acele camionete de 3-4 ori peste capacitatea lor devenind un pericol public pe sosele asta in primul rand , iar in al doilea rand dute tu si vezi in padure cu cat iti vand padurari lemnul de foc din padure ca pe langa banii din bonul fiscal iti mai cer scosul lemnului cu toate ca acesta este inclus in pretul de vanzare din bonul fiscal. De unde crezi ca si-au luat toti jeep-uri si case ? Firmele cumpara lemn pe picior care este scos la vanzare la preturi mult mai mari decat ce se exploateaza de catre ocoale in regie proprie si de o calitate mai proasta si la locuri mai greu accesibile, pti verfica aceasta informatie direct pe site-ul ROMSILVA este catalogul de masa lemnoasa pe2021 unde se vad preturile de APV si pretul cu care sunt scoase acele partizi in licitatie. Este usor sa scrii fara se te documentezi un pic si sa ii faci pe unii cu noroi si pe altii sa-i faci fete mari. Halal munca de presa, mai bine lasa-te